dobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg(...)sery i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. 5. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc. 6. Dobrze schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki
Mała Cukierenkawystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Biały krem Do miski wkładamy serek mascarpone oraz odsączony jogurt grecki. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy cukier/słodzik. Ponownie miksujemy. Gotowy krem układamy na jednej części biszkoptu a następnie przykrywamy drugim krążkiem. Krem orzechowy Orzechy laskowe układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut(...)pozbyć się skórek. Następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy kakao oraz daktyle a także wodę. C ałość dokładnie blendujemy na jednolitą gładką masę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Ciasto możemy udekorować posiekanymi orzechami laskowymi (można użyć innych). Ciasto smakuje wyśmienicie kiedy jest delikatnie schłodzone. Smacznego
Health-Fit-LifeSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą. 5. Ciasto schładzamy
Kuchnia domowa Aniprzepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt. Dzień 2: Robimy krem Rocher, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek szczypta soli 120 g cukru 5 żółtek 85 g mąki pszennej 20 g ciemnego kakao(...)czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów
Słodki PomysłBiszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki, resztę rozsmarować na herbatnikach. Przykryć biszkoptem a na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Całość posypać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiksujemy, aż masa stanie się gęsta. dodatkowo: ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane(...)owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy go i cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu
Domowy Smak Jedzeniamiksujemy, aż masa stanie się gęsta. dodatkowo: ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane(...)owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy go i cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu
Domowy Smak JedzeniaBłyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony............. włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie(...)kremem. -Kawę wymieszać z winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć w na dnie szklanego naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami nasączonymi w kawie. -Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch . -Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić
Zakamarki mojej kuchniDolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę. Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharka, następnie krem, znowu biszkopty i warstwę kremu. Na wierzch posypujemy startą czekoladę. Smacznego
Magia jedzenia.Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki(...)ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie
Izabelawkuchniskładniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki(...)dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim dżem a następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu. Układamy trzeci biszkopt, nasączy go i smarujemy cienka warstwą krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając. Całość schładzamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto które nie tylko doskonale wygląda ale też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej. W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak oraz śmietan-fix. Przestudzony biszkopt kroimy na pół, nasączamy go sokiem porzeczkowym i wykładamy konfiturę, na niej rozsmarowujemy krem kajmakowy, drugi biszkopt który również nasączamy. Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówbarwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder(...)miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny biszkopt i robimy tak do skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym
Kolizje Smakówpatrz FILM ). 3. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów ( patrz FILM ). Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. 4. Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią(...)spożywczą i wstawić do lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć
Mała CukierenkaTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki(...)Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych
Słodko-Słony Świat Ilony