łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić. Masło ubić(...)Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami. Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna. Jeżeli przygotowałaś/eś torciki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby
Słodki Zakątekrozpuszcza się w ustach :) Mniam, mniam :) Bardzo polecam. Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba się troszkę pomęczyć z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło ) Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam(...)ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce. Mieszamy składniki na poncz. Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki
Różne smaki w kuchniDzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)poziomie na dwie równe części ( patrz FILM ). Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce. 14. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkapieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy(...)mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitraci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego. 'biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń' Składniki: * biszkopt : - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennet - 50g masła (roztopionego) * krem bawarski : - 5 żółtek - 100g cukru(...)masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy
CookYourselfbardzo słodki i można zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;) Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam(...)ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce. Mieszamy składniki na poncz. Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki
Słodkości i nie tylkoKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 350 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36% 5 żółtek 8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Poncz: 400 ml wrzątku 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml likieru amaretto 50 ml spirytusu 10 ml aromatu migdałowego Wykonanie(...)sekundę w ponczu) , rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować drugą część kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao. 4. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. KREM MILKY WAY: Składniki: * 220 ml śmietany kremówki 36% * 130 g batonów Milky Way * 250 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka(...)Biszkopt rozkroić na 3 równe części wzdłuż. Każdy płat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną. Na podkład do tortu posmarować odrobinę kremu, wtedy pierwszy płat biszkoptu solidnie utrzyma się na podkładzie. Na nasączony biszkopt wysmarować równomiernie krem milky way. Następnie położyć kolejny płat biszkoptu, nasączyć. Posmarować cienką warstwę kremu śmietankowego, na środku położyć żelkę malinową. Boki wkoło żelki na wierzch posmarować
Zrób to smacznietrzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows do dekoracji To masa ze znanych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieuzyskania gładkiej konsystencji. Do pucharków/miseczek czy tak jak w moim przypadku filiżanek nakładamy biszkopty, nasączamy kawą, na to kładziemy warstwę malinowego musu, warstwę kremu i znowu nasączony biszkopt, krem i na wierzch świeże maliny. Posypać pokruszonymi biszkoptami
Kuchnia w szuwarachCiasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :) Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt(...)galaretka zacznie lekko tężeć to jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszać z lekko tężejącą galaretką. Na ostudzony biszkopt wylać 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić. Następnie wylać lekko tężejącą galaretkę wymieszaną ze startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia
Ugotowaćmoże się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem(...)pieczenia. Posmaruj biszkopt kwaskowatym dżemem- mały słoiczek 200 g wystarczy, u mnie był to domowej roboty malinowy. Krem połącz z pokruszonymu bezikami i przełóż na posmarowany dżemem biszkopt. Na krem przełóż lekko stężałą bitą śmietanę. Całość możesz udekorować startą na tarce gorzką czekoladą. Całość schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc (minimum 3 h). OLYMPUS DIGITAL CAMERA ps. Wybaczcie
greenscarfdnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut. Artykuł Ekspresowy deser kremowo-bananowy pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mednie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut
Fitsweet.me