można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. FISTASZKI W KARMELU 1. Uprażone fistaszki posiekać na mniejsze kawałki. 2. Syrop ryżowy, sól(...)potrzebne. 3. Pralinki obtoczyć drobnymi orzechami. 4. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Składanie tortu 1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty. 2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go kakao. 3. Na biszkopt wyłożyć krem orzechowy i równo go rozprowadzić (ok 3 łyżki zostawić do ozdoby). 4. Na warstwę kremu wyłożyć karmel i również
Candy Pandasmetodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto(...)należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem
coolinarnastrefa.blogspot.comtrzy blaty) i każdy blat bardzo dokładnie nasączamy ponczem. Po tym 3/4 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego o dużej, okrągłej tylce i równą warstwą łożymy część krem na biszkopt (staramy się rozliczyć, aby kremu w rękawie wystarczyło na 3 warstwy) P.s. zawsze wyściełam paterę na której będę serwował tort kawałkami papieru do pieczenia, aby nie zbrudzić(...)Krem posypujemy 1-2 łyżeczkami kakao. Robimy tą samą czynność ze wszystkimi pozostałymi blatami biszkoptu. Pozostałym kremem dekorujemy boki tortu i chłodzimy przez 6-12 godz w lodówce i tort tiramisu jest gotowy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)budyń. Gotowy budyć wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas miksować i dodawać porcjami wystudzony budzyń. Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody
Monia miesza i gotujepostanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba(...)waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi
Różne smaki w kuchniPiekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki(...)około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder
IzabelawkuchniPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki(...)ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 słoiczek dżemu truskawkowego + sok, np. z brzoskwiń z puszki (do nasączenia biszkoptu) krem maślano-budyniowy 450 ml mleka 6 żółtek 250 g miękkiego masła 100 g zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do dekoracji 1 galaretka truskawkowa wiórki
Ugotowaćwyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych(...)Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany
kulinarnyswiatdomiprzez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone(...)brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć część kremu, następnie połowę frużeliny. Nałożyć środkowy blat biszkoptu, część kremu i resztę frużeliny. Nałożyć ostatni blat biszkoptowy, posmarować kremem górę tortu i obwód dookoła. Na wierzchu zrobić za pomocą rękawa cukierniczego i tyle ozdobne chmurki. Płatki migdałów podsmażyć (podprażyć
Kulinarne Przebojepostanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba(...)waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi
Słodkości i nie tylkotylko „skórkę” i ewentualną górkę), pokruszyć i przełożyć do miseczki. Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części (okruszki można dołożyć do pokruszonego biszkoptu). Krem: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki(...)kremu czekoladowego i rozłożyć na nim połowę malin. Przykryć drugim blatem biszkoptu i lekko docisnąć. Posmarować kolejną porcją kremu i rozłożyć resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej. Smacznego
Oryginalny smakCiasto dla amatorów kokosu z pysznym krem z dodatkiem adwokatu i spirytusu. Udekorowane czekoladowym płatkiem. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo ładnie się prezentuje dzięki czekoladowym płatkom. Składniki: Biszkopt kakaowy 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 6 łyżek mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu(...)Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem adwokatowy:Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem
Ala piecze i gotujeWitajcie kochani :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny włoski deser Tiramisu. Do jego przygotowania nie potrzeba aż tak wielu składników. Wystarczą biszkopty , serek mascarpone i śmietana kremówka. Do kremu serkowego dodałam pyszny Likier waniliowy . Gdy podacie taki deser swoim gościom na pewno będą zachwyceni :) Zapraszam :) Składniki : około 600 g herbatników biszkoptowych 500 g serka mascarpone(...)ciepłej wodzie rozmieszaj kawę, cukier, i likier, przelej do głębokiego talerza. W szklanym naczyniu układaj namoczone w kawie biszkopty, następnie warstwa kremu i delikatnie oprószamy kakao, następnie warstwa biszkoptów, kremu, kakao itd. do wykończenia składników, mi wyszły 3 warstwy biszkoptowe. Górną warstwę kremu oprószamy kakao i ścieramy czekoladę. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej
słodki bratekpuch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po dokładnym wymieszaniu, ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło(...)orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta. Krem z chałwą, krem nr 3: - 150 g masła - 150 g chałwy czekoladowej - 2 łyżki kajmaku Masło ucieramy na puch dodajemy kajmak, ucieramy powoli, po połączeniu się składników, dodajemy chałwę. Wykładamy na sam wierzch. Posypujemy rodzynkami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
SMYKWKUCHNI