Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych konserwowych szparagów kilka kawałków(...)dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Saltimbocca podajemy razem z dodatkami oraz sosem z duszenia. Uwagi Dziki ryż gotuje się nawet 2 razy dłużej niż „zwykły” biały (należy to zweryfikować zgodnie z zaleceniami producenta i własnym doświadczeniem). Aby ułatwić sobie poradzenie z tą kwestią, należy najpierw zacząć gotować ryż dziki, a po upływie czasu stanowiącego różnicę
Kulinarna PokusaDawno nie przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić w uzależnienie od tych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ). Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy(...)obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina
W kuchni Karmel-itkiSezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko(...)glutaminianu sodu pieprz 2 ziela angielskie 2 liście laurowe woda Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut
Truskawkowa FiestaGregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na wyspie Hvar, w gorące letnie popołudnie popijając schłodzonym białym winem. Nadszedł czas by odtworzyć tą przepyszną kompozycję w własnej kuchni. Danie przygotowuje się w dość prosty sposób
Milion Smakówszparagi. Nie trwa on zbyt długo więc warto się nacieszyć i nasycić tym warzywem w pełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół(...)wodą (wodę warto lekko posolić i dodać szczyptę cukru). Czas gotowania W zależności od grubości szparagów czas może się nieco zmieniać. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut. Białe od 10 do 15 minut. Smażenie Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie
Kolizje SmakówWreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu(...)prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola). Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej. Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło sól, cukier Sposób 1. PRZYGOTOWANIE. Szparagi dokładnie obrać, od góry do dołu, zaczynając tuż pod główką. Usunąć zdrewniałe końcówki, moje szparagi były tak świeże
Kuchenne aromatybardzo tego chcesz - znajdą. Klient nasz pan , nieprawdaż...? Oprócz zwiedzenia magazynów nakarmiono nas największymi bułkami, jakie w życiu widziałam, a także częstowano słodkościami. Był więc mus z białej czekolady - najdelikatniejszy, jaki jadłam (obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej(...)miły, że zgodził się dla nas zrobić wyjątek - być może więc już niedługo ugoszczę taki sprej w domu. Były też całuski, ale z niespodzianką. W polewie z obłędnie słodkiej białej czekolady krył się bowiem dość kwaśny mus malinowy. Pyszności! Jedliśmy również czekoladki - największe wrażenie zrobiły na mnie te białe w kropeczki, szczególnie, że skorupka była niesamowicie cienka! To już
Pożeraczka, czyli raz adobrzepogoda do końca nie dopisała tak kawałek tego otóż serniczka wynagrodził nam jej brak. Sernik jest wspaniale kremowy, wilgotny, lekki, puszysty, z wyczuwalną, orzeźwiająca nutką cytryny, z malinami i białą czekoladą. Bardzo Wam polecam. Goście byli zachwyceni smakiem a mój mąż, osobisty miłośnik serników złożył już zamówienie na kolejny Składniki na spód: 200 g kruchych ciastek w mlecznej czekoladzie(...)kremowego typu Philadelphia 250 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka skórka i sok z 1 cytryny 50 g mąki pszennej 150 g świeżych malin 50 g białej czekolady Serek ucieramy z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo jogurt naturalny i jaka. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i mąkę. Ubijamy krótką chwile
Made By Mom And Sonherbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd(...)użyłam takiego gotowego ze sklepu, ale na pewno pokusze sie kiedyś o zrobienie domowego) - 250 g truskawek - kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej papierem do pieczenia tortownicy, i wyklejemy nią dno. Wygładzamy okragłą stroną łyżki. Tortownicę wstawiamy
W mojej holenderskiej kuchnichrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej sól, pieprz olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE (komosa ryżowa, quinoa(...)biała): Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na bardzo drobnym sicie intensywnie mieszając przez kilka minut. Jeśli ziarna przelatują przez sito. Płucz komosę w misce, zmieniając wodę trzy razy, aż przestanie się pienić. Nie płuczemy zbyt długo, gdyż później może nam się rozgotować. Komosę gotujemy w proporcjach 1 szklanka komosy : 2 szklanki wody i szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia
kulinarnyJazrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego sera mozzarella (również można kupić w Lidlu(...)łyżka wina Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przepada za wszelkimi roladkami, a tym bardziej jeżeli są one wołowe. A Wy takie lubicie ? Zraziki przygotowałam w klasyczny dla nich sposób z musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto(...)Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwęglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól biały pieprz papryka w płatkach łyżka masła 400ml śmietanki słodkiej(...)gałka muszkatołowa 6-8 pomidorków koktajlowych lub dwa duże 400g makaronu pełnoziarnistego sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania
Pyry na Gazwww.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb. Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wilgotny - taki jaki powinien(...)poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej niż się spodziewałam! Zapraszam do przetestowania (a zwłaszcza do eksperymentowania z różnymi dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód: 250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone
JedzeniomaniaSzparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części(...)oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm szparagi
Moniki Smakołyki