podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy(...)przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu. PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA W kolejności od lewej: szynka, kiełbasa a’la chorizo, kiełbasa wiejska, karkówka, biała kiełbasa
OstryKęsmascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić
Sajkofanka smakustrony i tak zaprasza nas do siebie Monika i Sławek ! A co kryło moje zamówienie ? Same pyszności. Wybrałam mus jagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą. Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa Jest to cudowne połączenie czekolady(...)poprawę układu krążenia oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tych pyszności więc od razu paluchem musiałam posmakować. Numerem jeden jest
Magiczne Życie Martywpłynęła w żaden sposób na walory smakowe dania. Równie pyszne, jak na białym winie przyrządzone by było. RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. /własny;/ na 3-4 porcje 1- 1,5 litra bulionu 2 szklanki ryżu do risotto 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka) 1 biała cebula olej roślinny nitki szafranu (np. Kamis) Ryż płuczę. Cebulę obieram(...)drobno siekam. Szklę ją na rozgrzanym oleju. Wrzucam do cebuli ryż, podsmażam aż też się zeszkli (nie będzie taki biały, jak normalnie). Następnie wlewam cydr. gotuję na wolnym ogniu, póki nie wchłonie większości płynu. Wrzucam nitki szafranu. Następnie stopniowo, porcjami dolewam bulion do chwili, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Cały czas mieszam, by się nie przypalił
W kuchni Karmel-itkiwiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm(...)gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam około 50 minut. Po upieczeniu masa powinna być zastygnięta, wtedy piekarnik wyłączyłam
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na jagodzianki , dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem. Zachęcam do wypróbowania przepisu Post(...)Jagodzianki z białym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejuż wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem(...)cierpiącym na niedokrwistość. Mój przepis jak widzicie będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Pokaże Wam jak produkty mleczne „przemycić” do przygotowania fantastycznego dania! Jest ser biały – twaróg , mleko i jogurt – a w takim wydaniu tworzą danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko
Ostra na SłodkoZdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Składniki: 40 dag białej rzodkwi 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 5 dag selera 15 dag zielonego ogórka 5 dag pora 3 łyżki oleju szczypta(...)suszonej papryki oregano słodka papryka w proszku sól pieprz cayenne kilka kropel octu balsamicznego Białą rzodkiew, seler, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą rzodkiew posolić, a następnie odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć z powstałego soku. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę, pora obrać z nieładnych liści
talerz przyjemnościmoże tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki do ozdoby Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę(...)Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy. Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego ! Źródło
Gotowanie...to proste !śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchnidyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć(...)zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie
Wypieki i Rumieńcekiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej(...)dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem *karkówka, łopatka, gulaszowe
królestwo garówwykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki(...)miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem
FitKotMoże jakiś mur co najwyżej. Za to Hania takie prace uwielbia i wiedziałam, że na niedzielne deszczowe popołudnie to będzie idealne zajęcie. Kolorowali, co było czarno-białe, wycinali, ja poprawiałam i tym sposobem mamy kilkanaście reniferów, mikołajów i bałwanków z czerwonymi nosami z lizaków na świąteczny jarmark. Bałwanki mamy też z białych skarpetek, wypełnionych ryżem :) Do wykonania potrzebujemy(...)szablonów - lizaki chupa chups - klej lub zszywacz (lepiej się sprawdza) - nożyczki - kredki lub pisaki Szablony znalazłam tutaj: Kiddy Charts, Color & Love Mamy też bałwanki z białych skarpetek. Robił je z dziećmi mąż, więc się nie wypowiem na temat wykonania, ale widziałam, że telefon był w ruchu, więc tutoriale na YT na pewno są dostępne :) A tutaj
bistro mamamocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała(...)użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami trzeba 2 łyżki cukru pudru odjąć, a czasami dodać. Dlatego zawsze kierujcie się kolorem lukru w misce, musi być bardzo biały i gęsty. Lukrem smarujemy pierniczki i układamy do wyschnięcia zazwyczaj do 15 minut. Gotowe! To mój ulubiony lukier, nadaje się do wszystkiego. LUKIER NR 2 NA SOKU Z CYTRYNY
SMYKWKUCHNI