może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki do ozdoby Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę(...)Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy. Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego ! Źródło
Gotowanie...to proste !śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchnidyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć(...)zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie
Wypieki i Rumieńcekiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej(...)dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem *karkówka, łopatka, gulaszowe
królestwo garówwykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki(...)miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem
FitKotMoże jakiś mur co najwyżej. Za to Hania takie prace uwielbia i wiedziałam, że na niedzielne deszczowe popołudnie to będzie idealne zajęcie. Kolorowali, co było czarno-białe, wycinali, ja poprawiałam i tym sposobem mamy kilkanaście reniferów, mikołajów i bałwanków z czerwonymi nosami z lizaków na świąteczny jarmark. Bałwanki mamy też z białych skarpetek, wypełnionych ryżem :) Do wykonania potrzebujemy(...)szablonów - lizaki chupa chups - klej lub zszywacz (lepiej się sprawdza) - nożyczki - kredki lub pisaki Szablony znalazłam tutaj: Kiddy Charts, Color & Love Mamy też bałwanki z białych skarpetek. Robił je z dziećmi mąż, więc się nie wypowiem na temat wykonania, ale widziałam, że telefon był w ruchu, więc tutoriale na YT na pewno są dostępne :) A tutaj
bistro mamamocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała(...)użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami trzeba 2 łyżki cukru pudru odjąć, a czasami dodać. Dlatego zawsze kierujcie się kolorem lukru w misce, musi być bardzo biały i gęsty. Lukrem smarujemy pierniczki i układamy do wyschnięcia zazwyczaj do 15 minut. Gotowe! To mój ulubiony lukier, nadaje się do wszystkiego. LUKIER NR 2 NA SOKU Z CYTRYNY
SMYKWKUCHNInadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ to, co jest radością(...)wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiniowe Jajko 3 łyżki Cukier puder 30 g Cukier migdałowy 100 g Polewy i dekoracje deserowa HELIO 100 g Polewy i dekoracje mleczna HELIO 100 g Polewy i dekoracje biała HELIO Kamyki karmelkowe Skórka z limonki Wiórki kokosowe HELIO Sposób przygotowania pralin: Przygotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 30 sztuk Najpierw przygotowujemy nadzienie dla naszych pralin. Będziemy robić(...)czekoladzie. Wybór polewy zależy od naszego gustu. Wybrane pastylki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja oblałam swoje praliny w trzech różnych polewach. Owocowe kulki oblałam polewą deserową i białą, a kulki nugatowe oblałam polewą mleczną. Potem możemy lub nie ozdobić praliny. Ja przyozdobiłam praliny białą polewą i wiórkami kokosowymi, ale ozdoby to kwestia smaku :). Sposób przygotowania łamańca czekoladowego
Projekty ze smakiemBABECZKI Z JAGODAMI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Każdy kto mnie zna, wie, że jestem „muffinoholiczką” J Uwielbiam je robić i kocham je jeść :) Nie każde mi wychodzą ( nie martw się, nie dodaję je na blog :p) , ale za to staram się powtarzać, testować dany przepis lekko go modyfikując, aby uzyskać idealny smak i konsystencję babeczki. Muffiny(...)środku, z wyraźnym, dominującym smakiem. Muffiny borówkowe z tego przepisu są wychwalane przez wszystkich, dlatego w tym roku robiłam je już parę razy, ze względu na sezon na borówki. Biała polewa dodaje im słodyczy i równoważy lekko cierpki i kwaskowaty smak borówek ( w zależności jakie wam się trafią). Te babeczki naprawdę polecam! Ps. Chyba kiedyś otworzę swój
Calzonella.comżółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia(...)tortu. Na pierwszy placek wyłóż połowę malinowego musu. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj cały curd z marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj resztę musu. Zakończ czwartym plackiem. Posmaruj tort białą maślaną masą. Napełnij cukierniczy rękaw z tylką barwioną masą i udekoruj tort. Na koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc. Tak się
codojedzeniaświnia również żyjąca i karmiona w taki sposób jak powyższa, ale z rasy stworzonej z krzyżowania świni iberyjskiej (75%) z białą rasą świń Duroc. Etykieta zielona i biała to jamon iberico pochodzące od mieszanek świni białej ze świnią iberyjską ( iberico cebo de campo i cebo iberico ), jednak dokarmianej zbożem lub karmą i żyjącą w normalnej hodowli
Karo in the Kitchenciekawymi eksponatami o tematyce kinowej oraz umeblowaniem w stylu retro i uroczego misz-maszu . Było to ostatnie miejsce na naszej liście odwiedzin tego dnia. Poprzestaliśmy wyłącznie na gorących czekoladach - białej i ciemnej . Nazwy klimatyczne: Czarny Łabędź (czarna czekolada z bitą śmietaną) oraz Białe Noce (biała czekolada z bitą śmietaną). Prezentacja niewątpliwie robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny
Grunt to przepis!rodzaje muffinów. Pierwsze, które zniknęły z talerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 ml kefiru 1 jajko 250 gr mlecznej czekolady 100 gr masła 20 kostek białej czekolady Krem 250 gr serka typu philadelphia 50 gr masła 50 gr cukru pudru PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić
La grande e la piccola cuocasyropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce(...)dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon