smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle: czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym
MarciochaKucharzyBożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków(...)ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia
MarciochaKucharzydelikatna kremowa słodycz białej i mlecznej czekolady rozpływa się w ustach subtelnie łagodząc ledwo uchwytną gorycz ciemnej delicji, zamykam oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona. Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu(...)cukru 25 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód
Zapiski Młodej Żonydanie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można(...)smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski
mojewypiekiinietylkowychodzi zadziwiająco podobne w smaku do sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy(...)opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być mrożone lub przetwory) 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel
Qlinarnie i QlinarnieTrzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt był wyborem oczywistym, a galaretka na wierzchu chyba mi się przyśniła... Niemniej, wyszedł z tego całkiem zgrabny torcik(...)kwaśny granat, wszystko miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Może zdecydujecie się na taki niecodzienny wypiek? A jeśli nie na Święta - to może na najbliższe urodziny...? Tort z białą czekoladą, granatem i cydrową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakwasu na żurek 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól dodatki: biała kiełbasa, ugotowane jajka Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy-listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku, zagotować. Następnie wlać zakwas(...)oraz dodać chrzan i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Mieszankę wlać do zagotowanego żurku i jeszcze chwilkę gotować. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Białą kiełbaskę, którą podałam z żurkiem sparzyłam w tym bulionie na którym gotowałam zurek. Bulion zagotowałam i sparzyłam kiełbaski. Następnie kiełbaski wyłowiłam i gotowałam żurek dalej wg przepisu. Sparzone kiełbaski
Monia miesza i gotujeziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo(...)białą kiełbasę * ciast trochę musi być bo w drugi dzień wpadną wnuki i coś na stole musi być
Buniabaje w kuchnimasło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik(...)proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna
Ostra na Słodkoenergetyzujących, większości produktów z napisem "light", "zero", "fit", "bez cukru". Cukier brązowy, nie zawierający na etykiecie określenia "nierafinowany" Nie dajcie się na to złapać, to najczęściej oszustwo - zwykły biały cukier barwiony np. karmelem. Cukier nierafinowany brązowy Produkowany najczęściej z trzciny cukrowej, czasem z buraków . Można powiedzieć, że ze względu na większą zawartość minerałów jest zdrowszy niż biały. Jedynie(...)tyle, żeby odczuć jakąkolwiek różnicę. To niestety niewiele mniejsze zło, będące sacharozą, prawie w czystej postaci. Coś jak palenie papierosów z filtrem zamiast bez. Jest droższy niż biały, niektórzy uważają też że lepszy w smaku. Cukier trzcinowy biały Szkodzi tak samo jak buraczany, jedyna różnica to roślina, z której jest pozyskiwany. Fruktoza Ma niski indeks glikemiczny, jest słodsza
Powiedz dietom niezjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka(...)moździerzu. Cytrynę sparzyć, wyszorować. Odciąć końce na płasko, a następnie obrać (cytrynę postawić na odciętym, płaskim końcu i obierać nożem od góry do dołu, pozbywając się skóry wraz z białą błonką). Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wypestkować każdy segment i pokroić na mniejsze kawałki. Bułki przekroić. Spód każdej posmarować serkiem. Nałożyć por, a na nim kawałki cytryny. Ułożyć kawałki
Moja Delicjaznam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Kilka malin do dekoracji Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat
VioletoweKucharzenienasze samopoczucie. SKŁADNIKI: Danie dla 2 osób. 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku z cytryny
W kuchni KatieBiszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 700ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)wodą lub alkoholem. Białą czekoladę trzemy na średnich oczkach tarki. Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy
Smakowy Rajcukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% Nasączenie: woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki Dekoracja: świeży ananas 1 łyżka masła wiórki(...)szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki świeży ananas 1 łyżka masła wiórki kokosowe'; document.write
Poezja smaku