Wiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia
O kuchni z uczuciemmieszamy, aż krem zgęstnieje. Garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i studzimy w zimnej wodzie. Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego krążka tortu przycinamy pod kątem ok 45°, tak aby potem torcik przybral ksztalt(...)pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania. Moja wersja
Mia Cucina Sofietakażde Lubię to. Sprawia mi to ogromną radość, dodaje skrzydeł i motywuje do realizowania coraz to nowych pomysłów. Szczególne podziękowania należą się także moim prywatnym krytykom kulinarnym, bez których by mnie tu nie było. Dziękuję za obecność, cierpliwość, za próbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się(...)mogłam wyczuć, przez co beza miejscami się porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza
Pełny talerzBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że ususzę sobie takie chrupiące bezowe blaty. Szkoda mi było(...)wyłożyć pianę łyżką, bo przecież tylką wychodzą takie fajne wzorki. To wszystko powstało bardzo spontanicznie, jednego wieczoru, tak po prostu wstałam , ubiłam pianę i wstawiłam bezy do suszenia, następnego dnia przełożyłam bitą śmietaną i udekorowałam jeżynami z syropu,które przygotowałam jakiś czas temu w słoikach. Kiedy zaserwowałam synowi kawałek, uśmiechną się od ucha do ucha ;) Tata zobaczył torcik
Blondynka Gotujemisce wymieszać mokre składniki. Wymieszać ze sobą zawartość obydwu misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
Mania Wypiekaniaformy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego ! * post sponsorowany
kolorowotorcikowolodów waniliowych lub śmietankowych 2 łyżeczki cukru – opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego bita śmietana – opcjonalnie Wykonanie: Wszystkie składniki (poza bitą śmietaną) umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę. Przelej do szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Ja osobiście wolę wersję bez niej Smacznego orzeźwienia
Moja pasja smakunasiąknięcia kremem. W naszych ciastach panuje wolna amerykanka – napoleonki kupicie i z budyniem, i z kremem budyniowym z dodatkiem masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo. Ta z dzisiejszego
Karo in the KitchenSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem odcisnąć(...)razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane, osuszone jeżyny, przykryć drugim blatem na blat nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane maliny, przykryć trzecim blatem na blat nałożyć resztę śmietany
W Mojej Kuchni Lubięrazu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia(...)mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną lub owocami
BullioBardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 5 jaj 300-400 g mrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy(...)piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać z bitą śmietaną. The post Ciasto z Malinami i Bezą appeared first on Made
Made By Mom And SonCzym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy
Ciastkozercynajbardziej możemy ufać tylko naszym plonom z działeczki, ogródka.. A dzisiaj, zdrowe, domowe kisiele z jeżyn i z malin pod chmurką z jogurtowej bitej śmietany light. Takie desery, z prawdziwych owoców, bez chemikaliów, konserwantów i cukru, moim zdaniem są najlepsze. Możemy zrobić je z każdych owoców, zasmakują każdemu, a dodatkowo są zdrowe, mniej kaloryczne niż sklepowe odpowiedniki i wiemy(...)zrobienie zajmuje tyle samo czasu, co przyrządzenie tych sklepowych, a smakują o niebo lepiej! Na dole znajdziecie przepis na kisiel jeżynowy i maliny, a dodatkowo na pyszną jogurtową bitą śmietanę light! Kisiel jeżynowy Składniki: - 250g jeżyn (pudełko) - 200ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - 20g mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy
Be Fit Be Strongpochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella
Malinowo w kuchniCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodziekońcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy na kształt koła na blasze wyłożonej papierem. W środku bezy robimy szpatułką lekkie wgłębienie, a boki wygładzamy do góry formując coś na kształt krateru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zostawiamy na 5 minut. Ważne : podczas pieczenia bezy drzwiczki piekarnika muszą być cały czas lekko uchylone, dlatego(...)składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy i posypujemy odrobiną cukrowych perełek. Ja dodatkowo pokruszyłam 2-3 krówki i posypałam nimi wgłębienie bezy. Zamiast sosu krówkowego można też przygotować bitą śmietanę, a wierzch pavlovej udekorować owocami sezonowymi
W poszukiwaniu inspiracjiMandarynkowe babeczki z bitą śmietaną. Całkiem niedawno piekłam identyczne babeczki ............bez śmietany. Polecam obie wersje! Składniki i przepis TUTAJ dekoracja dowolna
Zakamarki mojej kuchniKiedyś miałam problem z tym jak zrobić bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona. Znalazłam sposób metodą prób i błędów. Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzapach świeżego, pachnącego promieniami słońca, powietrza. Ptysia skakała wyżej niż zazwyczaj widząc, że schylam się po smycz. Odważyłam się wyjść na dwór w tylko jednym swetrze pod płaszczem i bez czapki, co zaowocowało rozwianym włosem i zaczerwienionymi policzkami, ale nawet śladu kataru nie zanotowałam. Wczoraj po południu ucięliśmy sobie z C. przyjemną drzemeczkę (jak najbardziej pożądaną z uwagi(...)klątwa, z pewnością udadzą Wam się znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze w tej kwestii nie powiedziałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze