bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:531/1016)

Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek) 177

Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu.  Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż

głodny alergik
Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek) 346

Miruna patagońska jest warta polecenia ze względu na delikatne białe mięso, łagodny aromat i małą ilość ości. Bardzo smakuje dzieciom :) Smak plasuje się pomiędzy dorszem a

głodny alergik
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 303

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk

głodny alergik
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 173

Do zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór

głodny alergik
Śniadanie - budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek) 214

szklanki sok malinowy (lub wiśniowy)  1/4 szklanki skrobia ziemniaczana  1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka)  1 łyżka granat  1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników.  Przygotowanie: Kaszę ugotować po uprażeniu - przepis tutaj.  (ja zwykle gotuję wieczorem żeby rano oszczędzić cenny czas ;) 1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałej

głodny alergik
Ciastka gryczane z bakaliami i batonik na dokładkę 233

Miały być ciasteczka tego typu jak zrobiła Kamila , czyli przede wszystkim takie białkowo-piankowe. Bo takich jeszcze nie robiłam. Miały być... Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto ze śliwkami 171

Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 218

stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie ;) Następny raz spróbuję także upiec je w niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie

Ze smakiem i z pasją
Makaron ryżowy z zieloną fasolą 160

Pyszne danie z dietetycznym makaronem ryżowym , który znajdziecie w Sklep.na Sushi.pl . Idealny dla osób które są na diecie bezglutenowej czy bez pszenicy. Uwielbiam ten smak!.  Składniki dla 4 osób: makaron ryżowy 20-30 dag 20 dag zielonej fasoli 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 50-60 dag mięsa wieprzowego  oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek  Rozgrzać oliwę

Apetyczna babeczka
Chleb życia bez mąki 368

Chleb bez użycia drożdży, mąki? Tak jest możliwy,i jest idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe lub alergie na drożdże, dla osób na diecie bezglutenowej a także wszystkich odchudzających si ei dbających o zdrowie. Jest bogaty w błonnik, który wpływa korzystnie gospodarki węglowodanową organizmu, obniża poziom cholesterolu. Bogaty w ziarna, pełen witamin, składników mineralnych jest sycący, niezwykle zdrowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jesienna chrupiąca tarta 191

jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian  -mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony

Z Kuchni Do Kuchni
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 158

aromatycznych ziaren! Oczywiście nie było chleba na kolacje. Były wafle. I co? I udało się. W ten sposób wafle genialnie się sprawdzają. Dużym plusem jest fakt że wafle są bezglutenowe. Do tej , nazwijmy to potrawy, wykorzystałam wafle o smaku brazilian barbecue, bo idealnie do tego pasują. I innych sobie nie wyobrażam! Nie pozostaje nic innego jak ruszyć swoją wyobraznię

Z Kuchni Do Kuchni
Parówki sojowe i tofu Polsoja ... śniadanko wegetariańskie dla każdego 180

przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Świeże tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni, nie tylko wegetariańskiej. Bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów, sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, sprawiają, że tofu uznane jest

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z białej rzodkwi, znów na słodko 192

Robiłam kiedyś, potem o rzodkwi zapomniałam, a ostatnio zakupiłam i dzisiaj była powtórka. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieczony budyń waniliowy 203

waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski

Poezja smaku