się gąbczaste i glinowate. Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak się robi troche na oko 😉 Przepis oryginalny znalazłam na mojewypieki.com i przerobiłam na wersję bezglutenową. Składniki (na około 10 gofrów): 2 jaja - zółtka i białka oddzielnie 500 ml mąki bezglutenowej (2,5 szklanki) - użyłam własnej mieszanki 30 ml oleju rzepakowego 100 - 150 ml wody
Ze smakiem bez glutenuZamiast cukru dodałam miód - zarówno do ciasta jak i do jabłek. Ciasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto(...)mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 jaja 2 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu Jabłka : 1,5 - 2 kg jabłek - najlepiej miękkich i kruchych 3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżki cynamonu
Ze smakiem bez glutenuJeśli jeszcze nie wiesz, że cukinia jest wprost idealnym warzywem, z którego można przygotować niesamowite i przepyszne ciasto to przeczytaj ten wpis, koniecznie przygotuj mocno czekoladowe, bezglutenowe brownies i rozkoszuj się nim bez wyrzutów sumienia! W końcu to ciasto w połowie jest warzywne! :) Czekoladowe, bezglutenowe brownies bez nabiału i cukru Czasami tak jest, że najlepsze pomysły na dania i desery(...)już wiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się po szafkach w kuchni w poszukiwaniu składników i inspiracji
Book of spellsBananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe (dla dzieci i dorosłych). Moje dzieci uwielbiają najróżniejsze placki, placuszki i naleśniki. Często urozmaicam ich menu przygotowując co rusz inne placuszki np. tradycyjne pancakes, placuszki na serku wiejskim, kukurydziane, bananowe itd. Dziś zapraszam Was na wersję bananowo-ryżową. Placuszki są bezglutenowe, wspaniale sprawdzą się dla osób na tej diecie. Przepisem podzieliłam się z koleżanką, której dziecko(...)niestety nie może spożywać glutenu. Była zachwycona prostotą i smakiem Dziś polecam nasze bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe również Wam. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami lub polane domowym sosem owocowym. Dziś jednak postawiłam na wersję najprostszą. Placuszki oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem. I… moje dzieci były zachwycone. Polecam i Wam. Do przygotowania placuszków użyłam mąki ryżowej Incola. O produktów
Słodkie okruszkiJeśli szukasz prostego przepisu na danie obiadowe to dzisiaj mam dla Ciebie super szybki i sprawdzony przepis na pyszny, bezglutenowy makaron z indykiem w stylu stir fry z dodatkiem szpinaku. Makaron z indykiem w stylu azjatyckim Kiedy nie mam czasu ani ochoty zastanawiać się, co wymyślić na obiad bo akurat mam inne, ważne sprawy na głowie z pomocą przychodzą(...)macie tych składników pod ręką można je zastąpić brokułami, pieczarkami czy pietruszką. Cały urok tej potrawy polega na tym, że nie trzeba się w jej przypadku sztywno trzymać przepisu. Bezglutenowy makaron stir fry z indykiem i szpinakiem Dania typu stir fry charakteryzują się szybką obróbką termiczną w woku w wysokiej temperaturze. Można oczywiście przygotować to danie w woku, ale jeśli
Book of spellsBezglutenowe ciastka imbirowe Ciastka imbirowe goszczą na naszym stole już od dawna. Są lekko pikantne i dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia(...)szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które przepis już wkrótce :) Chia miałam w domu, wodę też miałam więc lenistwo wygrało. W sumie to nawet jest zdrowsza wersja i chyba zacznę ją stosować, bo jeśli chodzi o smak, to nie ma różnicy, nadal są tak samo pyszne :) Wersję z glutenem znajdziecie tutaj . Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowych
Gotuj Się Kto Możehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bezglutenowe brownie z malinami Dziś na blogu zagości, obiecane ostatnio, brownie z malinami. Jest, jak to brownie, bardzo czekoladowe, ale maliny lekko przełamują czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera(...)które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta soli, 4 jajka, 1 szklanka drobnego cukru, 100 g mąki migdałowej, 100g malin. Sposób przygotowanie bezglutenowego brownie z malinami: Masło
Gotuj Się Kto MożeŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych
Ze smakiem bez glutenupowstaje po kilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta
Ze smakiem bez glutenuPrzepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam(...)mleka (napoju) kokosowego w proszku 125 g oleju kokosowego 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub innego słodzika, na przykład ksylitolu ) 3 – 4 łyżki kakao 2 duże bezglutenowe wafle garść orzechów laskowych garść rodzynek Sposób przygotowania: Do garnka daj olej kokosowy i wodę. Całość podgrzej tak, aby olej roztopił się. Teraz dodaj cukier i ponownie podgrzej mieszając, do momentu
Via Gustopowstaje po kilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta
Ze smakiem bez glutenuJeśli chcecie zjeść coś słodkiego bez wyrzutów sumienia koniecznie spróbujcie tego bezglutenowego smakołyku. Bezglutenowe batony Z płatków owsianych zrobić można całą masę pysznych smakołyków. Mogą to być pieczone słodkości bądź możemy dodawać płatki w formie bez pieczenia do jogurtu lub robić owsiankę z owocami. Teraz na topie są batony “mocy” i niemocy ( ), które kosztują fortunę. Jak dla mnie(...)puree z jabłek 2 łyżki suszonych jagód 2 łyżki suszonej morwy białej 1 łyżka suszonych owoców goji 2 łyżki ksylitolu 20 dkg płatków owsianych 1 duże jabłko Bezglutenowe batony Przygotowanie. Jagody, morwę i owoce goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę. W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz puree jabłkowe z namoczonymi owocami jagód
mecooksTaki przepis na bezglutenowe pączki długo za mną chodził, tzn. za tłustym czwartkiem. nigdy nie przepadałem . Pączki mnie nie ruszają , jeśli już miałbym wybierać to wolę rogale Marcińskie traktowałem ich przygotowanie w formie wyzwania Ale wiem, że są osoby które nie mogą sobie wobraźić tłustego czwartku bez kilku pysznych pączków (np. Sylwia), która już od dawna prosi, aby się zebrał(...)przygotował jakieś bezglutenowe pączki, które w smaku będą przypominać choć trochę te prawdziwe. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. U nas to jednak Bartkowa powiedziała, a Bartek nasmażył! Jaki wynik? Udało się! Są! Bezglutenowe pączki! Jedynie co mnie trapi to smażenie na głębokim oleju, ale czego się nie robi aby zadowolić
PaleoLifeŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych
Ze smakiem bez glutenumożna użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu: 200 g mąki kukurydzianej lub ryżowej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu lub mąki lnianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła(...)delikatnie wymieszać. Masa serowa : 1 kg zmielonego twarogu - korzystam z dobrych, gotowych mielonych twarogów i na razie nie zawiodłam się 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe - bezglutenowe 4 żółtka i 2 całe jajka Żółtka (4 z maku i 2 z sera) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać partiami twaróg i mieszać na niewielkich obrotach
Ze smakiem bez glutenu