Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta
Kuchnia bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto(...)oleju kokosowego 4 żółtka 120 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi kukurydzianej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe bułka tarta
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
Kuchnia bezglutenowaProste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na bezglutenowe, pyszne święta :) SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g) 140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne. Idealne na święta :) SKŁADNIKI: 160 g mieszanki Nutrifree Mix per dolci 1 jajo +1 żółtko 90 g drobnego cukru ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g obranych migdałów Mąka bezglutenowa do podsypania Jajo i żółtko utrzyj z cukrem
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy do smażenia mieszanka(...)bezglutenowa do podsypania cukier puder Mąkę, masło, żółtka, śmietanę i ocet umieść w misce i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto kilka razy uderz wałkiem. Wywałkuj je na grubość ok. 2 mm na podsypanym mąką stole. Potnij i zawijaj chruściki. Smaż w głębokim i bardzo gorącym oleju po kilka na raz. Usmażone odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy
Kuchnia bezglutenowaLekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj
Kuchnia bezglutenowaIdealny, rozpływający się w ustach sernik nowojorski w wersji bezglutenowej. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt po prostu niewalający. Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki. SKŁADNIKI: spód: 70 g rozpuszczonego masła 140 g pełnoziarnistych bezglutenowych ciastek ( np. Multicereale Nutrifree ) Masa serowa: 900 g zmielonego twarogu ( użyłam twarogu śmietankowego Piątnica(...)drobnego cukru 3 łyżki mąki bezglutenowej - u mnie Mix per dolci Nutrifree 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku z cytryny 4 jajka 1 żółtko 200 ml kwaśnej śmietany 18% polewa: 250 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżki soku z cytryny Ciastka rozdrobnij wałkiem na piasek i wymieszaj
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, korzenne muffiny z jabłkami i orzechami. Z naturalnych mąk, bardzo proste i szybkie do wykonania. Pożywne, bardzo smaczne. Idealne do kawy, ale także do szklanki mleka czy szkolnej śniadaniówki. Polecam Wam gorąco! SKŁADNIKI na 12 muffinek: 240 g mąki ryżowej bezglutenowej 160 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody
Kuchnia bezglutenowatoalecie. Tak, w wielkim skrócie można podsumować kolację degustacyjną, w której brałam udział dzięki @ yelpwarszawa . Jednak musicie o czymś wiedzieć – Fokim, to nie jest restauracja ani wegańska, ani bezglutenowa. Tu spotykają się wszyscy – weganie, wegetarianie, mięsożercy, a nawet cukrożercy. Prawdziwy fusion. Kulinarny i kulturowy. Fokim to nie jest kolejna nudna azjatycka knajpa. Będąc tu, całkiem możliwe, że poczujesz się jakbyś(...)orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne i bardzo, bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy
Fill The Bowltoalecie. Tak, w wielkim skrócie można podsumować kolację degustacyjną, w której brałam udział dzięki @ yelpwarszawa . Jednak musicie o czymś wiedzieć – Fokim, to nie jest restauracja ani wegańska, ani bezglutenowa. Tu spotykają się wszyscy – weganie, wegetarianie, mięsożercy, a nawet cukrożercy. Prawdziwy fusion. Kulinarny i kulturowy. Fokim to nie jest kolejna nudna azjatycka knajpa. Będąc tu, całkiem możliwe, że poczujesz się jakbyś(...)orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne i bardzo, bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy
Fill The BowlNaleśniki bezglutenowe uwielbiam, dzisiejsze są w wersji wegetariańskiej, ale jeśli chcesz to połóż na nie ulubioną wędlinę, posyp skwarkami, wszystko zależy od Twojej inwencji :) SKŁADNIKI: - 500 ml mleka - 200 g mąki bezglutenowej (w równych proporcjach gryczana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana) - 2 jajka - pół łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki curry - 20 ml oleju rzepakowego - hummus - szczypiorek - oliwki - świeży czosnek niedźwiedzi - papryczki jalapeno(...)zmiksuj, najlepiej blenderem i zostaw do odpoczęcia na około 20 minut. Miej chwilę dla siebie, przecież gotujesz :) NALEŚNIKI SMAŻ NA suchej patelni, olej w cieście wystarczy aby naleśniki bezglutenowe nie przywierały. Z tej ilości nasmażysz całą stertę :) NA NALEŚNIKACH rozsmaruj hummus i połóż czosnek niedźwiedzi orz inne dodatki, naleśniki zwiń i smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolitrochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest to, że wchodząc do domu delektujemy się aromatem, a nie dostajemy "w łeb" od zapachu smażonego. Nie ma wątpliwości, że to zdrowsza wersja. Jeśli więc chcesz poznać szybki sposób(...)podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną
Wypisz Wymaluj