Miałyśmy ochotę (a w zasadzie mieliśmy - bo i faceci sobie zażyczyli) na kawę w tortowym wydaniu. Ruszyłyśmy więc na podbój kuchni, piekarnika i miksera. Czary i
Wypisz WymalujPierwsza z wersji zdrowych ciasteczek z amarantusem. Amarantus to zboże XXI wieku, zawiera m.in.skwalen (detoks absolutny dla naszego organizmu), zawiera także m.in. żelazo, magnez
Smaczne ZdroweZawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba
Restauracyjka LiterackaBezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast. To ciasto składa się z zaledwie kilku prostych składników, ale smaki i konsystencja cię zachwycą. Jabłka dodają naturalnej słodyczy, ale nie są przesłodzone, a mąka kokosowa nadaje mu delikatnie orzechowego aromatu. Dodatkowo dzięki miękkiej konsystencji biszkoptu i lekkiemu miękiszowi to bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami z pewnością(...)będzie hitem na każdym spotkaniu. To ciasto to również hit nie jednej kolacji. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc możemy je przygotować jako słodką kolację. Ten przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami to wilgotny, puszysty i całkowicie wolny od glutenu biszkopt na mące kokosowej połączony ze słodyczą jabłek. Ciasto to przygotujemy też ze zdrowym zamiennikiem cukru – erytrolem, wiec będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa pomidorowa bezglutenowa to przepis na pyszne danie obiadowe dla osób będących na diecie bezglutenowej. Domowa zupa pomidorowa to prosty, ale smaczny posiłek. Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup na całym świecie. W Polsce podawana jest z makaronem, albo ryżem. Ale robione są też jej różne odmiany, jak na przykład krem z pomidorów. Osoby cierpiące na celiakię nie muszą(...)niej rezygnować. Na szczęście istnieje wiele pysznych alternatyw, które wykorzystują bezglutenowe składniki i techniki, aby stworzyć zdrową i aromatyczną zupę pomidorową, którą każdy może zjeść. Na moim blogu znajdziesz również i inne przepisy na dania bezglutenowe, przecież nietolerancja glutenu nie może pozbawiać nas przyjemności w jedzeniu. Zobacz nasz pomysł na bezglutenowe placki ziemniaczane, czy chociażby pyszne słodkie bezglutenowe brownie. Myślę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną, bezglutenową szarlotkę. Bezglutenowa szarlotka jest lekka, puszysta, a zarazem wilgotna ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się(...)błyskawicznie i tak samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe ciasto ze śliwkami . Spróbujcie! Polecam! Ps. Bezglutenowa szarlotka to jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia
Ostra na SłodkoPiernik bezglutenowy to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która jest jednym z głównych składników tego wypieku. Gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, osobom na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej nie jest łatwo. Wszystkie świąteczne specjały trzeba przygotować w wersji bezglutenowej, a to może przysporzyć dylematów(...)jakich przepisów skorzystać. Dobre przepisy są w tym czasie na wagę złota. Postanowiłam Was wesprzeć w tych poszukiwaniach i przygotowałam przepisy na kilka świątecznych smakołyków bezglutenowych. Na blogu znajdziecie już przepis na pierniczki bezglutenowe , a w tym wpisie chcę Was obdarować przepisem na ciasto piernikowe – klasyczny kawał dobrego, wilgotnego, aromatycznego piernika, który można przełożyć powidłami śliwkowymi. Mój przepis
Wiszniówkaswojego asortymentu produkty z myślą o potrzebach współczesnych konsumentów. Nie znam innej piekarni, która proponuje wyroby dla osób z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem. Unikalna jest również oferta pieczywa bezglutenowego o naturalnym składzie i dorównującym tradycyjnym odpowiednikom smaku dostępna bez wychodzenia z domu w sklepie internetowym . Mój faworyt to pieczywo z linii BIO, czyli wyprodukowane z surowców, które uprawiane(...)pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko umieścić składniki w pojemniku. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Żytniego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka 2. Chlebowe muffinki z porem, pieczarkami i żółtym serem Składniki / na 12 sztuk
Chilli Czosnek i Oliwadzisiejszych czasach mamy wiele osób z nietolerancją na gluten, gdzie nawet dla nich powstał specjalny rodzaj. Teraz na rynku mamy ponad 20 rodzajów mąk. Zaczynając od zwykłych pszennych po bezglutenowe i każda z nich ma wiele typów. Co jest ten TYP? Określa on zawartość substancji mineralnych. Im bielsza tym ma ich mniej i idąc w drugą stronę - im ciemniejsza(...)występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych
zdrowo i aktywniedzisiejszych czasach mamy wiele osób z nietolerancją na gluten, gdzie nawet dla nich powstał specjalny rodzaj. Teraz na rynku mamy ponad 20 rodzajów mąk. Zaczynając od zwykłych pszennych po bezglutenowe i każda z nich ma wiele typów. Co jest ten TYP? Określa on zawartość substancji mineralnych. Im bielsza tym ma ich mniej i idąc w drugą stronę - im ciemniejsza(...)występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych
Zdrowie i pysznie na talerzuplanach – 3 dni, 3 śniadania, 3 obiady – zawsze wydawało mi się to stanowczo za mało na poznanie lokalnej sceny kulinarnej. Trafiłam jednak na miejsca, które mam nadzieję, każdemu bezglutenowemu podróżnikowi umilą pobyt w stolicy naszego zachodniego sąsiada, a wplecione w tekst informacje praktyczne, nieco ułatwią poruszanie się po mieście. No to w drogę! Dwie rzeczy, które najbardziej zszokowały mnie podczas(...)głębsza idea zdrowego, świadomego i czystego odżywiania. Koncept ten zakłada, że zdrowe jedzenie może zwiększyć energię i samopoczucie, dlatego w The Bowl znajdziecie tylko kuchnię inspirowaną naturą, w 100% bezglutenową, bezcukrową i wegańską, a to wszystko podane w ogromnej misce! Nie spodziewajcie się wymyślnych dań – tutaj króluje zdrowie i prostota, a także pozytywna energia. Dodatkowo, jest to jedna z niewielu
Fill The Bowlsłyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi „cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis „Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne „sztuczne” słodkości, jak również bezlgutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno(...)tych, którzy są uczelni na gluten, jak również tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie
Moja Delicjatych, którzy lubią mocno zrobione zostawiamy jeszcze na kolejne 10 min.) Jak już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę(...)różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może kogoś zainspiruje do kombinowania z tak podstawowym składnikiem jakim jest chleb. Tego typu zapiekanie sprawdzi się nie tylko w bezglutenowych domach. Nie znamy mieszkań, w których nigdy nie zostawałoby pieczywo i rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co mogę
Wypisz Wymalujmamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje bezglutenowe pierniczki są bardzo proste i szybkie(...)przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk. Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu
Okiem Blondynki by McBlondiPrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki(...)miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty
Okiem Blondynki by McBlondi