wielką radością i ekscytacją udostępniam dzisiaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż jest to zupełnie nowy przepis i przetestowałam go dopiero 3 razy to nie mogłam się nim nie podzielić. Pierogi są po prostu obłędne. Poczęstowałam nimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami(...)Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się przy nakładaniu farszu, wysychało za szybko, albo smakowało jak ugotowany papier. Krótko mówiąc było to niekończące się pasmo porażek i źródło
Book of spellswskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa. Dieta nie tylko bez glutenu Dlatego czasami ludzie, którzy nie mają(...)bladego pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów i innych rzeczy do spożycia to łatwizna, dodatkowo wystarczy kupować bezglutenowy chleb i poszukać rzeźnika, który nie dodaje glutenu do kiełbas. W tym miejscu jednak chcemy zauważyć, że nie jest to takie proste. Dieta bezglutenowa jest specyficzna i nie polega tylko
Kuchcik gotujeStosujecie dietę bezglutenową ??? Wszystko o niej wiecie ?? Czy jest dla Was, jakie są ukryte zagrożenia przy jej stosowaniu, czy dla niektórych to tylko moda żywieniowa, czy konieczność. Straszą nas glutenem z każdej strony, czy rzeczywiście jest taki groźny dla wszystkich, czy jest on wszystkiemu winien. Odpowiedź na te i inne pytanie znajdziemy w książce "Gluten na widelcu" jeść(...)jeść - cała prawda o diecie bezglutenowej autorstwa Peter'a H.R. Greena i Roy Jones. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Galaktyka . Dr. n. med. Peter H.R. Green jest dyrektorem Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia, profesorem medycyny. Specjalizuje się w tematyce celiakii od 25 lat. Mgr nauk ścisłych Rory Jones jest uznaną pisarką naukową, oraz profesorem kontraktowym medycyny narracyjnej. Od kiedy
kruche babeczkilubi budyniu?! Co powiecie na bezglutenową wersję przysmaku, którą możecie zrobić sami w domu? Budyń, który chcę wam zaproponować nie zawiera laktozy. Do jego jego wykonania nie potrzeba też jajek. Za to przygotujcie sobie pyszne gruszki. Do przyrządzenia porcji dla 4 osób potrzebujemy: – kubek kaszy jaglanej – 3 gruszki (lub inne ulubione owoce) – opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzania
Szybko Tanio SmacznieNajczęściej wykorzystywane jest w deserach. Bo czy jest coś smaczniejszego niż połączenie wiśni, lekko gorzkawych i słodkawej czekolady? Jest! Nasze ciasto czekoladowe z furą soczystych wiśni, pokryte kisielem. Jest bezglutenowe, bezlaktozowe i cudne w smaku. Szybko się je przygotowuje, piecze i równie szybko znika z talerza. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 jajka 100 g cukru 150 g zmielonych orzechów
Szybko Tanio Smaczniewięc opowiadam. A on na to: taaak taki mazurek, tradycyjny. Jak nasze babcie piekły a dziadkowie kokosy z ogródka zbierali : ) Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy: 300 g mąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy
Szybko Tanio Smaczniejeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe: FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, pieprz biały, vegeta domowa, - olej/masło do smażenia cebuli (może(...)wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego
Wypisz Wymalujpotrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę nutelli – 200 ml mleka ryżowego – opakowanie cukru waniliowego – opakowanie proszku – 300 g mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 garście orzechów laskowych – 5 łyżek oleju słonecznikowego Masło orzechowe, nutellę i mleko podgrzewamy razem aż całość się połączy (ja zrobiłam to na zasadzie kąpieli wodnej
Szybko Tanio Smacznielekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek
Szybko Tanio Smaczniewww.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu bycia bezglutenowym, wydaje się być nieco bardziej „zbitym” wypiekiem. To tylko „zmyła”, bo wraz z pierwszym kęsem przekonacie się jak bardzo jest puszyste. Nie jest również słodkie
Szybko Tanio Smacznierozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w ogóle przepis jest czegoś wart. A potem spróbowałam... Bezglutenowe ciastka, które sprawiają, że taka dieta przestaje być straszna. Maślane, wilgotne, lekko klejące w środku, pachnące, smakowite, bardzo kruche. Pyszne! i znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórypisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone. Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z cukrem ale coś za coś. Na palonym maśle, z jajkiem dozwolonym, od zielononóżki. Nie przypuszczałam, że ciastka z mąki ryżowej będą aż tak smaczne! Są wręcz FENOMENALNE!!! Przepis z prześwietnego
Dzieje kuchennej Wiewiórynieziemsko... Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!! Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe 120 g mielonych migdałów
Dzieje kuchennej WiewióryCiekawy pomysł na śniadanie fit! Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie! ;-) Zapraszam! Składniki: - 1 żółtko - 2 białka - 2 łyżki mąki ryżowej - sól - łosoś norweski plaster - 1 łyżeczka czarnego kawioru -1 łyżeczka serka śmietankowego Białka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej
SMYKWKUCHNIDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo
Smaczne Zdrowe