bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:903/3453)

Ciasto z rabarbarem i bezą 149

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru Beza: 4 białka 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie

Bajeczna Kuchnia
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 205

mnie piszecie, piszą też firmy, więc myśli i paluszki zajęłam odpisywaniem na maile. Tylko dziecko co jakiś czas nieświadome mojego ćwiczenia silnej woli wpadało do mojego pokoju z bezą w dłoni i siadało obok. Dałam radę, a co! Ja nie dam rady? Bo jak nie ja to kto? Jak to śpiewa Mrozu :) Kiedyś klasyczne koszyczki białe robiłam ze strony Moje(...)spożywczego w żelu. Dosłownie kropelkę. Wszystko zmiksowałam do połączenia się składników. Pianę wyłożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam sobie takie koszyczki. Oczywiście blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. I teraz zaczyna się zabawa. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 80 stopni i suszymy 4,5 -5 godzin :) DODATKOWO: 150 ml śmietanki kremówki 30% Maliny w syropie  ETERNO Wykonanie

Blondynka Gotuje
Puree z kalafiora i natki pietruszki 93

Puree przygotowane z warzyw doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Podać można je z większością mięs, zarówno tych smażonych, pieczonych jak i gotowanych. Najbardziej popularne jest bez wątpienia puree ziemniaczane. Podejrzewam, iż większość z nas robi je na obiad co najmniej raz w tygodniu. Dla tych, którym to puree nieco się już znudziło mam poniżej przepis

MeCooks
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 157

wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu(...)otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Smaki Na Talerzu
Ciasto bezowe ze śliwkami 155

wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu(...)otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym / Polish Apple Cake 133

musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :) Zobaczcie, jak przygotować ucierany jabłecznik jak u babci na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu(...)troszkę mniejszą: 5 jajek (w temperaturze pokojowej), szklanka cukru, 200 g masła (rozpuszczonego), 350 g przesianej mąki, 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu (jeśli mus jabłkowy jest bez cynamonu), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 800 - 900 g domowego musu jabłkowego plus 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) cukier puder do posypania ciasta Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym

Lekcje w kuchni
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 207

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami  50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy(...)dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy sernik 162

Z okazji dnia czekolady i kakao przedstawiam Wam sernik mocno czekoladowy. Spód: 200 g dowolnej mąki, może być bezglutenowa 150 g masła 2 łyżki kakao Wypełnienie

Kucharzyca
Najlepsze pierniczki bez miodu 121

Przepyszne, mięciutkie pierniki, które podbijają rosyjski internet. I zdecydowanie najlepsze pierniczki bez miodu. Aromatyczne, rozpływające się w ustach i bardzo, bardzo smaczne. Wstyd się przyznać, ale piekłam je 3 razy, zanim zrobiłam zdjęcia dla Was. Mimo dużej ilości pierniczków, bardzo szybko znikały. A to pewnie za sprawą karmelu, który jest bazą pierniczków i dodaje im wspanialego smaku i zapachu(...)wiedzą. Jeśli robicie pierniczki dla obcych osób np. do przedszkola lub na tort na zamówienie, warto jest dla pewności upiec pierniczki bez miodu. A co jest ważne, żeby pierniczki się udały? 1. Najważniejsze, żeby pierników nie piec za długo. Będą wtedy twarde jak kamień. Wystarczy, że przypieką się od dołu, a z wierzchu pozostaną miękkie. Otwieram piekarnik, podnoszę pierniczka

dolcevitainmykitchen
DROŻDŻOWY TWIST – DWUSMAKOWA BABKA DROŻDŻOWA – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 98

Lekka, puszysta, pachnąca! Koniecznie spróbujcie! Do wyrastania ciasta drożdżowego bardzo polecam Wam specjalną Misę na ciasto drożdżowe z ogrzewaczem. Dzięki szczelnemu wieku, oraz żelowemu ogrzewaczowi ciasto wyrośnie znacznie szybciej bez potrzeby pilnowania czasu, gdyż gdy ciasto będzie gotowe wieko wyraźnie się zaokrągli. Misę oraz stojak można myć w zmywarce, natomiast wieczko i żelowy ogrzewacz należy myć ręcznie. Zobaczcie(...)formujemy długi wałek. Łączymy je ze sobą i zaplatamy tworząc ” babkę”. Przykrywamy, odstawiamy do ponownego podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodajemy resztę skórki. Pieczemy ok. 25 minut w 180C bez termoobiegu. Zajadamy na gorąco! Smacznego! Ps. jeśli ktoś z Was marzy o tym, by wreszcie poznać tajemniczy przepis na najlepsze na świecie drożdżówki – zapraszam do siebie

Ostra na Słodko
Sernik z herbatnikowy z karmelem, chałwą i suszonym rabarbarem 148

łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!). Twaróg(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i w tej temperaturze pieczemy go przez 15min. Następnie zmniejszamy temparaturę do 155-160C i pieczemy przez ok. 60 – 70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik dekorujemy dowolnie – ulubioną polewą, podgrzaną masą krówkową, pokruszoną bezą i suszonym rabarbarem. Sernik najsmaczniejszy jest, gdy jest schłodzony.     Artykuł

Raj dla Podniebienia
Babka ziemniaczana 200

obiad. Smakuje idealnie na gorąco lub odgrzaniu na patelni. Jeśli lubisz tradycyjną, polską kuchnię to wypróbuj ten przepis. W dzieciństwie babkę ziemniaczaną bardzo często piekła moja mama oraz babcia. Do dziś pamiętam ten cudowny zapach pieczonej babki. To tanie, proste i smaczne danie dla całej rodziny. Ostatnio chodzą za mną smaki na ziemniaczane potrawy. Były już placki z gotowanych ziemniaków(...)kiełbasę z boczkiem. Masę ziemniaczaną przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia . Zamiast papieru do pieczenia możesz także blaszkę wysmarować tłuszczem pozostałym na patelni i obsypać bułką tartą. Nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piekę przez 100 – 120 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół . W zależności

Ania gotuje
Prosty domowy chlebek 100

elastyczne. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić. Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut (najpierw góra-dół bez termoobiegu, pod koniec na chwilę go włączam). W trakcie pieczenia chlebek kilka razy spryskujemy wodą, dzięki

Słodkie okruszki
DESER BEZOWY Z AJERKONIAKIEM I MALINAMI 130

Deser bezowy, który idealnie sprawdza się  na przyjęciach. Wygląda efektownie i już jedna porcja wystarczy, aby poczuć odpowiednią dawkę słodyczy.  Słodkość bezy idealnie przełamuje alkoholowy smak kremu i świeżych malin na wierzchu. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość(...)ajerkoniak, świeże maliny zgrubnie rozgniecione z odrobiną ksylitolu lub cukru, płatki migdałów krótko uprażone na suchej patelni WYKONANIE GNIAZDA BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120℃ bez termoobiegu. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek, wkładamy do szklanej lub metalowej miski. Zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera stopniowo zwiększając je do najwyższych

cool and minty
Chleb czosnkowy pszenno-żytni 201

ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.   Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół, bez termoobiegu. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go pod koniec pieczenia folią

Grunt to przepis!
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 180

pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem

Rozpustne gotowanie
Soczysty udziec z indyka 213

skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.  Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży

Kuchcik gotuje