bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:905/3453)

Pijane rodzynki - ciasto 130

cieszy się uznaniem :) Składniki: Na ciasto: * 7 jajek rozm. L * 7 łyżek cukru  * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżka kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: * 3 budynie czekoladowe (bez cukru) * 5 łyżek cukru * 0,5 l mleka * 20 dkg masła Na polewę: * 30 dkg rodzynek * 1/2 szklanki rumu * 1 czekolada gorzka * 1 czekolada mleczna(...)masła Rodzynki zalałam rumem na 12 godzin.  Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie.  Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35x20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do drugiej

Pieprzyć z Fantazją
Kruche babeczki z makiem i kokosem 258

zimne białka na sztywno następnie dalej miksując dosypywać porcjami cukier. Miksować do momenty, aż cukier się rozpuści. Do białek wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Bezę kokosową rozłożyć równomiernie na masie makowej. Piec około 20-25 minut w 170 stopniach, aż góra będzie rumiana

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami 199

pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Tak przygotowany obiad możemy podać z pyszną sałatką z roszponką – przepis znajdziecie TUTAJ (ale bez dodatku kurczaka). Smacznego! Post Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z brzoskwiniami 165

SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto kruche : 1 margaryna (u mnie Kasia) 3 łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek (białka pójdą do bezy) Ser: 3 jajka 1 szkl cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia) 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego

Kto ugości moich gości?
Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond 85

pieczenia (ok. 90% oszczędności)” – czytamy optymistycznie na stronie producenta. O zaletach produktów tytanowych przekonacie się sami wchodząc na stronę https://www.patelnie-tytanowe.pl/ i przeglądając bogatą ofertę bardzo dobrej jakości produktów. Tytanowa patelnia – mocne strony, które od razu widać. Przede wszystkim jakość wykonania. Nic nie przywiera, nie przykleja się do dna, można swobodnie przygotować dania bez tłuszczu(...)warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut. Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem. Smacznego Patelnia tytanowa Woll sprawdziła się świetnie przy przygotowywaniu moich dań, także bez użycia tłuszczu

Zasmakuj Kuchni
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 412

ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1kg jabłek Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem(...)utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem.  Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach C przez około 45 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 317

łyżkę mąki. Mieszamy (drożdże świeże powinny zrobi się płynne). Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub  ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży(...)ściereczką, odstawiamy na 30 minut do lekkiego podrośnięcia. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych bułeczek możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180℃ bez termoobiegu. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, na złoty kolor. Wykładamy na talerz, podajemy z dipem musztardowym

cool and minty
Szarlotka a'la American Paie 202

średnicy 22-23 cm) Ciasto półkruche: 120 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 3 żółtka (białka pozostawić do bezy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru   1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka  3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 op. cukru wanilinowego(...)Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto półkruche: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać ze śmietaną. Do miski przesiać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka z cukrem i śmietaną. Całość szybko wyrobić rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI 177

SKŁADNIKI: 4 jajka 150 g cukru wanilia 1 paczka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki 6 dużych jabłek rodzynki cynamon 3 białka + 1 łyżka cukru na bezę Jajka ubić z cukrem i dodawać po trochu miękkiego masła, wanilię. Mąkę(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do ciasta. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić na dno blaszki, posypać obficie cynamonem i rodzynkami, zalać ciastem. Można troszkę jabłek wrzucić na wierzch ciasta. Pieczemy ciasto 45 min i wyjmujemy, nakładamy ubitą pianę z białek i ponownie wstawiamy do piekarnika aby beza się delikatnie podrumieniła

harrisa
Ciasto Św. Jakuba 117

strony :  przepyszne Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka 3,5 szklanki, żółtka 6 szt, cukier puder 0,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna 250 g, beza: kisiel wiśniowy 3 szt, białka 6 szt, cukier 6 łyżek, masa: mleko 3 szklanki, budyń waniliowy 2 szt, masło 200 g, cukier 5 łyżek, dodatkowo: wiśnie

kulinarne odsłony pati
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 101

oddać prawdziwego smaku. Ciasto czekoladowe z suską sechlońską przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml oleju rzepakowego 220 ml maślanki 3 jajka 50 g suski sechlońskiej Składniki krem: 500 g sera(...)ricotty 40 g suski sechlońskiej 50 g cukru pół łyżeczki cynamonu 4 łyżki powideł śliwkowych Sposób wykonania: Mąkę razem z kakao przesiej do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem i maślanką, pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Następnie do suchych składników dodaj składniki

365 dni dookoła kuchni
UDKA PIECZONE 106

ilością oleju, nacieram mięso. Naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia ustawiam piekarnik grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami i surówką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wiśniowy tort na 1 urodziny mojego syna 183

biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania galaretki wiśniowej(...)truskawkowej + 200 ml wody WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek

Passions hobbies life
Pączki jogurtowe 173

pączuszki szybko się robi i jeszcze szybciej zjada..u mnie co prawda nie wyszły tak piękne jak tutaj ,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia. 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Moje domowe kucharzenie
WALEWSKA Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM 139

masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia. 3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować(...)nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie. 4.Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim. 4. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wartości odżywczych nie podaje bo ma dużo i czego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 70

Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy go tylko gdy używamy drożdży świeżych, w przypadku tych suszonych/instant wystarczy proszek wymieszać z mąką(...)trzeba zawinąć w folię, schować do zamrażarki. W dniu pieczenia pizzy, 4 godziny przed pieczeniem, wyjąć ciasto z zamrażarki, zostawić na blacie do całkowitego rozmrożenia, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie – wyrośnięte ciasto ze składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Jeżeli nie możecie wyłączyć termoobiegu

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 59

Sól – to nieodzowny składnik ciasta na pizzę. Przygotowanie – każde ciasto drożdżowe, również na pizzę wymaga czasu. Dlatego zacznijcie przygotowania około 2-3 godziny przed planowanym podaniem. Pizza piecze się krótko, jednak czas wyrabiania i garowania zajmie wam około 2 godziny. Zaczyn – robimy go tylko gdy używamy drożdży świeżych, w przypadku tych suszonych/instant wystarczy proszek wymieszać z mąką(...)trzeba zawinąć w folię, schować do zamrażarki. W dniu pieczenia pizzy, 4 godziny przed pieczeniem, wyjąć ciasto z zamrażarki, zostawić na blacie do całkowitego rozmrożenia, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie – wyrośnięte ciasto ze składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Jeżeli nie możecie wyłączyć termoobiegu

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 101

godziny przed pieczeniem, wyjąć ciasto z zamrażarki, zostawić na blacie do całkowitego rozmrożenia, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie – wyrośnięte ciasto ze składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Jeżeli nie możecie wyłączyć termoobiegu wówczas temperaturę zmniejszcie do 210 st. Najlepiej piec pojedynczo. Zwykle piekę ciasto(...)sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki – często używam pieczarek, cebuli, sera, pieczonego buraka, papryki. Składników, tak jak sosu nie może być za dużo, pieczarki lepiej odparować, aby pizza nie podmokła. Można też pizzę przed pieczeniem delikatnie spryskać oliwą czosnkową. Składniki na dwie pizze, na blaszki od piekarnika 37,5x43cm

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 204

godziny przed pieczeniem, wyjąć ciasto z zamrażarki, zostawić na blacie do całkowitego rozmrożenia, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie – wyrośnięte ciasto ze składnikami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Jeżeli nie możecie wyłączyć termoobiegu wówczas temperaturę zmniejszcie do 210 st. Najlepiej piec pojedynczo. Zwykle piekę ciasto(...)sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki – często używam pieczarek, cebuli, sera, pieczonego buraka, papryki. Składników, tak jak sosu nie może być za dużo, pieczarki lepiej odparować, aby pizza nie podmokła. Można też pizzę przed pieczeniem delikatnie spryskać oliwą czosnkową. Składniki na dwie pizze, na blaszki od piekarnika 37,5x43cm

moj przepis na