bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:905/3453)

Na niepogodę: brownie z malinami i zielonym pieprzem 161

miała czas, żeby w miarę zreorganizować całą resztę. Niektóre czynności nieco mnie przerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis(...)minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty termometr nadadzą się do tego przecież równie dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty chleb na zakwasie 85

wcale nie musi być „prosty” możesz do niego dodać np. zioła prowansalskie/ siemię lniane/ kminek/ rozgnieciony czosnek/ suszone pomidory czy podsmażoną cebulkę. Ja zazwyczaj piekę go w żeliwnym garnku, ale bez problemu uda się też w naczyniu żaroodpornym lub po prostu w formie bochenka na blaszce. W przepisie wspominam o składaniu chleba w czasie wyrastania -tutaj można

Gotujemywdomu.pl
Baked Alaska – deser w którym lód spotyka się z ogniem 117

Deser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów   * Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki(...)przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera. Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160°C przez ok. 20 min. Lody: Miseczkę o górnej średnicy 17 cm, wysokości 8 cm i pojemności ok. 1 litra wyłóż dokładnie folią spożywczą

Słodki Blog
Gołąbki Bez Zawijania 146

lubi także bawić się w zawijanie gołąbków dlatego też idealnym rozwiązaniem dla takich osób będą gołąbki bez zawijania . Równie dla tych, którzy ściągają kapustę oraz tych, którzy nie lubią ich zawijać – gołąbki bez zawijania będą idealne! Przepis na gołąbki bez zawijania jest bardzo prosty, a same gołąbki przepyszne. Czas od czasu warto wypróbować czegoś innego(...)liście kapusty. Domowe gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych gołąbków i nie tylko. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki leniwe bez zawijania. Szybkie i smaczne danie obiadowe

Przepiski.pl
Zupa z fasolą 170

dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci (bez fasoli), całej rodziny, zdrowa, domowa, pożywna. Polecam:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 1 cały seler puszka 420g pieczonej fasoli w sosie pomidorowym wraz z sokiem (u mnie Tesco Organic) puszka fasoli białej wraz z sokiem puszka pomidorów 1 batat

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 126

rabarbarem to jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz przeciwnie. Jak wiecie już z innych wpisów ja uwielbiam rabarbar . W sezonie gotuję z niego kompoty, piekę drożdżówki i różnego rodzaju ciasta , którymi potem zachwyca się rodzina ( i nie tylko! ). Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – kruche ciasto z budyniowym kremem, rabarbarem i dużą(...)wanilia – 1 łyżka * masło – 200 g * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * budyń waniliowy bez cukru – 80 g * mleko – 750 ml * śmietana 30% – 100 ml * cukier – 0,5 szkl * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO

Ostra na Słodko
Pasztet drobiowy z żurawiną 174

łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180 ºC  (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień).  Masa przed i po zmiksowaniu Masa przed wymieszaniem Pomysł

Ugotować
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 108

ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 250 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI na piankę: 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 2 x 40 g, chodzi o proszek 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)wkładam do zamrażalnika na całą noc. Następnego dnia blaszkę smaruję masłem, przyklejam papier do pieczenia. 60% ciasta wyjmuję i trę na tarce o dużych oczkach. Wysypuję nim dno formy, lekko przyklepuję jednocześnie wyrównując dno. Piekę spód w temp. 190 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut, na złoty kolor

Zasmakuj Kuchni
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE 254

stopniowo mąki i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy dowolne kształty, mnie zależało na podłużnych biszkoptach, ale równie dobrze mogą być okrągłe. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17-20 minut. Na termoobiegu krócej. Upieczone biszkopty wyjmujemy z piekarnika

Smaczne Zdrowe
PIERNIK Z JOGURTOWĄ CHMURKĄ 187

następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy.  Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy

Walijskie Pichcenie
Żeberka w miodzie i ketchupie 164

przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 60 minut pod przykryciem (lub w rękawie do pieczenia), a następnie przez około 30-40 minut bez przykrycia (lub z rozerwanym rękawem) aż nadmiar sosu nieco odparuje a żeberka się lekko przyrumienią. W zależności od żeberek czasami czas pieczenia należy wydłużyć

Kulinarne Przeboje
Aromatyczna bruschetta z pomidorami i parmezanem 191

trakcie pieczenia) i doprawić pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i na górnej półce zapiekać ok. 10 minut (bez termoobiegu, z włączoną górną grzałką). Pod koniec pieczenia grzanki posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze 1 minutę

W SMAK
Sernik na zimno z borówkami i bezą 125

tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone

noteskulinarnyfiga
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 196

pyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami SKŁADNIKI Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm 1,5 szkl. mąki,  3 jajka,  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,  120 g margaryny,  1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa,  2 łyżeczki(...)kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe,  polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze

słodki bratek