dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki(...)żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibrulionu zamienia sie w posta. Przepis odswiezylam dodaniem skorki pomaranczowej, dzieki czemu jest bardzo aromatyczny i gruszki,ktora nadala lekkosci i owocowego smaku.Murzynek ma cudowny czekoladowy smak i to bez dodatku czekolady.Wystarczy dobrej jakosci kakao. Czekoladowe ciasto to najlepszy poprawiacz humoru na zimowe dni. Nie polecam jednak tutaj uzycia gruszek w calosci.Raz,ze ciasto z tak upieczonymi gruszkami ladnie(...)jasnej lub kazdej innej 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1-2 gruszki 2 lyzeczki smazonej skorki pomaranczowej Odzielic zoltka od bialek.Bialka ubic na sztywna piane.Zoltka wymieszac z roztopionymi ,lekko przestudzonymi skladnikami w garnuszku.Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto(...)szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier
RAROSSAselerem naciowym. Zupełnie zwyczajna, bez udziwnień. Sprawdzi się świetnie do pieczonych wędlin na święta, będzie fajna na Sylwestra i inne imprezy mniej lub bardziej rodzinne. Znam niewiele osób, które nie lubią tego typu sałatek. I mimo, że sama nie jestem ich wielkim fanem, robię je na imprezy do kogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej(...)pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest bez zmian. Kukurydza zawsze dobrze współgra z jajkami i selerem naciowym. Nie mówiąc o porze, który jest niezbędny w tego typu sałatkach. Kusiło mnie jeszcze dodanie ananasa, ale to chyba byłoby już
Kardamonovykluczem do sukcesu! Zwykłe muffinki również mogą zaskoczyć smakiem! Tradycyjny przepis składający się z mąki pszennej, cukru, jajek, gazowanej wody mineralnej, oleju i proszku do pieczenia stworzy wypiek, który sam w sobie, bez żadnych dodatków jest wyborny. Wystarczy posypać babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki
DrinkologiaKruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony. Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka : 3 l zimnej wody 12 dkg soli płaska łyżeczka(...)dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 120 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy, aby schab mógł się zrumienić. Po upieczeniu studzimy
Maminek kulinarnyksylitolu ( lub cukru) 80 g oleju kokosowego 30 g mąki kokosowej 30 g ciemnego kakao bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Dodatkowo: 4 gruszki 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) 10 cm kory(...)fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, prosze k do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wy łó ż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna. Piecz 40 minut w 175'C . Wystudź, polej polewą. Polewa
SzczyptaSmaQpyszności, ponieważ zrezygnował ze spożywania jajek. W krótkiej rozmowie już po nagraniu pierwszego programu zapytał, czy mogłabym na potrzeby drugiego odcinka upiec sernik bez jajek. Śmiało przyjęłam wyzwanie, a że do tej pory nie piekłam tego typu serników, z przyjemnością zaczęłam układać przepis i proporcje składników mojego wypieku. 12 grudnia 2017r. ten pomarańczowy sernik jaglany razem ze mną był(...)zmniejszamy temp na 150-160C i w niej pieczemy sernik ok. 40 min. Przy zwiększeniu składników sernika czas trzeba będzie wydłużyć. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch schłodzonego sernika smarujemy cieniutką warstwą konfitury. Całość posypujemy siekanymi orzechami nerkowca, migdałami, wiórkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniacukru z wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka 50 g masła opakowanie budyniu waniliowego – 60 g (z cukrem) Dodatkowo: do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem: 1 żółtko + 2 łyżki mleka. Do podania: cukier puder, lukier. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Przygotuj mały rondelek, podgrzej w nim lekko 2/3 szklanki mleka. Ma być lekko ciepłe(...)przy pomocy pędzelka kuchennego. Drożdżówki odstaw na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu). Drożdżówki z budyniem i borówkami piecz 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru. Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika. Drożdżówki posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem. Poniżej przepis. Przepis
Zasmakuj Kuchnifrancuskie rozłożyć. Oba arkusze ciasta nałożyć na siebie. Wyciąć duży trójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć na nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę makową, pokrywając cały trójkąt. Następnie położyć drugi trójkąt. Za pomocą noża naciąć paseczki (spójrz na zdjęcia!) , pozostawiając środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który(...)siebie i wycinamy duży trójkąt Na jeden trójkąt nakładamy masę makową i przykrywamy ją drugim trójkątem Po obu stronach nacinamy paseczki (pozostawiając środek bez nacięcia!) i delikatnie skręcamy Po lewej stronie: ciasto przed pieczeniem Po prawej: od razu po upieczeniu Po upieczeniu lukrujemy makową choinkę
UgotowaćMyślicie o szybkiej i meeeega zdrowej przekąsce? Już raz prezentowałam muffiny o smaku pizzy, ale to coś zupełnie innego. Pieczone w formie do muffinek, ale bez mąki. To właściwie warzywa zalane jajkiem. Wariacje są dowolne. W oryginalnym przepisie dodany był jeszcze tarty żółty ser - pewnie pomagał zlepić składniki, ale jajko też daje radę. Chociaż serek kusił... Co dodałam(...)tarty żółty ser. Przygotowanie: Quinoa ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie pokroić i zetrzeć warzywa. Do warzyw dodać jajka i quinoa Dokładnie wymieszać i nałożyć do foremek. Piec 20-25 minut w temp 180 stopni. Smacznego
Mama z Motylemjest to konieczne) i kroimy ostrym nożem tworząc paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkiwałek/rulon z nadzieniem kroimy ostrym nożem w poprzek. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkiostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkikroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszki