Torcik serowy 362Na zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki
Słodkości i nie tylko
Jogurtowy deserek z musem truskawkowym 213Dzisiaj chłodniejszy dzień , ale na ten deser jest zawsze pora :) wspaniałe orzeźwienie i radośc z jedzenia zagwarantowana :) . Deserek prosty w wykonaniu , ale naprawdę pyszny na zakończenie
Słodkości i nie tylko
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3715składniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3
Monia miesza i gotuje
Ciasto-pianka z owocami 332składniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100
Monia miesza i gotuje
Duet kiwi-ananas 181Dzisiejsza propozycja może mieć dwa zastosowania. Sprawdzi się jako szybki deser oraz jako pożywne śniadanie, które poprzez kolory poprawi nam humor, szczególnie gdy za oknem
Fabryka pomysłów
Kokosowe pralinki/ kuleczki rafaello 246Czy jest coś cudowniejszego niż wielka słodycz utkwiona w malutkiej kuleczce? Oj, chyba nie! Pralinki są słodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru
Fabryka pomysłów
Czekoladki kokosowe a'la bounty 218Wreszcie ziściłam swoje marzenie i przygotowałam domowe czekoladki. W ostatnim numerze „Ale pychoty” dołączone były do niej foremki, które świetnie się nadały do ich domowej
Fabryka pomysłów
Owocowy deser z bitą śmietaną 216Wiosna, Wiosna ach to Ty! Te słowa od razu przychodzą na myśl po przebudzeniu. Wyglądam za okno – i co? Słońce i ciepło powoduje od razu uśmiech
Fabryka pomysłów
Ciasto Smerf z musem jagodowym 432To kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi
Fabryka pomysłów
Jogurtowiec z malinami 745Za oknem robi się coraz chłodniej, w związku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego
Fabryka pomysłów
Domowa chałwa 599Skoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w
Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 283Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od
Fabryka pomysłów
Pianki jogurtowe z malinami 336W akcji Gotowanie za głosowanie wybraliście tym razem jogurtowe pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym
Fabryka pomysłów
Tarta półkrucha ze śliwkami 346kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór(...)reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu. W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić
Grunt to przepis!
Bananowa chmurka 348składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki(...)wymieszać drewnianą łyżką (nie mieszać do całkowitego połączenia). Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wyjąć, blachę odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi