składniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego
Mix smakuwarzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem
Stare GarySezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki
Monia miesza i gotujeNazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie
Z Majeczką w kuchniGoście w drodze, a Ty nie masz nic, czym mogłabyś ich poczęstować? Zaraz, zaraz, czy przypadkiem nie mamy sezonu na truskawki, w Twojej szafce znajdzie się
MamaOskarkaziemniaki na patelni. Przykryć smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem
Stare GaryKolejny słodki przepis, którego zawsze się bałam. Kiedyś zrobiłam jedno podejście jednak masa wyszła rzadka i wszystko się rozpłynęło. Postanowiłam znowu spróbować i już wiem w
Monia miesza i gotujeczerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia
Milion SmakówGdy dorwałam w sklepie ciastka Digestive od razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest
DiteczKisiel zrobiony samodzielnie ....tym razem wiśniowy..pycha..polecam.. 1 szkl. soku z wiśni Rolnik 1 szkl. wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2
Moje domowe kucharzenieZapp, kolorowe i smaczne ciacho. Do jego "stworzenia" przyczyniły się ciepłe lody, znalezione w kuchennej szafce. Galaretki zawsze mam "pod ręką " więc pomysł sam się
Takie tam pichceniezależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 65 g cukru, 2 jajka - oddzielnie żółtka i białka, 90 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml mleka
Plate of JoyRobiąc TORT KAWOWY musiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe
Z Kuchni Do Kuchni