bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:449/3453)

Bananowo-orzechowe batoniki z płatkami ciasteczkowymi 186

szklanka lentilek; 1 szklanka białego cukru; 1 i 1/4 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1 szklanka masła orzechowego (u mnie kremowe, bez kawałków orzechów). Dodatkowo: Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm; Papier do pieczenia; Łyżka + odrobina masła. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach

Gospodyni Miejska
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 168

ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania(...)delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę ścisnąć. W gotowaniu i pieczeniu sprawdza się bez zarzutów. Spis miejsc, w których możecie kupić produkty PRO-BIO znajduje się TUTAJ , bez problemów znajdziecie te produkty w polskich sklepach ze zdrową żywnością.  Znacie

Zdrowie na języku :P
KULKI MOCY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I KASZĄ GRYCZANĄ 307

łyżki siemienia lnianego 15 g (1/3 szklanki) amarantusa ekspandowanego 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE POSYPKA: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.  Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 -15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy w dłoniach

cool and minty
Czekoladowe salami 172

ostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop...  Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania(...)masę kajmakową, #cukiertrzcinowy, kakao, czekoladę oraz masło. Wyrabiamy do połączenia się składników, a następnie już bez użycia ostrza mieszamy z bakaliami. Gotową masę schładzamy w lodówce ok 1 godzinę, po czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao

Kuchnia w czekoladzie
Tarta cytrynowa z bezą 133

wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu.   Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy) 2 łyżki zimnej wody Krem 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta(...)ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Przełożyć bezę do worka cukierniczego. .... Wyłożyć krem cytrynowy na kruchy spód. Następnie udekorować wierzch bezą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Notes Jeśli wydaje Ci się, że Twoja beza jest jeszcze " surowa

Rusty Fork
Sernik z rosą 130

jest bardzo smaczny, a rosa jest słodziutka i pięknie wygląda na upieczonej bezie. Rosa powstaje na serniku dopiero wtedy, gdy sernik wystygnie. Kropelek rosy będzie więcej, gdy na bezie przed pieczeniem zrobimy widelcem lub szpatułką z ząbkami rowki. Sernik z rosą wyjdzie naprawdę smaczny, jeśli użyjemy dobrej jakości tłustego lub półtłustego sera twarogowego. Najlepiej kupić biały ser twarogowy(...)jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego twarogowego 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4 żółtka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml . Jak zrobić sernik z rosą

Kuchcik gotuje
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 170

Kochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni(...)patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju  375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 426

minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej ) Białka podbić, dodawać po łyżce cukru(...)ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone bezy

kolorowotorcikowo
Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami 258

Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami piecze się bez formy – stąd jej rustykalny wygląd. Pokrojone na plastry połówki jabłek, wyglądają niczym jesienny jeż – on, dzięki książeczkom dla dzieci, także kojarzy się z jabłkami, choć, jak się(...)połówki delikatnie kroimy na plastry. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na papierze do pieczenia rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na okrągły kształt na ok. 0,5-1 cm grubości (im cieńsze – tym większa tarta). Środek (bez brzegów) posypujemy kaszą manną, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Przekładamy jabłka na kaszę (ja delikatnie przenoszę

Poezja smaku
Boczek pieczony z przyprawą do karkówki 187

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu - ze świeżym pieczywem. 1-1,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do karkówki 1 łyżka soli   Przyprawę do karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką(...)owinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii). Piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. (Początkowo pod przykryciem, a pod koniec - bez, aby boczek stał się rumiany

Di gotuje
Kalafior faszerowany mięsem mielonym 1445

łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka trzyskładnikowe (twaróg, mąka i masło) 123

Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut.   Wykonanie z Thermomixem: Składniki (bez cukru) wrzucamy do Thermomixa i wyrabiamy 3 minuty (interwał - kłosek). Masę przekładamy(...)Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut

Mania Wypiekania
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 213

wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki  2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek  chilli  2 łyżki(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też

Miód i pieprz