PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 200ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania(...)delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę ścisnąć. W gotowaniu i pieczeniu sprawdza się bez zarzutów. Spis miejsc, w których możecie kupić produkty PRO-BIO znajduje się TUTAJ , bez problemów znajdziecie te produkty w polskich sklepach ze zdrową żywnością. Znacie
Zdrowie na języku :P
KULKI MOCY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I KASZĄ GRYCZANĄ 343łyżki siemienia lnianego 15 g (1/3 szklanki) amarantusa ekspandowanego 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE POSYPKA: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 -15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy w dłoniach
cool and minty
Czekoladowe salami 200ostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop... Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania(...)masę kajmakową, #cukiertrzcinowy, kakao, czekoladę oraz masło. Wyrabiamy do połączenia się składników, a następnie już bez użycia ostrza mieszamy z bakaliami. Gotową masę schładzamy w lodówce ok 1 godzinę, po czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao
Kuchnia w czekoladzie
Tarta cytrynowa z bezą 159wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu. Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy) 2 łyżki zimnej wody Krem 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta(...)ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Przełożyć bezę do worka cukierniczego. .... Wyłożyć krem cytrynowy na kruchy spód. Następnie udekorować wierzch bezą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Notes Jeśli wydaje Ci się, że Twoja beza jest jeszcze " surowa
Rusty Fork
Sernik z rosą 170jest bardzo smaczny, a rosa jest słodziutka i pięknie wygląda na upieczonej bezie. Rosa powstaje na serniku dopiero wtedy, gdy sernik wystygnie. Kropelek rosy będzie więcej, gdy na bezie przed pieczeniem zrobimy widelcem lub szpatułką z ząbkami rowki. Sernik z rosą wyjdzie naprawdę smaczny, jeśli użyjemy dobrej jakości tłustego lub półtłustego sera twarogowego. Najlepiej kupić biały ser twarogowy(...)jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego twarogowego 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4 żółtka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml . Jak zrobić sernik z rosą
Kuchcik gotuje
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 204Kochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni(...)patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie
Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 461minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej ) Białka podbić, dodawać po łyżce cukru(...)ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone bezy
kolorowotorcikowo
Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami 328Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami piecze się bez formy – stąd jej rustykalny wygląd. Pokrojone na plastry połówki jabłek, wyglądają niczym jesienny jeż – on, dzięki książeczkom dla dzieci, także kojarzy się z jabłkami, choć, jak się(...)połówki delikatnie kroimy na plastry. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na papierze do pieczenia rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na okrągły kształt na ok. 0,5-1 cm grubości (im cieńsze – tym większa tarta). Środek (bez brzegów) posypujemy kaszą manną, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Przekładamy jabłka na kaszę (ja delikatnie przenoszę
Poezja smaku
Boczek pieczony z przyprawą do karkówki 221www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu - ze świeżym pieczywem. 1-1,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do karkówki 1 łyżka soli Przyprawę do karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką(...)owinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii). Piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. (Początkowo pod przykryciem, a pod koniec - bez, aby boczek stał się rumiany
Di gotuje
Kalafior faszerowany mięsem mielonym 1480łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior
O kuchni z uczuciem
Ciasteczka trzyskładnikowe (twaróg, mąka i masło) 153Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut. Wykonanie z Thermomixem: Składniki (bez cukru) wrzucamy do Thermomixa i wyrabiamy 3 minuty (interwał - kłosek). Masę przekładamy(...)Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut
Mania Wypiekania
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 243wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki 2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek chilli 2 łyżki(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też
Miód i pieprz
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 247wyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy w 150 stopniach (ja tak piekłam) 6 godzin, następnie zdejmujemy folię aluminiową zwiększamy temperaturę do 170 stopni i bez folii pieczemy jeszcze 1 godzinkę lub troszkę dłużej, żeby zrobiłam nam się chrupiąca skórka na wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy mięso, żeby nam przestygło i później za pomocą widelca rozdzielamy
kruche babeczki
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 249siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy
Miód i pieprz
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 230wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszej łopatki używamy
Miód i pieprz
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 186baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszego baleronu używamy
Miód i pieprz
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 203madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i mieszamy(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też
Miód i pieprz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 149końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać
Codzienna kuchnia niecodzienna
719. Czekolada, dobra na wszystko. 167wyjść. Aaa, to już ta godzina?! Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany. W nocy jeszcze ciasteczka piekłam, inaczej sobą bym nie była przecież, a dzisiaj pierwszy raz w życiu bezę będę piekła, a nawet tort z niej zrobię. Tort pavlova. Boję się trochę, nie powiem. Aa, masła nigdy za dużo. Bo tak ładnie wyglądało, na tej półce, a jeszcze ładniej
More food, love and dreams