owsiane, suszone owoce i orzechy. Batoniki energetyczne, to proste i wartościowe II śniadanie. Idealne do szkoły, pracy lub po prostu do domowej kawki... :-) Moje batoniki są bezglutenowe, bezmleczne i bez dodatku cukru. Przepis z broszurki od foremek do batoników musli, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na 16 sztuk: - 180g płatków owsianych (u mnie górskie) - 60g syropu klonowego (dałam syrop(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C termoobieg lub 180*C program góra-dół i piec ok.20-25 minut. Blachę wyjąć z piekarnika, foremki pozostawić na niej do wystygnięcia. Następnie delikatnie powyjmować batoniki. Gdyby batoniki były zbyt miękkie po wystudzeniu, można je dopiec już bez foremek, ok.5 minut. Mój piekarnik jest ciągle "w fazie testów", dla mnie 20 minut
Smaczne Zdrowegodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy (bez
moj przepis nagodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy (bez
moj przepis nagodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy
moj przepis nacukrowe posypki. Składniki : 3 szkl. ryżu preparowanego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 150 g czekolady białej (bez cukru) Ruloniki z papieru do pieczenia złączone taśmą do klejenia w kształcie stożka Opcjonalnie: złote kuleczki, wiśnie kandyzowane Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej. Dodajemy olej kokosowy i jogurt
CzarnawisienkaKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z
Moje domowe kucharzenieczęści i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam(...)problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, a papier oderwałam bez problemów . Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około
Grunt to przepis!Pokazywałam Wam już inny przepis na sernik z bezą , ale ten dzisiejszy trafi bardziej do tych z Was, którzy lubią nieco mniej słodkie ciasta. Jasne, jest tu słodka beza, ale zrównoważyłam ją mniej słodkim sernikiem, a całość wyszła niesamowicie. To będzie zdecydowanie mój ulubiony sernik z bezą! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy(...)żółtku krótko miksując po każdym. Masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C na 50 minut. BEZA – 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezę. Wlej białka i szczyptę soli do misy i zacznij miksować aż się spienią i jeszcze chwilę jak zaczną się robić nieco sztywne. Następnie dodawaj cukier w kilku porcjach
nietylkopasta.pljuż będą lekko ubite dodajemy po łyżce cukru a a na koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną. Na płaskiej dużej formie do pieczenia rozkładamy papier i delikatnie smarujemy go olejem. ( to mój pomysł bo przy pierwszym takim placku beza przykleiła się do papieru i odchodziła tylko w częściach ). Na tak przygotowany papier wykładamy naszą pianę(...)białek i dokładnie oraz delikatnie rozsmarowujemy na równej grubości placek. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie beza powinna być lekko przyrumieniona ale miękka w środku. Wyciągamy z piekarnika, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia od góry i obracamy bezę góra – dół, tak żeby część z papierem na którym się piekła
Kuchnia na wzgórzusię podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach, równomiernie rozsypujemy siekane migdały. Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych(...)samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość
Smak mojego domuPrzepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. Delikatny, miękki i puszysty. Doskonały na tort. Składniki Na tortownicę 24 cm 6 jajek 6 łyżek stołowych cukru 6 łyżek stołowych mąki pszennej cukier waniliowy Przygotowanie Białka ubijam z cukrami (stopniowo dodaje cukier trzeba bardzo dokładnie ubić białka) osobno utrzeć żółtka i delikatnie połączyć z białkami. Na koniec dodać przesianą przez(...)sito mąkę i delikatnie połączyć mieszając drewnianą łyżką. Piec w 175°C. 45-50 min (do suchego patyczka). Autor przepisu: Roksana Huchulska Artykuł Biszkopt bez proszku do pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki(...)sznurek, który je przytrzyma. Wkładamy roladę w rękaw do pieczenia. Możemy piec ją od razu lub schować do lodówki i upiec np. na drugi dzień (wtedy musi poleżeć przed pieczeniem przez godzinę w temperaturze pokojowej). Gotową roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie
Poezja smakuwsypywać cukier, ciągle mieszając.Dodać ocet. Po dodaniu całego cukru jeszcze chwilkę mieszać. Teraz powoli wsypywać zmielone orzechy. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę bezową. Fromować bezę jak chcecie. Mogą być małe beziki lub płyta, którą potem można pokroić na małe kwadraty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec(...)minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec 1 godzinę i 20 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!! Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną bezę. Polecam beza jest pyszna. RADA – chcąc mieć 100% pewności że beza jest gotowa
Kuchnia PokoleńDość często piekę takie ciasta, do których nie używam miksera..tym razem taki ciasto piekłyśmy w ramach Ciasta na niedzielę. Ciasta bez użycia miksera robi się szybko, nie ma dużo zmywania , tylko dwie miski i łyżka..u mnie tym razem wyjątkowo tylko jedna miska..do przygotowania tego ciasta posłużyłam się miską Tupperware ..po prostu wystarczy zamieszać miską(...)proszku do pieczenia cukier waniliowy mieszanka studencka Helio Do miski przełożyć składniki mokre, dodać składniki suche i mieszankę studencką.Wymieszać wszystko łyżką.[ ja wykorzystałam miskę Tuperware ] .Wyłożyć ciasto do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1 godzinę. Dowolnie udekorować. Razem ze mną ciasta bez użycia miksera piekły [ dziękuję
Moje domowe kucharzenie