Babka jest bardzo prosta ale pyszna. Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo
Kuchnia PokoleńPyszne i szybkie zapiekanki? Kto ich nie zna i kto nie lubi?? Takie zapiekanki przygotujecie szybko i bez większego kłopotu! Są smaczne, chrupiące i nie zajmują wiele czasu Poniżej przepis, dzięki któremu będziecie cieszyć się ich doskonałym smakiem Składniki/4 zapiekanki : – 500 g świeżych pieczarek – 1 cebula – kulka mozzarelli lub 200 g ulubionego sera żółtego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietki przekroić na połówki. Nałożyć na nie pieczarki i posypać mozzarellą lub innym serem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż ser się stopi a pieczywo będzie lekko chrupiące. Przed podaniem posypać szczypiorkiem oraz ketchupem lub ulubionym innym ulubionym sosem do zapiekanek
I LOVE LIFEJakoś zawsze sceptycznie podchodzę do wynalazków ciastowych typu: bez mąki, bez cukru itd. Jestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla lubiących ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki: 250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru(...)delikatnie zmiksować na małych obrotach. W drugiej misce ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je do masy. Całość wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka. Wykonanie w Thermomixie: Marchewkę umyć i pokroić na duże kawałki, następnie rozdrobnić w naczyniu miksującym 20sek. /10. Odłożyć do miski
Mania Wypiekaniabłyskawicznych 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko 1 kopiaste łyżki masła około 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo: pół słoiczka dżemu Łowicz z rokitnika pół słoiczka dżemu Łowicz z czarnego bzu mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe jajko kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. 4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 5. Upieczone bułeczki studzimy
Izabelawkuchniświeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania: 25 g rozpuszczonego masła 1 łyzka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy(...)rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry. Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową. Bułeczki pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryWitam w ten słoneczny i piękny dzień w końcu 🌞 🌞 Wczorajsza niedziela była dniem lenia gdzie nawet gotować się nie chciało 😏 a słodkości się oczywiście
Zdrowie i pysznie na talerzuKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuLubisz chrupać te drobne ziarenka? To świetnie bo mam dla Ciebie pyszne ciasteczka, bez dodatku mąki z odrobiną masła i cukru. W smaku przypominają chałwę, więc jeśli jesteś smakoszem pestek słonecznika lub chałwy to te ciasteczka są właśnie dla Ciebie ;) A poza tym nasionka te są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy(...)rozdrobnienia pestek,a nie na miałko. Mieszamy i zagniatamy razem z miękkim masłem, jajkiem i cukrem. Następnie formujemy kulki, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni C. Jeśli spód będzie rumiany, ciastko jest już upieczone
Życie zaczyna się w kuchniJeżeli macie bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a
UgotowaćNie zawsze zdrowe "słodkie" musi być niesmaczne , a stereotyp ten na pewno łamie poniższy przepis . Ciasto jest pyszne, wystarczająco słodkie ( pomimo braku cukru ) i wilgotne w
Marcepanowa kuchniaDziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki(...)minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około
Ewusiowe SmakiPrzygotowałam dla Was dzisiaj przepis na pyszny sos, który można użyć na wiele sposobów. My używamy go głównie do pizzy, ale też często jako podstawę do
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZiemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie
MarcinChefKremowy i wyrazisty sos z marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy(...)Bulion wołowy lub wołowy rosół to nie jest coś, co każdy z nas zawsze ma w domu. Jeśli mam w zamrażalce kostki własnoręcznie zrobionego demi-glace, mocnego wywaru na pieczonych wołowych kościach – używam ich. Ale równie dobrze do sosu (mam nadzieję że zaraz nie zostanę „zjdzona”) nada się ¼ kostki wołowego bulionu lub jeszcze lepiej – kostka pieczeniowa, świetnie naśladująca pełny, mocny
Karo in the KitchenSkładniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić(...)skropić olejem. Piersi kurczaka posypać przyprawą taco po obu stronach. Paprykę i cebulę posolić i popieprzyć. Na piersi z kurczaka wylać hojnie salsę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia szybko przeciąć piersi na szersze plastry. Ryż przełożyć do 4 pojemników do przechowywania żywności. Po lewej stronie pojemnika na dole położyć garstkę papryki
Przepisy kulinarne babci Antoniny