bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2467/3453)

Ciasto z dyni. Bez glutenu! 217

Sezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z  książki  "Jadłonomia"  Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam

Humanistka w kuchni
Idealne na mecz – grillowane tortille z pieczarkami, żółtym serem i ogóreczkiem 259

Uwielbiam szybkie dania z tortilli. Dziś proponuję Wam wersję serowo-pieczarkową. Coś pysznego. Rozpuszczony ser, pieczarki i ogórek, który wieńczy całość. Do tego tylko ulubiony sos

Słodkie okruszki
Szarlotka w cieście francuskim 203

Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć

Słodkie Przyjemności
Fasolowo-bananowe brownie 116

Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam.        Potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli 2 banany 4 jajka 2 łyżki ciemnego kakao(...)większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut.  4. Upieczone ciasto studzimy

Izabelawkuchni
Biszkopt kokosowy z truskawkami 132

posypania 2/3 szklanki ksylitolu 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO do podania świeża mięta Truskawki myjemy i osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy na połówki. W misce mieszamy suche składniki - mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleko sojowe z olejem. Do składników suchych dodajemy mokre(...)jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Dobrze jest zostawić biszkopt z truskawkami  na kolejne 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym już piekarniku. Biszkopt kokosowy z truskawkami podajemy udekorowany świeżą miętą. Świetnie

My Chcemy Jeść
Pasztet szlachecki 108

męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki

moj przepis na
Pasztet szlachecki 116

męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki

moj przepis na
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 75

sposobu na zagospodarowanie bonusowych wolnych chwil. Bilans tworząc, ilość pozytywnych aspektów przebywania w kuchni poszerzycie. Tylko idźcie po rabarbar znów :) Składniki: 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 gram masła 100 gram cukru pudru 3 jajka 2 - 3 łyżki mleka łyżka bułki tartej rabarbar - trzy gałązki 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Zaczynamy(...)białkami. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania wsypując powoli 1/3 szklanki cukru. Gdy masa jest gęsta i kremowa, dosypujemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do większej miski.Dodajemy żółtka, masło i siekamy wszystko nożem, wlewamy mleko, siekamy jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy

Kronika Piekarnika
Pasztet szlachecki 132

męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć

moj przepis na
Migdałowo wiśniowy koktajl 119

Wegański, bezglutenowy, bez cukru zdrowy koktajl migdałowo wiśniowy. Polecam zrobić samemu mleko migdałowe. Możecie w lodówce trzymać je trzy dni. Koktajl się rozwarstwia jak stoi i zrobią się takie fajne warstwy. składniki: 1 szklanka migdałów 4 szklanki wody przegotowanej 50 dkg wiśni mrożonych płatki migdałowe 5 łyżek Wykonanie: Migdały wsypuję do garnka, wlewam litr wody i zagotowuję. Odstawiam(...)ponownie miksuję z jedną szklanką wody. Przelewam przez sito. To co nam zostało pulpa migdałowa mocno ją odciskam z mleka. Nie wyrzucam tego, wykładam na blaszkę na papierze do pieczenia i suszę kilka godzin w piekarniku 100 stopni. Na drugi dzień też włączam. Powstanie sucha mąką migdałowa którą wykorzystuję do pieczenia, do panierek.  Mleko migdałowe miksuję

wesoła kuchnia
Pączki na serku homogenizowanym (w 30 minut) 195

prawdziwym pączkiem z nadzieniem różanym, ale niestety. W moim sklepie takowej konfitury nie przewidzieli, a nie pomyślałam wcześniej by się odpowiednio zaopatrzyć. No nic, odpuściłam i stwierdziłam, że przynajmniej bez wyrzutów sumienia kupię i nie będę stać przy garach. Ale i tu rozczarowanie, bo takowych nie znalazłam, by miały na wierzchu najzwyklejszy cukier puder, a w środku odrobinę róży(...)opakowania serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii (w tym wypadku nie polecam cukru waniliowego) Szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki tortowej Dodatkowo: Ok 750ml oleju do smażenia ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 pełna łyżka cynamonu Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy w rondelku lub na patelni do temperatury

Kuchnia w czekoladzie
KALAFIOR W POMIDORACH 170

stworzył bardzo pożywne danie obiadowe. Prosto, szybko, bez większego nakładu pracy. Tak, jak lubimy najbardziej! KALAFIOR W POMIDORACH  (4 porcje) Składniki 1 duży kalafior 2 puszki pomidorów bez skóry 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mieszanki suszonego oregano i bazylii sól, pieprz  olej do smażenia(...)wrzucam suszone zioła i doprowadzam do wrzenia. Dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem. Kalafiora zalewam powstałym sosem i wstawiam do piekarnika na 30 minut. 7 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kalafiora z pieca i posypuję parmezanem. Zapiekam. Podaję z ugotowaną kaszą owsianą. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 157

każdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków, ale podany w formie tradycyjnych kanapek też zda egzamin :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 jajka(...)prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm). Odstawiamy jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem pochodzi z serwisu

Mienta blog
Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn 149

Niektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który(...)ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. Potem zdjąć pokrywkę i odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Warzywa pokroić na byle jakie mniejsze kawałki. Soczewicę, warzywa i olej zmiksować (robiłam to na raty w blenderze

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z łososiem 151

moich nawyków żywieniowych na lepsze. Bywały momenty kiedy nie potrafiłam jeszcze piec i na blogu frustrował mnie fakt braku wypieków słodkich. Później słodkości było aż nadto, bo oczarowana pieczeniem piekłam niemal wszystko. Był moment kiedy mocno wydziwiałam albo wracałam do korzeni. Były chwile kiedy obraziłam się na przepisy i gotowałam tylko dla siebie, byle co i byle gdzie. Gdzieś(...)kiedy skupiałam się na otoczce wokół zdjęcia ale również takie kiedy chciałam dla Was zrobić proste zdjęcie. Były świetne konkursy, cudowne warsztaty kulinarne i wspaniali ludzie z którymi mogłam bez końca rozmawiać o jedzeniu. Były wspólne śniadania, wspólne obiady i wspólne kolacje. Bywały momenty kiedy gotowałam po północy i wstawałam robić zdjęcia o 5:00. Były przepisy pisane

Mango Papaja