Czy ktoś z Was też jest wielkim fanem malin tak jak ja? Wszystko, co jest z malinami ubóstwiam! Tak samo jest z tym ciastem… gdyby
Be Fit Be StrongDziś przychodzę do Was z kolejną propozycję na wykorzystanie bananów, które już kończą swoją przydatność do spożycia. Wilgotny, czekoladowy chlebek idealnie będzie smakował z kubkiem
Cynamonowe szczęścieTym razem musiała być z masa orzechowa przepis na masę 2 szklanki orzechów włoskich i coś tam miałam laskowe zmielone 1 szklanka mleka zagotować z 2
Moje WyrobyPrzepisów na to ciasto jest wiele ,i dużo dobrych opini, ja stworzyłam swój przepis . składniki mokre składniki dajemy do jednej miski a suche do drugiej 1
Moje WyrobyJesień na dobre rozłożyła się na kuchennym blacie. Jeszcze nie osypała się wszystkimi liśćmi ale przyniosła pierwszy koszyk przytulności pełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzekają nas smutne święta. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Co roku, na każde święta jeżdżę do swoich
Be Fit Be StrongCześć kochani! Czy przyszedł dziś do Was bogaty Mikołaj? Mam nadzieję, że tak! Mój był, aż nadto bogaty, więc narzekać nie mogę. Dziś mam dla Was
Be Fit Be StrongKugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym
Niedzielny kucharzDzisiaj wpadłam na pomysł przyrządzenia obiadu z moich ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo
zdrowo i aktywnieCiasto drożdżowe ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki: 7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru
kuron.com.plHej! Za oknem ciepło, słońce grzeje, idealna niedziela na spacer. Zaraz ruszam do mojej przyjaciółki z tymi właśnie ciasteczkami :). Pyszne, mega proste w wykonaniu i zdrowe
TrufelkowoHej! Do tych kotlecików przymierałam się już dawno i zawsze coś mi wyskakiwało, że ich nie zrobiłam. A teraz zaparłam się i są. No, no, po
Tylko pysznieCzy znacie kogoś kto nie lubi frytek? Ok ja znam, moją mamę, ale Ona sama stwierdziła „jestem Matka Kosmitka” ; ) Nie jadła nigdy nic
Szybko Tanio SmacznieSezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam
Humanistka w kuchniUwielbiam szybkie dania z tortilli. Dziś proponuję Wam wersję serowo-pieczarkową. Coś pysznego. Rozpuszczony ser, pieczarki i ogórek, który wieńczy całość. Do tego tylko ulubiony sos
Słodkie okruszkiZnudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć
Słodkie PrzyjemnościPyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam. Potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli 2 banany 4 jajka 2 łyżki ciemnego kakao(...)większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut. 4. Upieczone ciasto studzimy
Izabelawkuchniposypania 2/3 szklanki ksylitolu 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO do podania świeża mięta Truskawki myjemy i osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy na połówki. W misce mieszamy suche składniki - mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleko sojowe z olejem. Do składników suchych dodajemy mokre(...)jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Dobrze jest zostawić biszkopt z truskawkami na kolejne 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym już piekarniku. Biszkopt kokosowy z truskawkami podajemy udekorowany świeżą miętą. Świetnie
My Chcemy Jeśćmęża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki
moj przepis namęża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki
moj przepis nasposobu na zagospodarowanie bonusowych wolnych chwil. Bilans tworząc, ilość pozytywnych aspektów przebywania w kuchni poszerzycie. Tylko idźcie po rabarbar znów :) Składniki: 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 gram masła 100 gram cukru pudru 3 jajka 2 - 3 łyżki mleka łyżka bułki tartej rabarbar - trzy gałązki 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Zaczynamy(...)białkami. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania wsypując powoli 1/3 szklanki cukru. Gdy masa jest gęsta i kremowa, dosypujemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do większej miski.Dodajemy żółtka, masło i siekamy wszystko nożem, wlewamy mleko, siekamy jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy
Kronika Piekarnikamęża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć
moj przepis naWegański, bezglutenowy, bez cukru zdrowy koktajl migdałowo wiśniowy. Polecam zrobić samemu mleko migdałowe. Możecie w lodówce trzymać je trzy dni. Koktajl się rozwarstwia jak stoi i zrobią się takie fajne warstwy. składniki: 1 szklanka migdałów 4 szklanki wody przegotowanej 50 dkg wiśni mrożonych płatki migdałowe 5 łyżek Wykonanie: Migdały wsypuję do garnka, wlewam litr wody i zagotowuję. Odstawiam(...)ponownie miksuję z jedną szklanką wody. Przelewam przez sito. To co nam zostało pulpa migdałowa mocno ją odciskam z mleka. Nie wyrzucam tego, wykładam na blaszkę na papierze do pieczenia i suszę kilka godzin w piekarniku 100 stopni. Na drugi dzień też włączam. Powstanie sucha mąką migdałowa którą wykorzystuję do pieczenia, do panierek. Mleko migdałowe miksuję
wesoła kuchniaprawdziwym pączkiem z nadzieniem różanym, ale niestety. W moim sklepie takowej konfitury nie przewidzieli, a nie pomyślałam wcześniej by się odpowiednio zaopatrzyć. No nic, odpuściłam i stwierdziłam, że przynajmniej bez wyrzutów sumienia kupię i nie będę stać przy garach. Ale i tu rozczarowanie, bo takowych nie znalazłam, by miały na wierzchu najzwyklejszy cukier puder, a w środku odrobinę róży(...)opakowania serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii (w tym wypadku nie polecam cukru waniliowego) Szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki tortowej Dodatkowo: Ok 750ml oleju do smażenia ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 pełna łyżka cynamonu Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy w rondelku lub na patelni do temperatury
Kuchnia w czekoladziestworzył bardzo pożywne danie obiadowe. Prosto, szybko, bez większego nakładu pracy. Tak, jak lubimy najbardziej! KALAFIOR W POMIDORACH (4 porcje) Składniki 1 duży kalafior 2 puszki pomidorów bez skóry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mieszanki suszonego oregano i bazylii sól, pieprz olej do smażenia(...)wrzucam suszone zioła i doprowadzam do wrzenia. Dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem. Kalafiora zalewam powstałym sosem i wstawiam do piekarnika na 30 minut. 7 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kalafiora z pieca i posypuję parmezanem. Zapiekam. Podaję z ugotowaną kaszą owsianą. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikażdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków, ale podany w formie tradycyjnych kanapek też zda egzamin :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 jajka(...)prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm). Odstawiamy jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem pochodzi z serwisu
Mienta blogNiektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który(...)ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. Potem zdjąć pokrywkę i odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Warzywa pokroić na byle jakie mniejsze kawałki. Soczewicę, warzywa i olej zmiksować (robiłam to na raty w blenderze
Weekendy w domu i ogrodziemoich nawyków żywieniowych na lepsze. Bywały momenty kiedy nie potrafiłam jeszcze piec i na blogu frustrował mnie fakt braku wypieków słodkich. Później słodkości było aż nadto, bo oczarowana pieczeniem piekłam niemal wszystko. Był moment kiedy mocno wydziwiałam albo wracałam do korzeni. Były chwile kiedy obraziłam się na przepisy i gotowałam tylko dla siebie, byle co i byle gdzie. Gdzieś(...)kiedy skupiałam się na otoczce wokół zdjęcia ale również takie kiedy chciałam dla Was zrobić proste zdjęcie. Były świetne konkursy, cudowne warsztaty kulinarne i wspaniali ludzie z którymi mogłam bez końca rozmawiać o jedzeniu. Były wspólne śniadania, wspólne obiady i wspólne kolacje. Bywały momenty kiedy gotowałam po północy i wstawałam robić zdjęcia o 5:00. Były przepisy pisane
Mango Papajadodałam do nich również szczyptę cynamonu i kardamonu. Dodatkowo udekorowałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam cukrowymi kuleczkami. Jeśli chcecie możecie udekorować je po prostu cukrem pudrem lub zostawić bez żadnych ozdób. Przygotujcie się jednak, że ciastka znikną w mgnieniu oka, pozostaną po nich jedynie okruszki Canestrelli – włoskie ciasteczka przepis na 16 ciasteczek 150 g mąki pszennej(...)podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. P upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przestudzone pierniczki udekoruj roztopioną gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł
365 dni dookoła kuchniDziś mam dla Was aż 3 pomysły na zdrowe słodkości bez cukru. Mój synek to typowy słodki ząbek. Uwielbia owoce, a także wszelkie ciasta i ciasteczka. A ja oczywiście chcę, aby odżywiał się wartościowo i staram się nie podawać mu kupnych słodyczy. Domowe ciasto lub deser jest zawsze o niebo lepsze, szczególnie jeśli do środka przemycimy kilka zdrowych produktów(...)borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję. Ja z kolei przepadam za orkiszowym ciastem jogurtowym z truskawkami , prostym wypiekiem, który lubię podjadać w przerwie od pracy
Chilli Czosnek i Oliwawody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną(...)produktów jest dużo zostały podzielone One na kilka grup. Ja wykorzystałam w swoim daniu SUPERFOODS takie jak: warzywa : marchewka, grzyby, groszek, cebula, fasolka szparagowa białka : mięso z kurczaka bez skóry, nasiona sezamu inne: zielona herbata Oczywiście jest to tylko znikoma część produktów. Są jeszcze owoce, produkty bogate w wapń czy nasiona. Pamiętajmy, że zdrowie mamy jedno i powinniśmy
Kuchnia w oparachmimo to wcale nie były ostre J Ważne jest aby użyć do nich wyrazistego w smaku sera żółtego np. parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na spotkanie z przyjaciółmi rewelacja! Składniki: 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 10 dag szynki(...)radełkiem z krótszej strony kroić na paski około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste. Przestudzić i podawać
Wanilia i KardamonInspiracja z bloga (klik) Składniki : na 22 ciastka opakowanie ciasta francuskiego (300g) 1,5 szklanki mleka (325 ml) pół laski cynamonu skórka z połowy cytryny ( tylko żółta część , bez białej spodniej błonki) 4 płaskie łyżki mąki 200 ml wody 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 5 żółtek Wykonanie : Foremki posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych(...)osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać ) i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkakokosowym i migdałowym oraz ekspresowa konfitura z borówek i nasion chia. Jest boski, mówię Wam! Ciacho oczywiście jest wolne od nabiału, glutenu i cukru, więc możemy zajadać się nim bez wyrzutów sumienia, ale myślę, że tutaj ta wymówka nie będzie Wam potrzebna. Ten sernik to kolejny dowód na to, że kasza jaglana jest niesamowita, bo można z niej wyczarować(...)wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć. Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania masy jaglanej. Masa jaglana Kaszę jaglaną przepłucz, przesyp do rondla i zalej mlekiem. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii wraz
Food Squarelekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody(...)pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły
Candy Pandasniczego, co nie powinno się w nim znaleźć. W moim znajdziecie też mleko i kremówkę. Pewnie jesteście zdziwieni tymi dodatkami? One sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie(...)przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennaprze 30 min. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i wałkować na grubość ok. 3 mm posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia Zrobić lukier królewski i dekorować ciastka, na garnitury potrzebujemy niebieskiego barwnika, który dodamy do lukru królewskiego. Lukier(...)Dekoracja zależy od Waszej fantazji, jeśli ciasteczka mają być prezentami dla gości weselnych to proponuje właśnie taką. Pomysł dekoracji znalazłam gdzieś w sieci. Mogą być też smacznymi ciasteczkami bez dekoracji:) Przepis na ciasteczka znalazłam na Moich wypiekach A może Nowożeńcy poczęstuję gości takimi ciasteczkami podczas składania im życzeń
Proste Potrawypłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa: 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy(...)rozpuści się czekolada i zgęstnieje - można to robić dalej na parze. Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus. Dodatkowo: ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych) Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować masę chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować
Niespełnione zdolności kulinarneCREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj(...)białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy
SMYKWKUCHNIJoulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były(...)drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak. Na środku każdego wiatraczka nałożyć jeszcze odrobinę powideł i wcisnąć migdał. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pełny talerzwilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne(...)rodziną co można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej
AZgotuj!jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miał być olej kokosowy :))! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane produkty. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Przełóż do foremek na muffinki (8 sztuk). Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut
Zdrowie na języku :Pwiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko 170 g masła(...)sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie spłaszczyć ręką lub drewnianą łyżką, jak to woli. Piec ok. 15 min na złoty UWAGA nie brązowy kolor. Najpyszniejsze do kawy
pieprzny smaczekdrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale(...)liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta majeranek szczypta dodatkowo 1 łyżka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy
Miód i pieprzBez tego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają(...)dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
MyCookBook.plDzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą i porami. Bardzo smaczne i aromatyczne danie. Składniki: - 5 cukinii - 2 pory - 200 g różnokolorowej soczewicy - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)jeszcze taka potrzeba to doprawiamy. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną. Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku
Kuchenne Wariacjeaktywuje). Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka - dosypać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy(...)jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy, smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem, a piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Pieczemy
Be Fit Be Strongsezamem, ale można je robić z wieloma innym dodatkami. My w naszych burgerowych przepisach będziemy chcieli wykorzystywać najróżniejsze bułki, z różnymi dodatkami. Tutaj przedstawię wam przepis na bułki bez dodatków (takie jak na zdjęciu), ale na końcu przepisu podam listę składników, których też możecie użyć. W przepisach na burgery będziemy się odwoływać właśnie do tego przepisu na bułki(...)czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie za blisko siebie, bo jeszcze urosną. Ja daję tyle przestrzeni, że na blachę wchodzą mi 4 bułki. A pozostałe dwie piekę w drugim rzucie. Nic się nie stanie
Marder&Marder Manufacturebezikami,niebo w gębie! Składniki Na dużą blachę o wym 37/24 Ciasto: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Wierzch(...)masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz
Wanilia i Kardamonmiał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku(...)Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut
Mama Gotujepudru 3-4 łyżki spirytusu (ze względu na dzieci tę część pominęłam:) 1 kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka. Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem(...)trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie
Ciasteczkowy Potwór