bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2450/3453)

Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 126

Śniadanie mistrzów zadowoli każdego. Drukuj Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 5 od 1 osoby Autor: Pawel Clad Danie: Śniadanie Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 270 kcal Śniadaniowe kokilki wypełnione jajkiem, chrupiącą szynką i mozzarellą. Śniadanie na ciepło z piekarnika. Ciągnący się ser i półpłynne żółtko. Składniki: 4 jajka od szczęśliwych(...)kokilki i każdą z nich wysmaruj w środku odrobiną masła (zarówno spód jak i ścianki). Do kokilek nałóż po łyżeczce kwaśnej śmietany. Następnie połóż na dnie kawałek białego pieczywa bez skórki. Na wierzch wyłóż smażoną cebulkę, plastry podsmażonego boczku. Do każdej foremki wbij jajko i posyp sporą ilością tartej mozzarelli. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj świeżo posiekanym

ProstePesto.pl
Zdrowa tarta z malinami 154

wersja bez glutenu i bez laktozy. Zdrowa, pyszna i szybka do zrobienia, polecam bo smakuje i pachnie nieziemsko ;) Składniki na formę 22cm: Ciasto: - 200g mąki ryżowej - 100g masła klarowanego -  50g cukru pudru -    1 żółtko -    3 duże łyżki śmietanki 30% bez laktozy - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 200ml śmietanki 30% bez(...)laktozy - 150ml mleka u mnie kozie bez laktozy - 2 małe żółtka lub jedno duże - 1 budyń waniliowy - 1 duża łyżka masła klarowanego 300g malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, wsadzamy do woreczka i odkładamy na godzinę do lodówki. Mleko mieszamy ze śmietanką, przyrządzamy budyń wg przepisu (u nas jest 350ml płynu a nie 500ml) Odstawiamy

Wypieki Rene
Dip z ricotty ze świeżymi ziołami 115

Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z warzywnymi słupkami(...)ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę – sól, pieprz Dodatkowo: oliwa, plasterki cytryny do dekoracji Wszystkie składniki na dip łączymy ze sobą i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (kokilce). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Dekorujemy chlustem z oliwy i plasterkami cytryny. Smacznego! Artykuł Dip z ricotty ze świeżymi ziołami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 121

wyrazisty i powinien mieć piękną, głęboką barwę. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję(...)paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem

Be Fit Be Strong
Sernik kajmakowy a'la snickers 185

wszystko pod warstwą polewy czekoladowej. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo i nie jest czasochłonne, bo studzi się przecież bez naszego udziału ;-) Jeżeli przygotujecie sam sernik bez karmelu i czekolady, to będzie równie pyszny. Ma delikatny, kremowy smak z delikatnie wyczuwalnym kajmakiem. Mi osobiście bardzo ten sernik smakuje, ale za sprawą orzeszków ziemnych jest bardzo sycący, więc(...)WYKONANIE Sernik: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do miski wlać masło, dodać twaróg, masę kajmakową, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka

Passions hobbies life
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 211

gęstość śmietany. Gdyby masa była za gęsta, możemy dolać jeszcze rosołu. Natomiast gdyby była za rzadka, dodajemy trochę kaszy manny. Pasztet wykładamy do szklanych lub ceramicznych żaroodpornych małych pojemniczków. Pieczemy w 175 C przez około 20 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Taki pasztet spokojnie wytrzyma kilka dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, wtedy(...)przez kilka tygodni.Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy, a nawet dłużej i można go przechowywać bez lodówki. Pasteryzacja taka nazywa się Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana

Przepisy i porady kulinarne
POTRAWKA Z KURCZAKA - potrawka z kurczaka w białym sosie przepis 277

Potrawka z kurczaka to świetny i bardzo popularny pomysł na pyszny i szybki obiad. Przygotowanie potrawki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją zrobić z mięsa wcześniej ugotowanego w rosole, pieczonego lub podsmażonego. Do potrawki zazwyczaj wykorzystujemy mięso z drobiu, może to być kurczak lub indyk (filety, udka, skrzydełka). Potrawka to też sprytny sposób na wykorzystanie pozostałego z rosołu mięsa oraz(...)potrawkę z kurczaka - składniki i przygotowanie. Oto składniki na potrawkę z kurczaka SKŁADNIKI: 500g filetu z kurczaka, oczyszczonego, pokrojonego w kostkę 1 cebula, posiekana 1 pęczek koperku, drobno posiekany (bez łodyżek) 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 marchew, starta na tarce do jarzyn na dużych oczkach 2 łyżki masła + 1 łyżka

Moja Książka Kucharska
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 137

Szarlotka z bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie(...)biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia. - 1 kostka margaryny - 4 łyżki cukru pudru - 5 żółtek Pianka

Rita creative
Buchty drożdżowe z serem 164

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 50 g drożdży • 5 łyżek cukru • 250 ml mleka • 40 g masła lub margaryny • 2 jajka • szczypta soli • 1,5 kostki twarogu • cukier waniliowy • 1 żółtko • 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE(...)wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni

KUCHNIA POLSKA
Przepis #176 Bezglutenowe ciasto Karpatka 130

nazwie Karpatka? Osobiście to jedno z moich ulubionych ciast:) Tradycyjnie wypieka się  ją na mące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:)  Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12.  Składniki(...)Następnie masę miksujemy z jajkami - dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując.  Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.  Masa W rondelku gotujemy 3/4  mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu

Health-Fit-Life
Udko z kurczaka z grzybami 197

aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego 2 ząbki czosnku ostra papryka (w proszku) słodka papryka (w proszku) tymianek(...)Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką. Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony - podgrzewamy do rozpuszczenia sera i zagęszczamy startym parmezanem. Sos doprawiamy białym pieprzem. Gnocchi

Alutka-Gotuje
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 182

przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą(...)jeszcze przez jakieś 10 min. Gotowy farsz wykładamy na gofry. Dodajemy do tego pokrojonego pomidora. Polewamy wierzch śmietaną/jogurtem. i przykrywamy drugim gofrem. Posypujemy całość pietruszką. Jeśli robimy wersję bez przykrycia, musimy pamiętać o zwiększeniu ilości poszczególnych składników farszu, żeby wystarczyło go na 6 szt. gofrów

Pyszny Duet
Roladki z farszem warzywnym 276

farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :) Składniki na ok. 4 porcje: 650-700 g schabu 1 marchewka kawałek korzenia selera 1 mała cebula(...)oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę.  Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło

Simply Food