bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2409/3453)

Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi 115

postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce. 4 Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi 119

postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce. 4 Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kulebiak z kapustą i grzybami. 200

godzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą. Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się(...)jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce. Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz kulebiak łączeniem w dół. Kulebiak pozostawiamy do wyrośnięcia

Themo przepisy
Rurki z kremem waniliowym 158

kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też(...)ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe odkładamy

Życie ze smakiem
Pierniczki na drożdżach 139

Lubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy 25 g drożdży 2 łyżeczki przyprawy(...)jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść. 4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok. 5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z cukiereczkiem

Kuchnia domowa Ani
FIT MUFFINY BANANOWE BEZ LAKTOZY I GLUTENU 245

wszystkim smaczne. Do upieczenia fit muffinek potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno znajdziesz w szafce kuchennej. Polecam wszystkim fit-maniakom i osobom, które właśnie są na diecie. Bo bez FIT słodkości na diecie ciężko wytrzymać, oj ciężko!  Muffiny dietetyczne możesz przygotować w takiej formie, jak na zdjęciu wtedy otrzymasz sześć dużych muffinek. Jedna porcja to jedna muffinka(...)kokosowej - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 banan - 2 łyżki mąki owsianej - 180 ml wody gazowanej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru np. stewia) Banana rozgnieć widelcem, dodaj wodę, olej i żółtka, całość wymieszaj.  Do mąki kokosowej dodaj, ziemniaczaną

SMYKWKUCHNI
Przepis #128 Ciasteczka "Markizy" z kremem czekoladowym (FIT) 210

propozycja to domowe Markizy z kremem czekoladowym. Są wegańskie (jeśli nie dodamy miodu a zamiast zwykłego mleka damy roślinne), bez glutenu (jeśli użyjemy mąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal(...)kokosową. Wlewamy słodzidło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia

Health-Fit-Life
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 258

łatwo można przypalić, a wtedy tahina zrobi się gorzka. Jeżeli jesteście bardzo początkującymi kucharzami, możecie pominąć etap prażenia ziaren i od razu przejść do miksowania. Pasta tahini możecie zrobić bez dodatku jakiegokolwiek oleju. Miksowanie będzie trwało wtedy trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy - mój malakser(...)prawej) Do czego wykorzystać pastę tahini ? Oczywiście do zrobienia hummusu w wersji klasycznej lub w jednej z moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany , hummus z bobu . Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego

Chilli Czosnek i Oliwa
FIT Święta - Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska) 166

przepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego - Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal(...)zejdzie). Obrane migdały kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do naszej masy. Następnie całość przelewamy do naczynka. Ja użyłam zwykłego plastikowego pudełka do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej

Health-Fit-Life
Ciasto z fioletowych ziemniaków 202

resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama   To taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe   Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

Fitkot
Ciasto z fioletowych ziemniaków 308

obiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama :(  To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;)  Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

FitKot
Buraczki na ciepło 166

jabłkowego  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz ziołowy sól i pieprz naturalny do smaku  olej do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło?  Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.  Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.  Jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta

Kuchcik gotuje
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 196

końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich lat był taki wysyp owoców na krzaczkach, a to dopiero początek sezonu. Jedna cukinia przeszkadza drugiej i trzeba naprawdę pilnować, by nie przerosły, bo w ciągu nocy potrafią się nieźle przeobrazić ;-) To pewnie mokre(...)faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie.  Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ajwar 158

zmniejszcie ilość ostrych papryczek. Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy

PatiGotuje
Komunijny tort truskawkowy 187

której można było zrobić tej samej wielkości kuleczki.  Do zrobienia krzyżyka też użyłam formy silikonowej, ale osoby o zdolnościach manualnych na pewno same świetnie sobie poradzą bez formy. Poza tym potrzebujemy Około 500 gram słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka(...)błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać.  Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk