postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce. 4 Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypostanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce. 4 Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygodzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą. Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się(...)jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce. Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz kulebiak łączeniem w dół. Kulebiak pozostawiamy do wyrośnięcia
Themo przepisykremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też(...)ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe odkładamy
Życie ze smakiemLubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy 25 g drożdży 2 łyżeczki przyprawy(...)jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść. 4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok. 5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z cukiereczkiem
Kuchnia domowa Aniwszystkim smaczne. Do upieczenia fit muffinek potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno znajdziesz w szafce kuchennej. Polecam wszystkim fit-maniakom i osobom, które właśnie są na diecie. Bo bez FIT słodkości na diecie ciężko wytrzymać, oj ciężko! Muffiny dietetyczne możesz przygotować w takiej formie, jak na zdjęciu wtedy otrzymasz sześć dużych muffinek. Jedna porcja to jedna muffinka(...)kokosowej - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 banan - 2 łyżki mąki owsianej - 180 ml wody gazowanej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru np. stewia) Banana rozgnieć widelcem, dodaj wodę, olej i żółtka, całość wymieszaj. Do mąki kokosowej dodaj, ziemniaczaną
SMYKWKUCHNIpropozycja to domowe Markizy z kremem czekoladowym. Są wegańskie (jeśli nie dodamy miodu a zamiast zwykłego mleka damy roślinne), bez glutenu (jeśli użyjemy mąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal(...)kokosową. Wlewamy słodzidło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia
Health-Fit-Lifełatwo można przypalić, a wtedy tahina zrobi się gorzka. Jeżeli jesteście bardzo początkującymi kucharzami, możecie pominąć etap prażenia ziaren i od razu przejść do miksowania. Pasta tahini możecie zrobić bez dodatku jakiegokolwiek oleju. Miksowanie będzie trwało wtedy trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy - mój malakser(...)prawej) Do czego wykorzystać pastę tahini ? Oczywiście do zrobienia hummusu w wersji klasycznej lub w jednej z moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany , hummus z bobu . Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego - Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal(...)zejdzie). Obrane migdały kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do naszej masy. Następnie całość przelewamy do naczynka. Ja użyłam zwykłego plastikowego pudełka do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej
Health-Fit-Liferesztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama To taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki
Fitkotobiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama :( To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;) Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki
FitKotjabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz ziołowy sól i pieprz naturalny do smaku olej do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta
Kuchcik gotujekońcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich lat był taki wysyp owoców na krzaczkach, a to dopiero początek sezonu. Jedna cukinia przeszkadza drugiej i trzeba naprawdę pilnować, by nie przerosły, bo w ciągu nocy potrafią się nieźle przeobrazić ;-) To pewnie mokre(...)faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyzmniejszcie ilość ostrych papryczek. Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy
PatiGotujektórej można było zrobić tej samej wielkości kuleczki. Do zrobienia krzyżyka też użyłam formy silikonowej, ale osoby o zdolnościach manualnych na pewno same świetnie sobie poradzą bez formy. Poza tym potrzebujemy Około 500 gram słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka(...)błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać. Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk