bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2402/3453)

Owsiany omlet owocowy (na mące owsianej) 289

  Dziś zapraszam Was na owsiany omlet owocowy (na mące owsianej) . Prosty, pyszny, idealny na śniadanie. Do przygotowania omletu użyłam mąki owsianej Provena. Polecam Wam również

Słodkie okruszki
Chrupiąca bagietka z domową lutenicą, mozzarellą, schabowym i pomidorami 133

krótki czas przygotowywania potraw, zastosowana powłoka DuraCeramic jest odporna na zarysowania i  łatwa w utrzymaniu czystości, powłoka DuraCeramic nie zawiera PTFE ani PFOA, wymiary urządzenia sprawiają, że bez problemu przygotujemy w nim większe bagietki, kilka tostów czy domową quesadille. Gdzie kupić Opiekacz Breville DuraCeramic VST071X? Opiekacz możecie nabyć na stronie https://www.breville-polska.pl Znajdziecie tam też inne godne uwagi(...)szkl oleju rzepakowego, ½ szkl koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, pół łyżeczki mielonego kminku, ¼ łyżeczki chili, sól i pierz do smaku. Przygotowanie: Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 0,5 h w 220 st. Obracamy i pieczemy kolejne 0,5 h. Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy miąższ. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się pestek

Słodkie okruszki
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 255

gdzie zbierać. Na susz zbieramy grzyby raczej z pogodny dzień kiedy nie są bardzo mokre. Przyniesione grzyby od razu czyścimy dokładnie i sortujemy. Do suszenia przeznaczamy owocniki całkowicie zdrowe, bez lokatorów. Nie uznaję suszenia grzybów z robalami - jak chcę mieć tłuściejszą zupę to dodam do niej łyżeczkę masła a nie maleńkie trupki. Wiem, owady i ich larwy to wartościowe(...)igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer. Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia

Smaczna Pyza
Korzenny, delikatny piernik bez cukru 73

kontynuuję powolny spacer  w pachnącym korzenną jesienią kierunku. Piernik. Upieczony przed dwoma dniami. Aromatyczny, orzechowy, delikatnie wilgotny,   bez miodu, a w 100 % piernikowy. Wersja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jesieni  bez kawałka korzennego ciasta.  Do zestawu dołączcie tylko ciepłą kawę i zadumę czy tydzień temu, o tej samej porze dnia(...)wymiarach 12 cm / 20 cm 70 gram mąki migdałowej 30 gram zmielonych orzechów - u mnie pekany 30 gram mąki kokosowej 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy piernikowej 4 jajka, rozmiar L 120 gram masła 100 ml śmietanki kremówki 30 % erytrytol - do smaku, u mnie około 1/2 szklanki 1/2 szklanki orzechów - u mnie

Kronika Piekarnika
Prezent na parapetówkę – 3 propozycje 91

Wybierasz się na parapetówkę do znajomych? Nie zapomnij o prezencie! Jeśli zastanawiasz się, jaki upominek wybrać i czy praktyczny prezent to dobre rozwiązanie, zapoznaj się z

Słodkie okruszki
Granola z kaszą gryczaną. 119

nerkowca – 1 łyżeczka mielonego imbiru – ¼ szklanki syropu klonowego – 1 łyżeczka wanilii – ¼ szklanki oleju migdałowego – 1 łyżeczka mielonego kardamonu Na blaszkę wysypujemy kaszę gryczaną i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut. Do upieczonej kaszy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 – 30 minut(...)nasionami chia z dodatkiem delikatnych przypraw i lekko słodzone syropem klonowym to pyszna i zdrowa przekąska o każdej porze lub treściwe śniadanie . Ten przepis na granolę jest wegański i bez dodatku cukru rafinowanego! GRANOLA Z KASZĄ GRYCZANĄ! The post Granola z kaszą gryczaną. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny

Zdrowy Styl Joanny
CHLEB Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 188

   Genialny w smaku i zapachu, chleb z pradawnych zbóż- samopszy i płaskurki, z dodatkiem ulubionych ziaren. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej.. 👌😋 Rozgości się

Smaczne Zdrowe
Orzeszki - ciasto 371

szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją) Przygotowanie: Jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha(...)wypiekania. Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili. Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie - oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Orzeszki z kremem kajmakowym i czekoladowym 147

połówek ciasteczek: 2 jaja 100 g cukru 200 g miękkiego masła kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją) Krem kajmakowy: 125 g mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 czubate łyżki masy kajmakowej 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków(...)tworząc orzeszka. Przygotowanie: Ciasto: jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego - trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania - wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto z masą krówkową i bananem 114

kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki ciasto: 7 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 140 g mąki pszennej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masa: 500 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 200 g masy krówkowej Dodatkowo: 1 opakowanie ciemnych ciasteczek typu petitki 4 większe banany 1 słoiczek dżemu(...)czas miksując tylko już na zmniejszonych obrotach.  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy w trze partiach do masy i albo mieszamy drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 5. Po upieczeniu

kruche babeczki
Hummus z karmelizowanym porem 140

Hummus z karmelizowanym porem Hummus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go

Dorota Smakuje
Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami (a’la pizza) 115

jeszcze kilka mniejszych solo (te były dla mojego malucha, który jednak placki preferuje bez dodatków). około 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 małe jajka 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: około 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z udek bez skóry i kości) 3-4 małe pieczarki około 120 g tartej mozzarelli przyprawa do gyrosa(...)Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy z palnika. Pieczarki kroimy na plasterki. Placki ziemniaczane rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Na plackach rozkładamy usmażone mięso oraz kilka plasterków surowej pieczarki. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Chrupiące kokosowe gofry - bezglutenowe 109

Dieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę  to nic więcej

Niezły Młynek
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 172

mniej smaczne właśnie langosze. Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta(...)żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie na stałe

Ostra na Słodko