ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (jeśli to ser tzw. sernikowy, nie trzeba go już mielić) i dodajemy do margaryny razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek (można dodatkowo wykorzystać białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Złożenie ciasta : Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową(...)parujących składników zmiękło kruche ciasto. Według oryginalnej receptury ciasto po ostudzeniu należy polać polewą. Na pewno pomoże to utrzymać jego wilgotność, natomiast moi domownicy wolą tego rodzaju ciasta bez dominującej czekolady, dlatego zachęcam, żeby z niej zrezygnować na rzecz cieszenia się wyjątkowo udanym połączeniem smaku sernika, makowca i prażonych jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Sernik z makiem
Trzeci talerzidealne nawet dla początkujących kucharzy. Wystarczy wymieszać składniki i siup na patelnię. Pyszna „wieża” pojawia się w kilkanaście minut, po czym w takim samym tempie znika. Ale bez obaw, jeden placuszek zawiera tylko 60-70 kcal. Do przygotowani placuszków konieczne przygotujcie domowe purée z dyni Miłego dnia Print Placuszki dyniowe na słodko Najprostsze na świecie placuszki dyniowe(...)mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej 1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego 1 duże jajko lub 2 małe 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia syrop klonowy lub miód do podania Instructions Do purée z dyni dodać jajko, jogurt naturalny, cynamon oraz pastę waniliową i wymieszać
Fitsweet.meSmaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńPo raz kolejny Słodkie Okruszki miały okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu kulinarnym. Wspaniała atmosfera, gwiazdy, wyjątkowe wydarzenie pełne atrakcji i smaków. Polecam! Warsztaty z Gwiazdą to
Słodkie okruszkibudyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody(...)potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut. krem: Do garnka
wesoła kuchniawoda 2 szklanki, opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku, makaron spaghetti 1 opakowanie, ser żółty gouda 30 dag na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut(...)więc tylko do smaku doprawiam ugotować makaron spaghetti wg opisu na opakowaniu, do pojemnika rozdrabniacza włożyć kawałki sera i rozdrobnić, posypać serem przed podaniem makaronu z gulaszem - gulasz paprykowy bez mięsa, jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny, najlepiej smakuje z makaronem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne. Idealna przekąska do kawy, herbaty, past czy dipów. Z tej porcji wychodzi ich całe mnóstwo! Pyszne, chrupiące, pachnące, mniam! Chrupiące paluszki w ziarnach Potrzebujemy: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 400g mąki pszennej, 450g miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru(...)długie i niezbyt grube. Deskę posypujemy ziarnami, aby w trakcie robienia paluszków, ziarno mogło „wejść” w ciasto, wtedy po upieczeniu ziarenka z nich nie spadają. Pieczemy w temp.170-175st. do zrumienienia. Nie smarujemy przed pieczeniem. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Paluszki nie rosną w trakcie pieczenia, więc układamy jeden obok drugiego tak, aby się tylko nie dotykały. Zdejmujemy
Leśny ZakątekDieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej
Niezły MłynekJakoś dawno nie jadłam placków, bo ostatnio niemalże codziennie pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji
Zdrowie na języku :PSzybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb? Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania(...)blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego
MintTasteproblemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu. Gotowy chleb wyciągnij z misy i odstaw do ostygnięcia na 30 minut. REDMOND
Zdrowie na języku :Pmógłby się nimi cały czas zajadać. Są one bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Nie zawierają białego cukru, mąki, ani jajek, dzięki czemu są bardzo zdrowe, bez obaw można je dawać dzieciom. Jeśli mamy w domu osoby uczulone na orzechy można z nich zrezygnować. Taka zdrowa dawka energii. Składniki: (na około 10 szt.) 1,5 szklanki płatków(...)kokosem. Całość połączyć. Jeśli masa byłaby zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu, jeśli natomiast zbyt płynna wystarczy dodać wiórków kokosowych. Ciasteczka nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 min (w zależności od wielkości ciasteczek) w temp. 150 st. Ciasteczka początkowo są bardzo miękkie, dlatego lepiej pozostawić je na blaszce do przestudzenia. Smacznego
My sweet a lifeWśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki(...)sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe
PatiGotujeLubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Via GustoMuffiny kokosowe z jagodami to małe słodkie babeczki wypełnione fioletowymi owocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu
Smakołyki Bereniki