Tłusty Czwartek już jutro, dlatego przedstawiam mój przepis na oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale(...)przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Kolorowy PrzepisownikWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X karczoch jak gotować ? Karczoch jak gotować - Szybkie wskazówki na zachowanie smaku i tekstury. Poznaj najlepsze czasy gotowania, by cieszyć się smacznymi karczochami CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Gotowania Karczochów Gotowanie karczochów może być zadaniem wymagającym, ale gdy raz opanujesz technikę, będziesz mógł cieszyć się smakiem tych delikatnych i smacznych warzyw. W tym rozdziale dowiesz(...)smaku. Posyp natką pietruszki przed podaniem. Karczoch jak gotować - podsumowanie Podsumowując, karczochy to wyjątkowy składnik, który może być wykorzystywany w różnorodnych daniach, dodając im niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Bez względu na to, czy przygotowujesz karczochy jako przystawkę, dodatek do sałatek czy główne danie, istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Zachowując odpowiednie czasy gotowania, można zachować wartości
Podstawy Gotowaniazwiązków, które wpływały negatywnie na jego sensorykę - czyli smak i zapach. Na przestrzeni lat dzięki nauce udało się uzyskać zdecydowanie lepsze nasiona - co ciekawe, pracę tą wykonano bez modyfikacji genetycznych! Nowe odmiany rzepaku nie posiadały w swoim składzie kwasu erukowego lub posiadały jego znikome ilości. Co ważne w nowych nasionach poprawie również uległa zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych(...)UNIWERSALNOŚĆ Do smażenia - uniwersalny. Olej rzepakowy, ten który najczęściej kupujemy to olej rafinowany, dzięki czemu jest odporny na wysokie temperatury. Nadaje się zatem do smażenia czy pieczenia. Co ważne nawet podgrzewany do wysokich temperatur nie traci swych właściwości. Co też istotne olej rzepakowy jest olejem uniwersalnym poprzez co nadaje się do przygotowywania dań tych na słodko, jak i tych
SMYKWKUCHNIJesteś zawodowym cukiernikiem, który przygotowuje przepyszne ciasta, desery i inne słodkości? Jesteś zapalonym cukiernikiem-amatorem, którego pasją jest tworzenie słodkich wypieków i przysmaków? Bez względu na stopień twojego zaawansowania w cukierniczym rzemiośle potrzebne ci będą podkłady pod tort. Nie chodzi tylko o duże ciasta, ale również minitorciki i innego rodzaju łakocie. W tym tekście przeczytasz o czterech rodzajach podkładów(...)utrzymać ciasto i jednocześnie delikatna, by nie dominować nad wizualnym aspektem tortu lub ciasta. Dzięki mniejszemu rozmiarowi, taki podkład jest także bardziej ekonomiczny i praktyczny dla tych, którzy pieką w domu na co dzień. Jest łatwy w przechowywaniu i nie zajmuje wiele miejsca w kuchennych szafkach czy szufladach. Dla cukierników-amatorów, którzy chcą pochwalić się swoim wypiekiem w elegancki sposób
codojedzeniaZapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu) 750 g tłustego sera, może(...)większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko brzegi. W oryginalny przepisie od razu wylewamy na spód masę serową i pieczemy… ja jednak najpierw podpiekłam spód w 180 stopniach aż lekko się zrumienił -około 10-15 minut -a dopiero po przestudzeniu wylałam na niego masę serową… Morele odsączyć
UgotujmyTo.pltemp. pokojowej. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości
Domowe TortyOcet ekologiczny przechodzi metamorfozę od skromnego dodatku kulinarnego do nieodłącznego składnika zdrowej diety. Odkryj, jak ten wszechstronny płyn może wzbogacić Twoje potrawy, od wyrazistego akcentu w
Słodkie okruszkitortowej 70 g cukru pudru trzcinowego Diamant szczypta soli 1 jajko 135 g zimnego masła skórka starta z jednej limonki Masa limonkowa: 3 jajka 3 limonki 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g cukru trzcinowego Diamant Dekoracja: świeże owoce (np. melon, kiwi) opcjonalnie 1 limonka WYKONANIE Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać jajko, skórkę startą(...)podwijając boki do góry. Formę z ciastem włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa limonkowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Jajka wbić do miski, dodać cukier trzcinowy i zmiksować na jasną, puszystą piankę. Następnie
Passions hobbies lifeKruche ciastka z dżemem i czekoladą Dziś na deser polecam pyszne, kruche ciastka z dżemem i czekoladą. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bo to ciastka bez wycinania foremkami . Sprawdzą się idealnie dla niespodziewanych gości. Aby nasze kruche ciastka z dżemem i czekoladą udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest(...)Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować lub wyłożyć na blaszkę i piec. Nasze maślane ciasteczka z czekoladą są bardzo delikatne i naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta
Lekcje w kuchnimacie pomysłu na lekki pyszny obiad lub pyszną kolację? Lubicie dania bez mięsa złożone w większości z warzyw z dodatkiem na przykład sera. To będzie dla Was danie idealne. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie(...)Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – pieczone bakłażany – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka
nietylkopasta.plA dzisiaj znów muffinki i znów w wersji czekoladowej :) Ale tym razem bardziej wyszukane, bo z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo lubię połączenie ciasta czekoladowego z masłem
Healthy food explorerO słodkościach od Vobro pisałam Wam już niejednokrotnie. Dlaczego? Bo są pyszne i wręcz idealne na każdą okazję. Tym razem chciałabym polecić Wam pyszne cukierki Jamajka
Słodkie okruszkidomowym majonezem szlag skiśnięty trafił. Majonez z gotowanych żółtek jest moim ulubieńcem ostatnio. Nie tylko dłużej można go przechowywać, ale też cudownie przyjmuje dodatki smakowe, można do niego dorzucić pieczony czosnek, szczypiorek, chrzan czy „anszuła”. Taki majonez z gotowanych żółtek wynosi sos tatarski na wyżyny i muszę teraz robić wiadro tego sosu, bo podejrzanie szybko znika. No i ten majonez(...)napiszę, że majonez z gotowanych żółtek robi z jajek w majonezie danie wykwintne i zasługujące na najlepsze porcelany. Żeby zrobić najlepszy majonez z gotowanych żółtek potrzebujemy: 6 gotowanych żółtek (bez sinych obwódek i przegotowanych okrutnie) sok z jednej cytryny (bez pestek) kopiastą łyżkę musztardy miodowej (ja użyłam Krem z gorczycy z miodem firmy Konik) olej roślinny około
ladykitchenmojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały
moj przepis namojprzepisna.pl | Postne Ratatuj (Ratatouille) Na wieczór będę was kusić tylko zdrowymi produktami! Od dziś obiecuję ;). POSTNE Ratatuj (Ratatouille) wegańskie, bezglutenowe itp. itd. ;) inspiracja Bookofspells . Mega proste
moj przepis namojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały
moj przepis namojprzepisna.pl | Postne Ratatuj (Ratatouille) Na wieczór będę was kusić tylko zdrowymi produktami! Od dziś obiecuję ;). POSTNE Ratatuj (Ratatouille) wegańskie, bezglutenowe itp. itd. ;) inspiracja Bookofspells . Mega proste
moj przepis naposypania marmolada, powidło lub jak w tym przypadku nutella Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, powoli. Miksować do rozpuszczenia. Do ubitej bezy dodać żółtka, ubić. Następnie powoli wsypywać przesianą mąkę po łyżce i delikatnie mieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem, albo użyć maty silikonowej takiej jak do makaroników. Ciasto przełożyć do worka(...)ponieważ po czasie jak upiecze się pierwsza porcja ciasto już będzie wodniste i ciasteczka nie urosną tylko będą się rozlewać. Dlatego ważne jest aby wszystkie upiec na raz. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 10-15 minut. do lekkiego zezłocenia. Po przestygnięciu przekładać kremem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Jutro pierwszy dzień maja. Prognozy pogodowe - bez znaczenia. Ani dobre, ani złe. Są szanse na przejaśnienia, ale w tym roku majówka nas nie zachwyci. Chociaż, czy na tle ciemnego, pochmurnego, burze zwiastującego nieba, fioletowe bzy, czysta, jasna zieleń nie wyglądają nawet piękniej? Tak czy inaczej, nawet jeśli niebo zaciągnie się granatem, wybieramy się na coroczny, biało czerwony działkowy zlot(...)swoją obecnością będą mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało
Kronika PiekarnikaChoć wakacje oficjalnie się skończyły, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je lekko przedłużyć. Przecież istnieją weekendy, a wielu z nas ma wciąż nie wykorzystany
Słodkie okruszkiRogaliki z różą – pyszne! Bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też(...)tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki
Dorota SmakujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki, z nutą pomarańczy. Idealne do
W garach u Gosimojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały
moj przepis namojprzepisna.pl | Postne Ratatuj (Ratatouille) Na wieczór będę was kusić tylko zdrowymi produktami! Od dziś obiecuję ;). POSTNE Ratatuj (Ratatouille) wegańskie, bezglutenowe itp. itd. ;) inspiracja Bookofspells . Mega proste
moj przepis naDziś kolejny przepis na pizzę. Tym razem pizza robiona na patelni, na bardzo cienkim cieście bez drożdży. Pizza jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Samo ciasto bardzo przypadło mi do gustu, bo jest lekko chrupiące. Od tej pory będzie to chyba moje ulubione cienkie ciasto na pizzę. Dodatki można dobrać dowolne(...)żółty. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej ok. 80ml wody 1 łyżka oleju + do posmarowania patelni 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1-2 kotlety mielone 1 cebula 2-3 łyżki ketchupu z cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich ok. 100g żółtego sera olej
Waniliowe ImprowizacjePogoda, która się "odbywa" za oknem, powoduje osłabienie odporności. Nie inaczej niż przez wzmocnienie "od środka możemy dodać sobie sił na co dzień :) Ja czuje, że
Gary Bez dnawadze od 1 – 1,5 kg. Podczas zakupu należy też zwrócić uwagę na oczy oraz wygląd skóry – powinna być błyszcząca, z niewielką ilością śluzu, bez przebarwień. Na wstępie pisałam, że w wielu domach karp pojawia się jedynie w okresie świątecznym, a przecież w wielu sklepach dostępny jest do kupienia przez cały rok. Możemy kupić karpia wypatroszonego, dzwonka(...)świeżo dostarczoną do sklepu i przechowuję w lodówce, a następnego dnia poddaję obróbce cieplnej. Karp jest rybą, która nadaje się zarówno do smażenia, jak i do gotowania, duszenia czy pieczenia. Dobrze przygotowany karp smakuje wyśmienicie i do tego jest zdrowy. A to, że może być wykorzystywany w różnych formach, nie tylko podczas Świąt, zamierzam udowodnić Wam poniższym przepisem. Jest
Smaki Na TalerzuWYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 20 min; 2. Jabłka obierz i pokrój, zesmaż, tak aby wyparował(...)Śmietany ubij w szklance mleka, dodawaj stopniowo galaretkę, zmiksuj do powstania jednolitego kremu; 5.Na jabłkach poukładaj pierniczki, następnie rozsmaruj krem śmietanowy, wierzch oprósz kakao, zetrzyj czekoladę bądź zostaw bez przybrania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis nacebuli – 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) – listki świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj do frittaty patelnię którą można wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków). Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dodaj do nich mleko i dopraw je solą, pieprzem i odrobiną słodkiej lub jeśli wolisz ostrej papryki. Na patelni podsmaż(...)wymieszaj tak, aby składniki rozłożyły się na całej przestrzeni w miarę równomiernie. Podsmażaj na kuchence przez 4-5 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez 8-10 minut. W tym czasie przygotuj pomidory, pokrój je w kostkę, dodaj do nich posiekaną czerwoną cebulę i chilli jeśli używasz. Dopraw do smaku. Po wyjęciu frittaty
nietylkopasta.plBardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam. Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru z przepisu
Smaki Na TalerzuCo zrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska
Analiza SmakuPyszne, chrupiące i zdrowe - owsiane ciasteczka pełne bakalii. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a zarówno zdrowego to musicie je zrobić. Przepis jest banalny, a smak
CzarnawisienkaTo kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto
Przepisy Babciprzykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. JOGURTOWY KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. MŁODA KAPUSTA PO WĘGIERSKU PRZEPIS TUTAJ Smaczne danie jednogarnkowe przypominające leczo. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny(...)obiad, którego przygotowanie zajmie nam zaledwie około 30 minut . ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW PRZEPIS TUTAJ Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! BŁYSKAWICZNE GOŁĄBKI – BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS TUTAJ Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli niezawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie. WIEPRZOWO
Blog z ApetytemŚwięta, święta! Zbliżają się wielkimi krokami, chociaż wydaje mi się że u mnie w domu rozgościły się już jakiś czas temu. Praktycznie od początku grudnia zaczyna
Cookery.plskładniki na formę tortownicę o średnicy 24 cm 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 440g serka Capri 330g jogurtu greckiego 100
Moje WyrobyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki, z nutą pomarańczy. Idealne do
W garach u GosiŚwięta, święta! Zbliżają się wielkimi krokami, chociaż wydaje mi się że u mnie w domu rozgościły się już jakiś czas temu. Praktycznie od początku grudnia zaczyna
Cookery.plzapas przypraw na długie, długie miesiące Tutaj znajdziecie wszystkie przyprawy: https://ymt24.pl/przyprawy Orzechowo-gryczane ciasto z bakaliami Via Gusto Ciasto z kaszy gryczanej, bezglutenowe, bez jajek, wegańskie, bez cukru? Jeśli dobierzemy odpowiednie składniki, wszystko jest możliwe! Ciasto to powstało przy współpracy ze sklepem Yerba MaTe 24 (https://ymt24.pl/). Składnikami ze… Drukuj Proporcje na: na formę(...)gryczanej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 85 ml oleju (użyłam rzepakowego) 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 30 g cukru z agawy 1 łyżka karobu / kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Krem orzechowy: 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio 150 g ugotowanej kaszy
Via GustoRyżowy deser z mango Prosty w przygotowaniu, pyszny ryżowy deser z rozpływającym się w ustach mango. Uwielbiam. Po takie desery sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na
Słodkie okruszkijest cynamon i kurkuma. Ciasteczka idealnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy na deser do szkoły dla dziecka. Przygotowuje się je szybko więc nawet jak jesteśmy zaganiani to bez problemu upieczemy je. Składniki: 250 g ulubionych nasion i pestek (u mnie słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane) 2 łyżki suszonej żurawiny 1 banan 1 średnie jabłko szczypta kurkumy(...)cynamonu. Wymieszać. Jeżeli porcja jest zbyt luźna dodać więcej żurawiny. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodać połowę banana. Na łyżkę nabierać porcję masy i rozgnieść na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać, aż masa skończy się. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut
Kuchnia w oparachdomu. Tak powstało pyszne, niezwykle aromatyczne, cudownie maślane ciasto, które zapewni Wam przedsmak zimowo-świątecznego błogostanu. Jedyne o co musicie zadbać to dobrej jakości, słodkie, soczyste mandarynki, najlepiej bez pestek, reszta to „bułka z masłem”. Tak tym razem z masłem, bo nie samym olejem kokosowym człowiek żyje W każdym razie musicie tego spróbować. Fanów bardziej wytrawnych połączeń(...)mąki pszennej 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 kostki (150 g) masła 4 jajka 2 mandarynki (najlepiej klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego mała szczypta soli Góra: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody 3-4 mandarynki (najlepiej klementynki) Dodatkowo: tłuszcz
Fitsweet.meBardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam
Moje WyrobyMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej Wiewiórydałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut. 2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole. 3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę(...)etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam) 5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut. Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego
Gotowanie...to proste !zwykle u mnie bywa zdania na temat nowego dania okazały się delikatnie podzielone. Khodor na przykład pochłaniał jednego za drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!' Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu(...)nadało: morele, brzoskwinie, czy borówki. Przepis z bloga Kraina miodem płynaca . Składniki: (na 10-12 sztuk) 250g opakowanie serka wiejskiego 2 jajka 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lekko czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego spory banan, pokrojony na półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek
Lejdi of the housenadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które(...)potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki, jednak najpopularniejszym daniem z ich użyciem, podobnie jak w całej Polsce, są bez wątpienia placki ziemniaczane. W małej wsi Pielgrzymka, położonej na skraju Pogórza Jasielskiego, przygotowuje się je z nadzieniem z białego sera. A ponieważ ziemniaki i ser to zgrany duet, placki
Trzeci talerzkoniecznie upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru trzcinowego 1 małe jajko na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty(...)ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę. 3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy. 4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tartę można pokroić
IzabelawkuchniBardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci(...)roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 2 kopiate łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych) 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód
Healthy food explorerzimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody Polewa 450 g czereśni lub wiśni bez pestek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 140 ml zimnej wody Ciasto (spód tarty): Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj(...)rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem
kuron.com.plZaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce
Simply FoodPrzepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję(...)musi być nudna 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju kokosowego 50 g białej czekolady Dekoracja: 100 g białej czekolady wiórki kokosowe Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenydrożdży 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl. mleka roślinnego 8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy(...)upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. W drożdżówkach robimy dziurkę
CzarnawisienkaNiewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharzcierpkości, a podprażone włoskie orzechy stają się maślano-gorzkie i przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez(...)siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą łodygę – i odrzucamy
Karo in the KitchenNiewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharzróżowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych ziemniaków łyżka(...)rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki. Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym
Mienta blogdrugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem kurkowym. Jako dodatków do swojego dania użyłam świeżych liści szpinaku i pieczonych ziemniaków. A teraz słów kilka o tym co będzie niezbędne do przygotowania tego dania. Z pewnością większość z Was, nie raz walczyła z rybą, która przywierała do patelni(...)indukcyjna Ballarini POSITANO GRANITIUM Jest przeznaczona na wszystkie źródła ciepła w tym indukcję. Posiada powłokę wyjątkowo odporną na działanie czynników mechanicznych. Przeznaczona do intensywnego użytkowania. Idealna do przygotowywania dań bez użycia tłuszczu. Podwójne, wzmocnione, wielowarstwowe dno wykonane jest z aluminium i stali nierdzewnej. Połączenie to sprawia, że patelnie Positano idealnie nadają się do stosowania na kuchence
Kuchnia w opałachW lodówce pozostała odrobina borówek i malin (no malin zdecydowanie mniej bo małe rączki podbierały cały czas). Jogurt zawsze się znajdzie, a czasu za wiele nie
Gotowanie z pasjąLatem nigdzie nie odpoczywa się lepiej niż na świeżym powietrzu. Cień drzewa, koc, ulubiona książka i coś pysznego Ale co zabrać ze sobą na taki mini
Słodkie okruszkiDziś 3 maja, więc pomyślałam, że może przygotuję coś bardziej odświętnego. Akurat miałam w lodówce perliczkę i resztę króliczej wątróbki, więc uznałam, że nadziewana perliczka będzie
Quinoa Raz!Sernik z polewą chałwową A może sernik? Albo lepiej, sernik z polewą chałwową? Mąż się upierał przy deserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na
RelaxtimeOstatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży(...)pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy
Szefowa kuchnipokarmowego, a usprawni jego pracę. Placuszki przygotowałam na bazie dwóch mąk: jaglanej i kokosowej, mleka kokosowego, posiekanych orzechów włoskich, mrożonych malin i dżemu z Rokitnika firmy Łowicz. Placuszki są bez zbędnego cukru i białej mąki. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, posiada ponad 190 prozdrowotnych substancji , jest dobrym źródłem potasu, antyoksydantów czy witaminy E. Dlatego też polecany jest przy(...)dżemu Łowicz- 100% Rokitnik - 1/2 szklanki mąki kokosowej -1/2 szklanki mąki jaglanej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka mleka kokosowego - 1/2 szklanki wody gazowanej - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 2 jajka rozmiar L - 1/2 szklanki malin Orzechy siekamy. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Do dużej miski
SMYKWKUCHNIkartacze. Czytałam, że nazwa też może zależeć od ich wielkości - jeśli mają długość do 10cm, wtedy są to właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków
Obiad gotowycoś słodkiego - to zachęcam do przygotowania domowych ciasteczek bakaliowych bez dodatku tłuszczu oraz cukru. Do ich przyrządzenia nie będzie potrzebny mikser ani specjalne foremki. Wbrew pozorom ciasteczka bez cukru są słodkie (zasługa bakalii) i chrupiące. Składniki na porcje dla 2 osób: 50 g nasion (np. 15 g pestek dyni, 35 g jasnego sezamu) 1 łyżka otrębów żytnich(...)przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut w 180 ºC (aż do zarumienienia). Podawać po ostudzeniu. *Z podanych
UgotowaćZa oknem pada piękny biały śnieg, a w domu niestety z powodu awarii strasznie zimno. Na szczęście zawsze potrafię temu zaradzić Zapraszam Was na moją zimową
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek
słodki bratekwstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min, ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną pomarańczę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. W reszcie wody rozrabiamy(...)wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował. Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców ( druga pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną
Dieta moja pasjaszklanki wody i wlej do truskawek. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera(...)połowy łyżeczkę w masie. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut. Po 90 minutach pieczenia wierzch sernika posmaruj jogurtem. Wsadź sernik ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Stopniowo wyjmuj sernik z piekarnika. Dokładnie ostudź, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki
Kuchnia bezglutenowaChyba nie ma nic lepszego niż kawałek domowego sernika w samym środku pochmurnego dnia. Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie(...)cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem
Kuchnia EllieSKŁADNIKI : 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ciemnego kakao 1 cukier waniliowy olej do smażenia(...)okrągły naleśnik. Na naleśniku, łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc paski. Smażymy z obu stron, odkładamy i studzimy. Twarożek mieszamy z pokrojonym kiwi i smarujemy nim naleśniki, stronę bez pasków, następnie rolujemy tak aby uzyskać ukośne paski. Przecinamy je na pół, układamy na talerzu, dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Podajemy od razu, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwłasnej produkcji), a reszta to tylko i wyłącznie moja praca, czyli ręczna walka z chwastami, żadnych oprysków, jedynie współrzędna uprawa. Na prośbę jednej z moich czytelniczek miałam wykombinować dżem bez żadnych dodatków typu cukier, żelfixy i tym podobne wynalazki. Truskawki torturowałam w piekarniku, dzięki czemu pozbyłam się nadmiaru wody, ale nie zrobiłam z nich miazgi, jak to bywa(...)laski wanilii Przygotowanie: Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Każdy owoc podziel na 2-4 części w zależności od wielkości owoców. Ułóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temp. 150-160 C i piecz owoce przez 1 godzinę, a co 20 mienut delikatnie przemieszaj. podpieczone owoce przełóż na dużą patelnię i podsmaż przez
greenscarfjedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka(...)drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier
Pyszności Słodkościjajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe bez cukru 150 g masła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo: kakao, czekolada, polewa(...)miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownica z wysokości ok. 60 cm. Ponownie
Czary - gary w kuchnikwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia. W praktyce jednak nie jest tak kolorowo. Po pierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami(...)rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej
Powiedz dietom niemojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały
moj przepis namąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu(...)wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut po tym czasie wlać śmietanę i ponownie piec aż śmietana się zapiecze.(zgęstnieje) Podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami
O kuchni z uczuciemajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery kotlety o grubości około(...)lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie łyżki masła klarowanego. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie miękkie. schab zapiekany ajvarem
O kuchni z uczuciemgorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych 200 ml wódki 3 łyżki cukru Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać cukrem i pozostawić na 2 godziny. Zalać alkoholem, zamknąć szczelnie i przechowywać lodówce min. 24 godziny. Spód: 10 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
Chocolate Muffin BlogDziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć przyprawami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ilością świeżej mięty. To danie należy do pysznych, letnich, lekkich dań, które można serwować na obiad lub kolację swojej rodzinie. Polecam. Składniki (na 2 porcje): 300 gram filetu łososia bez skóry i ości 1 papryczka chili 1/2 pęczka mięty 1/2 limonki sól i pieprz opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji Frytki z batata: 1/2 dużego batata 1 łyżka oliwy(...)limonki i nadal chwilę całość ucieramy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy powstałą pastą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony i układamy na kawałku papieru do pieczenia, który zwijamy dość szczelnie. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Wyciągamy i odkładamy na 4-5 minut, by ryba odpoczęła. Frytki z batata Ziemniaka obieramy, kroimy
Mango PapajaKubek po jogurcie użytym do ciasta służy za naczynie bazowe do odmierzenia kolejnych składników – bez brudzenia miliona misek, miseczek, bez stania nad zlewem i mycia kolejnych naczyń, bez użycia wagi kuchennej. Punktem wyjścia do tego przepisu jest kubek jogurtu o pojemności 125-150ml. Będzie tu pasował zarówno jogurt naturalny, grecki, jak i owocowy czy na przykład(...)solą i olejem na puszysto. Wsypujemy powoli, partiami, odmierzoną porcję cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Partiami po 2-3 łyżki dodajemy mąkę przesianą razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny. Miksujemy całość razem około dwóch minut, do pełnego połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch kładziemy maliny obtoczone
Karo in the Kitchenświeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie na stałe w moim menu na święta i nie tylko. 500 gram świeżego łososia(...)całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu. Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO
AZgotuj!Wciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango(...)pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 pełne łyżki oleju kokosowego 1 dojrzałe mango Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiZapragnęłam czegoś słodkiego ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z
Życie na widelcusmaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą lub łyżką mieszamy składniki, które następnie wlewamy do przesianej mąki. Szpatułką łączymy wszystkie(...)mieszamy. Foremki silikonowe układamy na blaszcze wyłożonej matą (niczym ich nie smarujemy i nie wykładamy papilotkami) i napełniamy do ok. ¾ wysokości. Z podanych proporcji u mnie wyszło 40 babeczek (piekłam w różnych kształtem foremkach – babeczki i róże). Jednorazowo na blaszkę zmieściło się 20 foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20-25 minut. Do drugiej porcji dodałam skórkę
mojewypiekiinietylkodużych batoników: 200 g ekologicznych płatków mix 5 zbóż Symbio 50 g ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio 70 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek oraz ekologiczne orzechy pekan i brazylijskie Symbio ) garstka jagód goji Symbio mała garstka sezamu 100 g masła pół szklanki płynnego miodu (można dać mniej jeśli lubicie mniej słodkie(...)składników. Do dużej miski wsypujemy płatki zbożowe, amarantus, orzechy, jagody goji i sezam i zalewamy rozpuszczonym masłem z miodem i cukrem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( moja ma 20x27 cm), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa batonikowa powinna być przyrumieniona, ale nie spalona. Po upieczeniu pozostawiamy
Zawsze głodna!