bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2235/3453)

Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 164

Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko(...)masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni

Tradycyjna Kuchnia
Tarta cytrynowa z bezową pianką 273

słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka(...)kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 15 min w 200 stopniach.      Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Podgrzewamy delikatnie

sama złodycz
Barszcz czerwony inaczej 162

smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane w ostateczności) – dokładnie wyszorowane zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem lub osobno – do wyboru) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Upieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy i zdejmujemy łupinki. Z b ulionu wyjmujemy warzywa, doprowadzamy go do wrzenia(...)przekładamy pokrojone ogórki – smażymy. Dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili cebule i smażymy na niedużym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Miałam ziemniaki z czerwoną skórką, więc po dokładnym wyszorowaniu, bez obierania, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do wrzącego bulionu na niecałe 15 minut. Tuż przed końcem gotowania, do garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki

mojewypiekiinietylko
Mazurek dla początkujących 170

buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie(...)foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 246

formę na babkę natłuścić i obsypać mąką.  W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.  W tym czasie przygotować lukier(...)książkę Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" wydawnictwa Albatros? W komentarzu pod tym postem napiszcie, jaka była pierwsza potrawa, którą przygotowaliście absolutnie samodzielnie, od podstaw jeszcze jako dziecko, nastolatek, studentka - bez granicy wieku :) Poziom "jadalności" potrawy nie jest kryterium. Ze wszystkich nadesłanych komentarzy wybiorę dwa, które najbardziej mnie zauroczą, zadziwią - po prostu podbiją moje serce, podobnie jak książka Donny

KUCHARNIA
Nutellinka 159

dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt(...)łyżką. Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej

Smakowy Raj
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 159

jakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa  Symbio 3/4 szklanki prażonego sezamu 3/4 szklanki(...)mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i włączyć termoobieg). Ciasteczka mają się lekko

Zawsze głodna!
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 172

Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest(...)owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego !  Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast

Przepisy i porady kulinarne
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 195

Idziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa.   Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler!  Byłam tam drugi raz. Do lokalu(...)syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo szybko zjeść

ClauditteMissCooking
Muffinki pina colada z ziarnami i współpraca z Ziarenkowo 212

Pina colada to nazwa popularnego drinka ze śmietanką kokosową i napojem ananasowym. Dzisiejsze muffinki, choć bez grama alkoholu w składzie, idealnie do tej nazwy pasują. :-) Dodatek mąki pszennej i mieszanki ziaren nadał im zdrowego charakteru. Przepis wyłącznie dla fanów ananasa. Przepis, który zmodyfikowałam pochodzi stąd: KLIK . Wyszło mi z niego 18 muffinek. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)naturalnego 80ml soku ananasowego z puszki pół szklanki oleju 1/3 szklanki prażonych ziaren Migdałowy Przylądek + ziarenka do posypania muffinek (oryginalnie 1/2 szklanki płatków owsianych) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250g anansów z puszki (pokrojonych na kawałki) 3 łyżki wiórek kokosowych 1. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, ziarna, proszek do pieczenia

Szefowa kuchni
Tort czekoladowy z wiśniami 256

opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody) Sposób wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty. 2. Robimy krem: mascarpone ucieramy(...)wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go. 4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej

Kuchnia domowa Ani
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 444

wiedziałam jakie smaki chciałabym w tym torcie połączyć! Tutaj miałam totalnie wolną rękę i mogłam szaleć do woli! Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;) Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu(...)biała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu . Upieczony kroimy na równe 3 blaty. MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym

Ostra na Słodko
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 363

obiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty. Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.     Muszle

Niezły Młynek
Nadział babę na pisiorka 229

się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z  http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html .  Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją(...)ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie

bastalena
Drożdżowy wieniec z owocami 470

umyć, osuszyć, a większe na przykład truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C oraz przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry. której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów i posmarować równo przygotowanym masłem cynamonowym, zostawiając z każdej strony(...)końcu i zapleść tak, by przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu. Końce zlepić, następnie uformować wieniec i ostrożnie przenieść na przygotowaną tortownicę.  Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika  na 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego :) **oryginalny przepis oraz wykonanie pochodzi

Zabawa smakiem