dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut. 2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole. 3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę(...)etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam) 5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut. Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego
Gotowanie...to proste !zwykle u mnie bywa zdania na temat nowego dania okazały się delikatnie podzielone. Khodor na przykład pochłaniał jednego za drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!' Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu(...)nadało: morele, brzoskwinie, czy borówki. Przepis z bloga Kraina miodem płynaca . Składniki: (na 10-12 sztuk) 250g opakowanie serka wiejskiego 2 jajka 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lekko czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego spory banan, pokrojony na półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek
Lejdi of the housenadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które(...)potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki, jednak najpopularniejszym daniem z ich użyciem, podobnie jak w całej Polsce, są bez wątpienia placki ziemniaczane. W małej wsi Pielgrzymka, położonej na skraju Pogórza Jasielskiego, przygotowuje się je z nadzieniem z białego sera. A ponieważ ziemniaki i ser to zgrany duet, placki
Trzeci talerzkoniecznie upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru trzcinowego 1 małe jajko na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty(...)ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę. 3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy. 4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tartę można pokroić
IzabelawkuchniBardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci(...)roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 2 kopiate łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych) 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód
Healthy food explorerzimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody Polewa 450 g czereśni lub wiśni bez pestek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 140 ml zimnej wody Ciasto (spód tarty): Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj(...)rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem
kuron.com.plZaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce
Simply FoodPrzepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję(...)musi być nudna 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju kokosowego 50 g białej czekolady Dekoracja: 100 g białej czekolady wiórki kokosowe Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenydrożdży 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl. mleka roślinnego 8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy(...)upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. W drożdżówkach robimy dziurkę
CzarnawisienkaNiewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharzcierpkości, a podprażone włoskie orzechy stają się maślano-gorzkie i przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez(...)siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą łodygę – i odrzucamy
Karo in the KitchenNiewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharzróżowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych ziemniaków łyżka(...)rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki. Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym
Mienta blogdrugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem kurkowym. Jako dodatków do swojego dania użyłam świeżych liści szpinaku i pieczonych ziemniaków. A teraz słów kilka o tym co będzie niezbędne do przygotowania tego dania. Z pewnością większość z Was, nie raz walczyła z rybą, która przywierała do patelni(...)indukcyjna Ballarini POSITANO GRANITIUM Jest przeznaczona na wszystkie źródła ciepła w tym indukcję. Posiada powłokę wyjątkowo odporną na działanie czynników mechanicznych. Przeznaczona do intensywnego użytkowania. Idealna do przygotowywania dań bez użycia tłuszczu. Podwójne, wzmocnione, wielowarstwowe dno wykonane jest z aluminium i stali nierdzewnej. Połączenie to sprawia, że patelnie Positano idealnie nadają się do stosowania na kuchence
Kuchnia w opałachW lodówce pozostała odrobina borówek i malin (no malin zdecydowanie mniej bo małe rączki podbierały cały czas). Jogurt zawsze się znajdzie, a czasu za wiele nie
Gotowanie z pasją