mąki z lnu 25 g białka wegańskiego o smaku kakaowym (użyłam Pureblendco ) 1 łyżeczka kakao 1 łyżka ksylitolu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka sojowego 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy(...)wybranymi dodatkami. U mnie maliny (niestety już mrożone) oraz sos z masła z orzechów nerkowca (wymieszałam łyżeczkę masła z mlekiem sojowym, aż powstała odpowiednio płynna konsystencja). Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 365 kcal białko: 30 g tłuszcze: 9 g węglowodany
Zdrowie na języku :PZapraszam Was na tradycyjn ą szarlotkę, bez której nie wyobrażam sobie szaroburych, jesiennych dni. Krucha, maślana, pachnąca rumem, cynamonem i kardamonem, po prostu palce lizać ;) Polecam Wam serdecznie :) **** Vi invito a preparare una torta di mele, senza la quale non posso immaginare di poter trascorrere le grigie giornate autunnali. Friabile, burrosa oltre che aromatizzata(...)deluderà i più golosi in fatto di dolci. Buon appetito ;) SKŁADNIKI 500 g m ą ki pszennej 250 g masła 150 g cukru 16 g proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka rumu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 700 g jabłek cukier puder **** INGREDIENTI 500 g di farina 250 g di burro
La grande e la piccola cuocatutaj cytuję jej słowa: "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero(...)ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Ta stara pochodząca jeszcze z połowy XIX wieku receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Taki właśnie chleb żytni razowy 100% piekła na dworze Radziwiłłów, p. Lilianna - prababcia p. Dariusza Marcinowskiego", z którym rozmawiała Ola. Wrzesień to ostatni miesiąc gdzie mogę założyć kieckę i nie zmarznę więc korzystam z tego przywileju
Moje Małe CzarowanieKolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest(...)można użyć dużej ilości owoców! 😍 Składniki: -2 pomarańcza -150g mąki ryżowej -100g mąki kokosowej -6 średnich jajek -150g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły -100ml oleju rzepakowego -owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd) Kruszonka -płatki owsiane -wiórki kokosowe -olej kokosowy + ciepła woda -ksylitol 1. Mąki wymieszać z proszkiem
Candy PandasCzasami pozwalamy sobie nawet na taki obiad. Nie można się oprzeć tym chrupiącym kukurydzianym chipsom z cheddarem, aromatyczną fasolą i pikantnymi dodatkami :) ok. 300 g chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół(...)szczypta soli dodatkowo: kwaśna śmietana cheddar papryczki jalapeño i chili szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy
Mienta blogpewności, żeby gofry nie przywierały podczas pieczenia, można przetrzeć ją papierowym ręcznikiem zamoczonym w odrobinie oleju. Wlewamy ciasto, tak, żeby wypełnić dolny pojemnik, ale nie tak, żeby ciasto przelewało się poza brzgi. Weźcie sobie do tego większą łyżkę niż moja na zdjęciu – taką trwa to całą wieczność ;) Gofry pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet(...)Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto
Ciastkozercyformujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bu ł ce tartej. Pulpeciki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą olejem, delikatnie spłaszczamy widelcem, aby równomiernie si ę upiekły . Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Dip jogurtowo-ziolowy Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy(...)cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Plasterki cukinii oprószamy sol ą , pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu). Szaszłyki Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy rozpocząć komponowanie szaszłyków. Na patyczki nadziewamy na przemian plasterki cukinii i pulpeciki aż do ukończenia składników. Szaszłyki
La grande e la piccola cuocamurzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru(...)piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąlepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej herbatki niż prosty, domowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniami i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasklepach. Można ją przyprawić według własnych upodobań smakowych. Ja użyłam wędzonej i ostrej papryki oraz odrobiny soli. W prosty i szybki sposób powstaje zdrowa, ale pyszna przekąska do chrupania, bez dodatku konserwantów. Na 1 osobę trzeba liczyć minimum 1 puszkę gotowanej ciecierzycy 😊 Składniki: 2 puszki ciecierzycy 3-4 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki(...)ręcznika. Przesypać do miski. Dodać olej i przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać w taki sposób, aby każde ziarenko było w przyprawach i oleju. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładając. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 20-35 minut. Pieczona krócej będzie miała chrupiącą skorupkę, a w środku będzie miękka. Pieczona dłużej będzie cała chrupiąca
Codzienna kuchnia niecodziennajest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój(...)cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA
SMYKWKUCHNItemat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam(...)łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować
Opowieści z piekarnika1,5 łyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane do smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka i podgrzewamy by dobrze się połączyły. Make mieszamy z proszkiem, solą(...)polewamy go niewielka ilościa coiasta. Rozprowadzamy je łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g), - żółtko jaja (ok. 18 g), - ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g), - łyżeczka jogurtu (ok. 10 g), na nadzienie: - opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki malin (ok. 60 g), - 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania(...)Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto dzielimy na 12 części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia. 9. Gotujemy budyń według przepisu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOzdobiony polewą lustrzaną i tym co dzieci lubią najbardziej. Tort marzenie moich najmłodszych. Chciały bardzo szybko się do niego dobrać. Nie jest trudny. Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się(...)jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki 130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka,dodać mleko, olej, cukier,wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao sodę oczyszczoną i proszek
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk