Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex edycja 2018 291każdym razem wspólne piernikowanie udaje się świetnie. Przygotowanie dojrzewającego piernika jest podzielone na kilka etapów. Najpierw nastawiamy ciasto, które leżakuje przez kilka tygodni w chłodnym miejscu. Potem pieczemy pierniki i znów je odkładamy, by dojrzały. Tuż przed świętami przekładamy piernikowe blaty i oblewamy pierniki czekoladową polewą. A w święta? W święta delektujemy się niesamowitym smakiem i cudnym, korzennym zapachem tego(...)zrobiłam je po raz pierwszy, każdego roku przygotowuję coraz większą porcję. Po co? By podzielić się tym świątecznym przysmakiem, przygotowanym z troską i miłością. Bo ciasto spokojnie może leżakować (bez polewy) nawet kilka miesięcy. Bo jak już pozna się jego smak, to chce się do niego wracać. To co? Robicie w tym roku piernik razem ze mną
W mojej kuchni
Wegańskie placuszki białkowe o smaku kakaowym :) 251mąki z lnu 25 g białka wegańskiego o smaku kakaowym (użyłam Pureblendco ) 1 łyżeczka kakao 1 łyżka ksylitolu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka sojowego 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy(...)wybranymi dodatkami. U mnie maliny (niestety już mrożone) oraz sos z masła z orzechów nerkowca (wymieszałam łyżeczkę masła z mlekiem sojowym, aż powstała odpowiednio płynna konsystencja). Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 365 kcal białko: 30 g tłuszcze: 9 g węglowodany
Zdrowie na języku :P
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką (Torta di mele sbriciolata) 235Zapraszam Was na tradycyjn ą szarlotkę, bez której nie wyobrażam sobie szaroburych, jesiennych dni. Krucha, maślana, pachnąca rumem, cynamonem i kardamonem, po prostu palce lizać ;) Polecam Wam serdecznie :) **** Vi invito a preparare una torta di mele, senza la quale non posso immaginare di poter trascorrere le grigie giornate autunnali. Friabile, burrosa oltre che aromatizzata(...)deluderà i più golosi in fatto di dolci. Buon appetito ;) SKŁADNIKI 500 g m ą ki pszennej 250 g masła 150 g cukru 16 g proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka rumu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 700 g jabłek cukier puder **** INGREDIENTI 500 g di farina 250 g di burro
La grande e la piccola cuoca
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 227tutaj cytuję jej słowa: "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero(...)ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Ta stara pochodząca jeszcze z połowy XIX wieku receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Taki właśnie chleb żytni razowy 100% piekła na dworze Radziwiłłów, p. Lilianna - prababcia p. Dariusza Marcinowskiego", z którym rozmawiała Ola. Wrzesień to ostatni miesiąc gdzie mogę założyć kieckę i nie zmarznę więc korzystam z tego przywileju
Moje Małe Czarowanie
Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 207Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest(...)można użyć dużej ilości owoców! 😍 Składniki: -2 pomarańcza -150g mąki ryżowej -100g mąki kokosowej -6 średnich jajek -150g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły -100ml oleju rzepakowego -owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd) Kruszonka -płatki owsiane -wiórki kokosowe -olej kokosowy + ciepła woda -ksylitol 1. Mąki wymieszać z proszkiem
Candy Pandas
Nachosy z czarną fasolą na ostro 152Czasami pozwalamy sobie nawet na taki obiad. Nie można się oprzeć tym chrupiącym kukurydzianym chipsom z cheddarem, aromatyczną fasolą i pikantnymi dodatkami :) ok. 300 g chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół(...)szczypta soli dodatkowo: kwaśna śmietana cheddar papryczki jalapeño i chili szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy
Mienta blog
Przepis na gofry 246pewności, żeby gofry nie przywierały podczas pieczenia, można przetrzeć ją papierowym ręcznikiem zamoczonym w odrobinie oleju. Wlewamy ciasto, tak, żeby wypełnić dolny pojemnik, ale nie tak, żeby ciasto przelewało się poza brzgi. Weźcie sobie do tego większą łyżkę niż moja na zdjęciu – taką trwa to całą wieczność ;) Gofry pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet(...)Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto
Ciastkozercy
Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine 327formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bu ł ce tartej. Pulpeciki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą olejem, delikatnie spłaszczamy widelcem, aby równomiernie si ę upiekły . Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Dip jogurtowo-ziolowy Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy(...)cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Plasterki cukinii oprószamy sol ą , pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu). Szaszłyki Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy rozpocząć komponowanie szaszłyków. Na patyczki nadziewamy na przemian plasterki cukinii i pulpeciki aż do ukończenia składników. Szaszłyki
La grande e la piccola cuoca
piernik kasztelański ze śliwką 261murzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru(...)piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
wiosenny murzynek (bez jajek) 176lepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej herbatki niż prosty, domowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniami i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chrupiąca pieczona ciecierzyca, zdrowa i pyszna przekąska 229sklepach. Można ją przyprawić według własnych upodobań smakowych. Ja użyłam wędzonej i ostrej papryki oraz odrobiny soli. W prosty i szybki sposób powstaje zdrowa, ale pyszna przekąska do chrupania, bez dodatku konserwantów. Na 1 osobę trzeba liczyć minimum 1 puszkę gotowanej ciecierzycy 😊 Składniki: 2 puszki ciecierzycy 3-4 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki(...)ręcznika. Przesypać do miski. Dodać olej i przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać w taki sposób, aby każde ziarenko było w przyprawach i oleju. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładając. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 20-35 minut. Pieczona krócej będzie miała chrupiącą skorupkę, a w środku będzie miękka. Pieczona dłużej będzie cała chrupiąca
Codzienna kuchnia niecodzienna
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 290jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój(...)cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA
SMYKWKUCHNI
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 255temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam(...)łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować
Opowieści z piekarnika
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 2381,5 łyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane do smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka i podgrzewamy by dobrze się połączyły. Make mieszamy z proszkiem, solą(...)polewamy go niewielka ilościa coiasta. Rozprowadzamy je łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tartaletki z budyniem i owocami 223szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g), - żółtko jaja (ok. 18 g), - ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g), - łyżeczka jogurtu (ok. 10 g), na nadzienie: - opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki malin (ok. 60 g), - 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania(...)Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto dzielimy na 12 części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia. 9. Gotujemy budyń według przepisu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach