pełnoziarnistej, z mąki razowej, rybę lepiej upiec w warzywach niż smażyć obtoczoną w grubej panierze na głębokim tłuszczu, a słodkie wypieki przygotować w zdrowszej wersji. Tłuste wieprzowe pieczenie warto zamienić na pieczonego indyka, a na stole nie powinno zabraknąć dodatku warzyw. Nie ograniczajcie się do sałatki jarzynowej z majonezem, którą polecam nieco odchudzić – tutaj przepis na moją sałatkę jarzynową(...)cukrami. Słodycze dla diabetyka Na moim blogu znajdziecie wiele inspiracji na zdrowsze ciasta z niższym, niż tradycyjne, indeksem glikemicznym. Zamiast piernika, upieczcie ciasto marchewkowe , odchudźcie sernik i przygotujcie go bez ciasta i z ksylitolem zamiast cukru lub przygotujcie brownie z cukinii . Często te zdrowsze wersje ciast cieszą się dużo większym powodzeniem niż tradycyjne przekładane biszkopty z tłustym słodkim kremem
Dietologmojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata(...)łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata(...)łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól
moj przepis napełnoziarnistej, z mąki razowej, rybę lepiej upiec w warzywach niż smażyć obtoczoną w grubej panierze na głębokim tłuszczu, a słodkie wypieki przygotować w zdrowszej wersji. Tłuste wieprzowe pieczenie warto zamienić na pieczonego indyka, a na stole nie powinno zabraknąć dodatku warzyw. Nie ograniczajcie się do sałatki jarzynowej z majonezem, którą polecam nieco odchudzić – tutaj przepis na moją sałatkę jarzynową(...)cukrami. Słodycze dla diabetyka Na moim blogu znajdziecie wiele inspiracji na zdrowsze ciasta z niższym, niż tradycyjne, indeksem glikemicznym. Zamiast piernika, upieczcie ciasto marchewkowe , odchudźcie sernik i przygotujcie go bez ciasta i z ksylitolem zamiast cukru lub przygotujcie brownie z cukinii . Często te zdrowsze wersje ciast cieszą się dużo większym powodzeniem niż tradycyjne przekładane biszkopty z tłustym słodkim kremem
DietologMój Smakosz jest wielbicielem tatara, a że do surowizny dodajemy żółtka, to potem mam dylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy... Tym razem był pyszny tatar, a za nim pyszne, pachnące cytryną ciasto bakaliowe. U mnie to był akurat niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica(...)masła 5) szczypta soli 6) pół łyżeczki proszku do pieczenia 7) 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny 8) szklanka owoców kandyzowanych 9) mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców Sposób przygotowania
Na kulinarnym poligoniePrzepis dziwny i budzący wątpliowości. Proszę o kredyt zaufania. Pachnące orzechami, jabłkami i czekoladą ciasto. Puszyste jak chmurka, jednocześnie wilgotne dzięki jabłkom. Biszkopt bez tłuszczu, ucierany dwuetapowo, bardzo orzechowy. Zdobył uznanie wszystkich, którym dane było uszczknąć kawałek. Przepis kserowany na prośby wielokrotne, w końcu i w Kronice swe miejsce znajduje. Składniki: na formę o rozmiarach około(...)łyżki kakao 100 gram zmielonych orzechów - użyłam nerkowców i włoskich, możecie wykorzystać Wasze ulubione, lub mieszankę 150 gram mąki krupczatki ( może być również zwykła tortowa ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 starte i odciśnięte z soku średnie jabłka 1 szklanka cukru szczypta soli Wykonanie: W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao
Kronika Piekarnikazaszłam do Duki, bez żadnych planów zakupowych i patrzę - taka jak ta, którą chciałam, tylko jakieś trzy razy tańsza. 49 zł to zawsze lepiej niż 194 złote (dokładnie tyle kosztuje z firmy Nordic Ware). Podejrzewam, że po moim poście wczorajszym na FB kilka sztuk Duka sprzedała :) Forma jest solidna, ciasto odeszło z niej bez najmniejszego problemu(...)masła 150 ml mleka 250-280 g cukru 3 duże łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 4 średnie jajka 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jajka, dodajemy powidła
bistro mamaciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)Warstwa owocowa: 400 g truskawek 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana
Healthy food explorerJogurtowe ciasto z rabarbarem Jakim wypiekiem zacząć sezon rabarbarowy? Polecam mój przepis na proste, jogurtowe ciasto z rabarbarem na oleju, bez miksera . Ta błyskawiczna i banalnie prosta babka cytrynowa to idealny wiosenny deser, dla początkujących i nie tylko. Jogurtowe ciasto z rabarbarem zawiera sporo skórki z cytryny, dlatego jest też wyraźnie cytrynowe. Jeśli nie przepadacie za dodatkiem cytrusowego aromatu(...)rabarbarem uda się każdemu - wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Nawet jeśli nigdy nie piekliście ciasta, ten wypiek na pewno się uda. Do jogurtowego ciasta pasują również wszystkie owoce - poza sezonem na rabarbar wykorzystajcie swoje ulubione, na które akurat będzie sezon. Ja piekłam tę prostą babkę w wielu wariantach smakowych i za każdym razem była pyszna. Jeśli chcecie, wierzch ciasta
Lekcje w kuchninajlepsze to intensywny cytrynowy smak . Wprost idealne dla miłośników kwaśnych słodkości. Mnie przekonuje w 100%. Ciasto cytrynowe jest ekstra wilgotne . Smakuje wyśmienicie zarówno podawane samo bez żadnych dodatków jak i w kombinacji z różnymi kremami, lodami lub galaretką. Gdy tylko spróbowałam tego ciasta, nie mogłam się powstrzymać przed użyciem go jako spód do mojej cytrynowej chmurki . Przepis znajdziesz tutaj(...)Browni . Rozpuszczone masło z czekoladą zastąpiłam masłem z naturalnym sokiem z cytryny ( lemon curd ). Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji . Dzięki zredukowaniu porcji masła, dodaniu proszku do pieczenia powstało pyszne puszyste ciacho. Konsystencja tego ciasta jest dość zwarta , ale ciasto jest bardzo mięciutkie . Moim zdaniem samo rozpływa się w ustach. Podczas mieszania składników musimy pamiętać aby dobrze rozmieszać
SmartBake.plłyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól(...)pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść :) Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe
moj przepis naidealny 😍 Składniki (1 porcja): 50 g musli (u mnie musli koncentracja od Intenson) 1/3 łyżeczki świeżo mielonej kawy 1 duże jajko 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka erytrytolu (Intenson) 1/3 łyżeczki oleju kokosowego (Intenson) Dodatki: 75 g gęstego jogurtu naturalnego 10 g masła orzechowego 10 g miodu 1/2 banana kilka mrożonych(...)minut. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż ok. 3-5 minut. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 3 minuty. Omleta posmaruj serkiem przygotowanym poprzez wymieszanie jogurtu z masłem orzechowym i miodem. Dodaj owoce, posyp chipsami kokosowymi i ewentualnie odrobiną musli
Zdrowie na języku :Pdobry, domowy chleb. Bez dodatkowej chemii, spulchniaczy i konserwantów...😀 Czyli samo zdrowie😁 Składniki: 200g zakwasu żytniego 4 szkl. mąki żytniej typ 720 2 płaskie łyżeczki soli około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia(...)inne) Przygotowanie: Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepszennej 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 1 żółtko szczypta soli * M ą kę migdałow ą można zastąpić zmielonymi na py ł migda łami bez sk ó rek . PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj(...)dokładnie na 70 porcji o wadze ok. 8 gram. Z ka ż dej porcji ciasta formujemy ma ł e kuleczki, które wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka powinny mieć jasn ą barwę i delikatnie brązowy sp ó d. Ciasteczka zaraz po upieczeniu
La grande e la piccola cuocatego pecha, że na siemię mam też nietolerancję. Myślałam, że w związku z tym w tym roku ominą mnie pierniczki. Potrzeba matką wynalazku jak się okazało! Moje bezglutenowe, bezjajkowe, bez siemienia pierniczki wyszły bardzo dobre. Nie brakuje im niczego i nie smakują wcale gorzej niż tradycyjne. W skład mojej mieszanki mąk bezglutenowych weszło po 100 gram: mąki ziemniaczanej(...)bezglutenowych (i całkiem sporo do podsypywania) 3 spore łyżki masła (lub w wersji wegańskiej 4 łyżki oleju) 2 łyżki oleju (u mnie z orzechów laskowych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia glutefree lub sody 2 łyżki kakao 1-2 łyżeczki przypraw do piernika (gałka, goździki, cynamon, kardamon, imbir etc.) 6 łyżek płynnego miodu Mieszamy składniki suche, dodajemy mokre i ugniatamy
Cytryna&Co.truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie z dobrym składem(...)minut Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm) - szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej - 2 jajka - słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła Polewa - 5 kostek gorzkiej czekolady
Health-Fit-Lifeprzygotowania ciasta wykorzystałam ricottę, która nadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego :) **** Avete mai provato gli gnocchi di patate senza usare le patate nell'impasto? Se non li avete mai fatti, a quel(...)conferito una straordinaria delicatezza e leggerezza. Buon appetito :) SKŁADNIKI (7 sztuk) 250 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 7 śliwek 2-3 łyżki cukru szczypta soli bu ł ka tarta, masło, cynamon i cukier do podania **** INGREDIENTI (7 pezzi) 250 g di ricotta
La grande e la piccola cuocacebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić. Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Garycebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić. Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Garypół ostrym nożem. Za pomocą łyżki wydrążamy całe pestki cukini. Cukinie układamy w naczyniu wydrążeniem do góry. Do ostudzonego szpinaku dodajemy serek grani – uwaga, serek powinien być gęsty, bez płynnej śmietanki. Najlepiej jest w sklepie go delikatnie wstrząsnąć aby sprawdzić czy jest gęsty. Do tego dodajemy starty parmezan oraz bardzo drobno posiekaną jedną kulkę mozzarelli. Doprawiamy do smaku(...)piekarnika. Po tym czasie, ściągamy folię z naczynia i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill. Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia. Powrót na górę
Smaczna Stronaciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie są tak dobre, że smakują nawet bez dodatków, najlepiej niepokrojone, gdzie taki sposób podawania zalecam co do wszystkich grzybów. Oczywiście w miarę rozsądku (chodzi mi o wielkość kapeluszy). Sezon grillowy w pełni, więc postanowiłem to wykorzystać(...)Najlepsze w towarzystwie upieczonych na grillu, w folii aluminiowej ziemniaków. Ja spróbowałem upiec fioletowe, które dostałem po promocyjnej cenie 1,50zł, ale nie był to najlepszy wybór, akurat do pieczenia. Składniki: - pieczarki - olej - czosnek granulowany - cytryna - natka pietruszki Wykonanie: Pieczarki myjemy i smarujemy delikatnie olejem pomieszanym z czosnkiem. Po ugrillowaniu podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane pociętą
Kryzysowa Książka Kucharskasię na ulicy Matejki 6A (obok Curry Me ). Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos z odbiorem własnym (jak na razie nie dostarczają pod wskazany adres). Najpierw wybieramy kotleta: jaglanex, cieciorex(...)misce z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika. Do tego są sosy i dodatki. Można również zamówić cały zestaw w formie obiadowej: burger lub tortillę lub miskę + surówka i pieczone ziemniaki. Na to się właśnie skusiłam, ale jak dla mnie trochę za dużo. P.S. Mają też dobrą lemoniadę, własnej produkcji. Krowarzywa zostały uznane za najlepszą knajpę uliczną wg Gazety Wyborczej
Qlinarnie i Qlinarnietrzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić(...)masło do podania 6 niewielkich czerwonych ziemniaków 250 g szpinaku oliwa sól, pieprz czosnek przygotowanie pieczone ziemniaki Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ew. tymiankiem. Oliwę delikatnie rozprowadzić rękami dookoła ziemniaków. Wstawić
Stare Garyzawiera ani grama mąki i cukru. Można więc bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji(...)Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów
Obiad gotowyzakładce Komentarz. Smacznego Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Składniki. 4 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz (do smaku) 1 i 1/2 łyżeczka soli 100 ml mleka (bez laktozy) 20 dkg ziemniaków Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Przygotowanie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na czterocentymetrowe plastry po czym ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie(...)wylać masę ziemniaczano-jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patalnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne 10 minut
mecookszdrowie. Poza tym, w każdym rozdziale znajdują się nieskomplikowane przepisy, które szybko się przyrządza z superproduktem w roli głównej. Znajdziemy w niej m.in. naturalne superprodukty wspierające odporność, jak: czarny bez, maliny, miód, pyłek pszczeli, które o tej porze roku są szczególnie przydatne... dla każdego! Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉 Składniki(...)sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki i ząbki czosnku (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry zarówno buraki, jak i czosnek
Kuchnia MagdaLenymiesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja! Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów(...)masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając
Dzieje kuchennej WiewióryTwaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy. Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną(...)Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Jest genialny do serników i naleśników. Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością! Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych! Wpis
Ostra na Słodkocukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki(...)pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy masło, mieszamy i studzimy, dodajemy żółtko, mieszamy
Wypieki Renegotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni(...)ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę piekę przez 35- 40 minut. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMurzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce(...)Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubić na sztywno - do sztywnej piany z białek dodawać
Smakołyki Berenikipikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry (ok 1,5 cm), nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do następnego dnia w lodówce. II dzień Włączamy piekarnik, nagrzewamy(...)składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy
Justa próbuje gotowaćzdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć(...)warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka a następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Marchew i ziemniaki
mecooksBardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony ziemniaki(...)konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego
Stare GaryCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki(...)gryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie
Kuchnia bezglutenowamarchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład(...)zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki
Chilli Czosnek i Oliwapatelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz(...)oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzepyszny, chociaż taki oszukany sernik to go uwielbiam i kochać nigdy nie przestanę ;) Składniki na formę 23x23 cm 2 jogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka(...)ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach. 4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę. Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy
Gotowanie...to proste !cebula 8 ziaren pieprzy czarnego Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki Sól, pieprz mielony czarny do smaku Majeranek 1 jajko Bułka tarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte(...)wcisnąć w uformowany klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki. Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut
W garach u GosiSKŁADNIKI : 1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g ) 6 dużych jajek 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju kasza manna do wysypania formy 500 g moreli(...)delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną. Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli. Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już podpiecze temperaturę można zmniejszyć. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto jest mało słodkie, więc w razie konieczności można posypać
Kulinarne Fantazje Marioliśredniego banana (ok. 50 g bez skórki) 3 płaskie łyżki otrębów pszennych (30 g) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej (ok. 8 g) 1 małe jajko (ok. 55 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 30 g) Krem: garść orzechów ziemnych (ok. 30 g), 1 płaska łyżka kakao (ok. 10 g), 1 łyżeczka miodu(...)odrobina mleka do konsystencji. Dodatkowo: garść mrożonych malin (ok. 40 g) Zmiksować, wlać do dużego kubka, wstawić do mikrofali na 3 min, moc 650 W. UWAGA! Czas pieczenia może różnić się w poszczególnych mikrofalówkach! Po wyjęciu odwrócić kubek na talerzyk, żeby babeczka wypadła. Poczekać chwilę aż trochę ostygnie - będzie smaczniejsza :) Składniki na krem po prostu zblendować :) Wartość energetyczna
Vroblewska-fitlifegodziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić. Na stolnicy, lub blacie kuchennym (na powierzchni która nie będzie podatna na klejenie się do niej ciasta) bez pomocy mąki uformować wałek. Wałek podzielić na 4 części. Każdy z czterech podzielić na kolejne 4 części tak, by w sumie wyszło nam 16 części jednakowej wielkości z całego ciasta(...)nakładać po 2-3 (w zależności od wielkości) truskawki. Placuszki zawijać jak sakiewkę. Pamiętać by nie używać mąki, gdyż utrudni to sklejenia truskawianek. Każdą bułeczkę układać na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. Zostawić je jeszcze na 20 minut by podrosły. Truskawianki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec 20-22 minuty na jasno brązowy kolor
Poezja Smaków - blog kulinarnybudyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 jajko aromat pomarańczowy Masa budyniowa: 600 ml soku Kubuś z pomarańczą (lub innego soku tego typu) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru 6 łyżek ciemnego kakao 6 łyżek wody Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe 500 ml gorącej wody kilka łyżek soku pomarańczowego Białka oddzielamy(...)mąki łączymy z kakao, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy skórkę i delikatnie mieszamy. Następnie całość przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy
Czary - gary w kuchnismakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html Sernik: 150g herbatników 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe bez cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową. 4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy
Szefowa kuchnipewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest(...)właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 łyżki majonezu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas
Smakołyki AsiJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie(...)Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dociskając do dna Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ) na 20-25 min, Kroić po przestudzeniu, ale ja kroiłam częściowo zaraz po upieczeniu :) przepis podpatrzony
Proste Potrawymnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 1/4 szkl maki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 duży budyń krówkowy bez cukru 100 gr masła miękkiego. 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru Masa jabłkowa zielona: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa(...)porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu. 3. Do ubitych białek
Gotowanie...to proste !woli) Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i osuszyć, np. na ręczniku papierowym lub pozostawiając na ok. 20 min. na sitku. Jeśli macie rodzynki ekologiczne (bez konserwantów i substancji słodzących) wystarczy je opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć rodzynki do miseczki, dodać likier amaretto i odstawić na ok. godzinę do maceracji. Po tym czasie roztopić czekoladę(...)szybko roztapiała w kontakcie z dłońmi) , dodać ją do miski z rodzynkami (nie muszą być dokładnie odsączone z likieru), dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wynieść w chłodne miejsce, np. na balkon, by czekolada zastygła. Następnie oderwać rodzynki od papieru i przełożyć, np. do słoiczków
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól(...)pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe
moj przepis nacukru pudru 120 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka mleka w proszku wykonanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę (przesiewamy) z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W drugiej miksujemy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Masło potrafi się zważyć, więc róbmy to z wyczuciem. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno(...)cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita, pulchna masa, którą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki. Nie urosną zbytnio, więc śmiało można wypełnić je do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku, przez ok. 25-30 min. Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy. Kiedy muffinki nieco ostygną możemy przystąpić do ich dekorowania. A oto, jak w prosty
Ania i Marcin gotująPavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka(...)cukier. Ubijać do otrzymania lśniącej białej masy. Masę wyłożyć na pergamin i uformować dowolny kształt. Piekarnik rozgrzać do 160 st. A przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h. Masa: żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone. Wiśnie: Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut
Pychotkaaamleka 100 g masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie(...)minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Gdy beczki się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremek. Krem budyniowy*: Budyń waniliowy przygotowujemy
MyCookBook.pluwielbiam 'takie' ciasta, 'takie', czyli nieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które(...)czemu bardzo dobrze się kroi i się nie kruszy. Placek nadaje się nie tylko jako deser do kawy, ale również i jako pożywne śniadanie na słodko- w końcu to pieczona owsianka z jogurtem i jabłkami :))) * płatki owsiane błyskawiczne- 200 g * jogurt naturalny- 400 g * cukier trzcinowy- 75 g * cukier waniliowy- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka * jajka- 2 szt. * jabłka
Kraina Miodem Płynącakalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania(...)rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodzieustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A jak ktoś woli można je wsunąć bez dodatków :) 100 ml wody 100 ml mleka 200 g puree z dyni 80 g masła 250 g mąki 4 jajka szczypta soli Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy(...)momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :) Artykuł Dyniowe bułeczki ptysiowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)cukru drobnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną
Maślane ciasteczkoodstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy(...)ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe
zobacz ich smakraczej gruszki w cieście czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto bez owoców, bo gruszki gotowane w syropie kusiły niesamowicie, żeby je zjeść od razu. To smak mojego dzieciństwa, więc tym bardziej jestem z siebie dumna, że wytrwałam do końca :) Na więcej słów nie liczcie(...)szklanki cukru 2 laski cynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju Posypka do gruszek: 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki
Domowa Cookierenka Agiroku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i to , że tak pięknie obrodzi. A jednak! Cały ogródek wypełnił mi się przepięknym i niesamowicie smacznymi dyniami, które już zaczęłam wykorzystywać do przyrządzania fantastycznych smakołyków. W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem(...)sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie. Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek. Dodatek odrobiny tymianku i soli morskiej sprawia, że ciężko oderwać się od niej
Ostra na Słodkocały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. dodać stopniowo mleko, cały czas rozbijając masę trzepaczką. następnie zostawić garnek na palniku i gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. doprawić solą, pieprzem , rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować). MAKARON GOTUJĘ PRZEZ(...)WARSTWA MAKARONU,MIĘSKO,BESZAMEL,SER ŻÓŁTY,I ZNOWU MAKARON, MIĘSKO ,BESZAMEL ,SER,I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW-2-3 WARSTWY MIĘSKA,NA WIERZCH MAKARON ,BESZAMEL I SER-JAK PONIŻEJ... PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK 40-50 MIN PODAJEMY KONIECZNIE ZE ŚWIERZĄ SAŁATKĄ KTÓRA PRZY CIĘŻKIEJ LAZANII JEST LEKKA I IDEALNIE DO NIEJ PASUJE
Swojskie jedzonkoPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana
Blondynka Gotujenajprostsze z możliwych bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu(...)czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie
Marder&Marder ManufacturePostanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :) Składniki na muffinki: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej
Ciastkozercyłyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego(...)wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT - jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia
Smakołyki Berenikijuż za kilka dni będą święta? Pogoda za oknem wcale na to nie wskazuje! Jest ciepło, deszczowo i tak jakoś jesiennie. Za zimą nigdy nie przepadaliśmy, ale święta bez śniegu to nie święta, prawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku(...)gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta
Plate of JoyZachęcam do upieczenia CIASTECZEK Z JABŁKAMI bez trudu poradzi sobie z nimi początkująca Pani Domu. U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy, są bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki(...)tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli WYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość
Kuchnia Beatymasła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka czekolada- TU jest w promocji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Migdały, mieszankę orzechów i daktyle suszone bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Później należy je wyciągnąć z wody (ja przecedziłam przez sitko). Lekko przestudzone wraz z daktylami wrzucamy do misy malaksera(...)tego kremu :). Naszą surową masę przekładamy do foremki (taka do tart, może być też inna np. tortownica. Ale uwaga o średnicy nie większej niż 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy. Należy odstawić do wyschnięcia. Jako że potrwa to jakaś chwilę to możemy w tym czasie zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misie malaksera
ClauditteMissCookingfioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała(...)się odbyć nie opuszczając kuchni. MANTOU - CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 1 łyżeczka drożdży instant 80 ml letniej wody 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć
KUCHARNIAznalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał. Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się(...)Może... Mam nadzieję, że się uda! Ciasteczka cytrynowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę
Zapiski Młodej ŻonySkoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok) 65 g rozpuszczonego masła masa: 1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek(...)około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej
Cukier&Pudersumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza. Składniki : 200 g dyni 90 g cukru 3 łyżki wody 2 mandarynki(...)żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego) Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościświeżego boczku ( z kością lub bez ) 2 duże cebule sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać(...)naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło
Ewa w kuchniślinka! Dziś mam dla Was przepis , który z całą pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków . Ale nie tylko! Gwarantuję , że po dokładkę sięgną nawet Ci , którzy czekolady bez czekolady żyć mogą! Połączenie mięciutkich , delikatnych , czekoladowych babeczek brownie …. kruchych z zewnątrz , miękkich i wilgotnych w środku … z przepysznym pralinowym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Czekoladowa(...)czekolada gorzka – 50 g * masło prawdziwe – 100 g * jajko – 2 szt * cukier drobny – 100 g * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA PRALINOWA DO KREMU : * cukier puder – 250 g * orzechy laskowe – 100 g * migdały – 150 g * kokos – 2 łyżki KREM PRALINOWY : * mleko
Ostra na Słodkoprzyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem, nasączyć(...)pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia
Praktyczna plzakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej i 200 g razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli(...)mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze 25 min w 200 °. GÓRA-DÓŁ
Pasje Jolkiłyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj. W średniej wielkości garnku(...)dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut. Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj
karmelowyzanim przejechaliśmy 1/4 drogi. Lata temu produkowałyśmy je razem z najlepszą sąsiadką, która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane(...)sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem. SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE: - mąka owsiana bezglutenowa (pomarańczowa z proveny) - 250 g, - mąka bezglutenowa chlebowa - 350 g (z czego 100 g zostawiamy do podsypywania), - drożdże - 10 dag, - mleko
Wypisz WymalujBardzo aromatyczne ciasto w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;) Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 6 dojrzałych bananów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka 1,5 łyż. sody oczyszczonej 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez
Wypieki Ulijajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika(...)lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej
Moniki SmakołykiSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła(...)gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia
Z miłości do słodkościSzybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś(...)niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier puder, ciągle miksując. Dodałam żółtka, cukier waniliowy i krótko miksowałam na najniższych obrotach.Przesiać mąkę z proszkiem
W kuchni Karmel-itkimarchewkę, banany, jajka i olej, krótko wymieszać mikserem (lub łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny(...)daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek. Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com
Mała CukierenkaSezon grillowy w pełni, więc na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na mojego ulubionego kurczaka! Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na grilla, a odnośniki
Be Fit Be StrongDobrze wiemy, że nie wszyscy obchodzą Halloween. Same również nie traktujemy tego jako święto itp. Kiedy jednak przychodzi ten czas w głowie kreują się ciekawe pomysły
Candy PandasCiastka do samodzielnego wypiekania – 15 minut i gotowe! Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa, który w kuchni spędza godziny i tworzy niesamowite, słodkie dzieła sztuki. Jednocześnie
Słodkie okruszkiTo jest moje ulubione ciasto. Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej
Ze smakiem bez glutenuTo ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest
Z Kuchni Do Kuchni