zakładce Komentarz. Smacznego Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Składniki. 4 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz (do smaku) 1 i 1/2 łyżeczka soli 100 ml mleka (bez laktozy) 20 dkg ziemniaków Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Przygotowanie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na czterocentymetrowe plastry po czym ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie(...)wylać masę ziemniaczano-jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patalnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne 10 minut
mecookszdrowie. Poza tym, w każdym rozdziale znajdują się nieskomplikowane przepisy, które szybko się przyrządza z superproduktem w roli głównej. Znajdziemy w niej m.in. naturalne superprodukty wspierające odporność, jak: czarny bez, maliny, miód, pyłek pszczeli, które o tej porze roku są szczególnie przydatne... dla każdego! Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉 Składniki(...)sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki i ząbki czosnku (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry zarówno buraki, jak i czosnek
Kuchnia MagdaLenymiesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja! Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów(...)masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając
Dzieje kuchennej WiewióryTwaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy. Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną(...)Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Jest genialny do serników i naleśników. Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością! Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych! Wpis
Ostra na Słodkocukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki(...)pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy masło, mieszamy i studzimy, dodajemy żółtko, mieszamy
Wypieki Renegotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni(...)ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę piekę przez 35- 40 minut. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMurzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce(...)Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubić na sztywno - do sztywnej piany z białek dodawać
Smakołyki Berenikipikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry (ok 1,5 cm), nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do następnego dnia w lodówce. II dzień Włączamy piekarnik, nagrzewamy(...)składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy
Justa próbuje gotowaćzdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć(...)warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka a następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Marchew i ziemniaki
mecooksBardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony ziemniaki(...)konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego
Stare GaryCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki(...)gryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie
Kuchnia bezglutenowamarchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład(...)zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki
Chilli Czosnek i Oliwapatelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz(...)oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzepyszny, chociaż taki oszukany sernik to go uwielbiam i kochać nigdy nie przestanę ;) Składniki na formę 23x23 cm 2 jogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka(...)ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach. 4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę. Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy
Gotowanie...to proste !cebula 8 ziaren pieprzy czarnego Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki Sól, pieprz mielony czarny do smaku Majeranek 1 jajko Bułka tarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte(...)wcisnąć w uformowany klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki. Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut
W garach u Gosi