łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól(...)pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść :) Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe
moj przepis naidealny 😍 Składniki (1 porcja): 50 g musli (u mnie musli koncentracja od Intenson) 1/3 łyżeczki świeżo mielonej kawy 1 duże jajko 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka erytrytolu (Intenson) 1/3 łyżeczki oleju kokosowego (Intenson) Dodatki: 75 g gęstego jogurtu naturalnego 10 g masła orzechowego 10 g miodu 1/2 banana kilka mrożonych(...)minut. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż ok. 3-5 minut. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 3 minuty. Omleta posmaruj serkiem przygotowanym poprzez wymieszanie jogurtu z masłem orzechowym i miodem. Dodaj owoce, posyp chipsami kokosowymi i ewentualnie odrobiną musli
Zdrowie na języku :Pdobry, domowy chleb. Bez dodatkowej chemii, spulchniaczy i konserwantów...😀 Czyli samo zdrowie😁 Składniki: 200g zakwasu żytniego 4 szkl. mąki żytniej typ 720 2 płaskie łyżeczki soli około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia(...)inne) Przygotowanie: Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepszennej 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 1 żółtko szczypta soli * M ą kę migdałow ą można zastąpić zmielonymi na py ł migda łami bez sk ó rek . PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj(...)dokładnie na 70 porcji o wadze ok. 8 gram. Z ka ż dej porcji ciasta formujemy ma ł e kuleczki, które wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka powinny mieć jasn ą barwę i delikatnie brązowy sp ó d. Ciasteczka zaraz po upieczeniu
La grande e la piccola cuocatego pecha, że na siemię mam też nietolerancję. Myślałam, że w związku z tym w tym roku ominą mnie pierniczki. Potrzeba matką wynalazku jak się okazało! Moje bezglutenowe, bezjajkowe, bez siemienia pierniczki wyszły bardzo dobre. Nie brakuje im niczego i nie smakują wcale gorzej niż tradycyjne. W skład mojej mieszanki mąk bezglutenowych weszło po 100 gram: mąki ziemniaczanej(...)bezglutenowych (i całkiem sporo do podsypywania) 3 spore łyżki masła (lub w wersji wegańskiej 4 łyżki oleju) 2 łyżki oleju (u mnie z orzechów laskowych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia glutefree lub sody 2 łyżki kakao 1-2 łyżeczki przypraw do piernika (gałka, goździki, cynamon, kardamon, imbir etc.) 6 łyżek płynnego miodu Mieszamy składniki suche, dodajemy mokre i ugniatamy
Cytryna&Co.truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie z dobrym składem(...)minut Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm) - szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej - 2 jajka - słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła Polewa - 5 kostek gorzkiej czekolady
Health-Fit-Lifeprzygotowania ciasta wykorzystałam ricottę, która nadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego :) **** Avete mai provato gli gnocchi di patate senza usare le patate nell'impasto? Se non li avete mai fatti, a quel(...)conferito una straordinaria delicatezza e leggerezza. Buon appetito :) SKŁADNIKI (7 sztuk) 250 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 7 śliwek 2-3 łyżki cukru szczypta soli bu ł ka tarta, masło, cynamon i cukier do podania **** INGREDIENTI (7 pezzi) 250 g di ricotta
La grande e la piccola cuocacebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić. Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Garycebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić. Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Garypół ostrym nożem. Za pomocą łyżki wydrążamy całe pestki cukini. Cukinie układamy w naczyniu wydrążeniem do góry. Do ostudzonego szpinaku dodajemy serek grani – uwaga, serek powinien być gęsty, bez płynnej śmietanki. Najlepiej jest w sklepie go delikatnie wstrząsnąć aby sprawdzić czy jest gęsty. Do tego dodajemy starty parmezan oraz bardzo drobno posiekaną jedną kulkę mozzarelli. Doprawiamy do smaku(...)piekarnika. Po tym czasie, ściągamy folię z naczynia i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill. Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia. Powrót na górę
Smaczna Stronaciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie są tak dobre, że smakują nawet bez dodatków, najlepiej niepokrojone, gdzie taki sposób podawania zalecam co do wszystkich grzybów. Oczywiście w miarę rozsądku (chodzi mi o wielkość kapeluszy). Sezon grillowy w pełni, więc postanowiłem to wykorzystać(...)Najlepsze w towarzystwie upieczonych na grillu, w folii aluminiowej ziemniaków. Ja spróbowałem upiec fioletowe, które dostałem po promocyjnej cenie 1,50zł, ale nie był to najlepszy wybór, akurat do pieczenia. Składniki: - pieczarki - olej - czosnek granulowany - cytryna - natka pietruszki Wykonanie: Pieczarki myjemy i smarujemy delikatnie olejem pomieszanym z czosnkiem. Po ugrillowaniu podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane pociętą
Kryzysowa Książka Kucharskasię na ulicy Matejki 6A (obok Curry Me ). Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos z odbiorem własnym (jak na razie nie dostarczają pod wskazany adres). Najpierw wybieramy kotleta: jaglanex, cieciorex(...)misce z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika. Do tego są sosy i dodatki. Można również zamówić cały zestaw w formie obiadowej: burger lub tortillę lub miskę + surówka i pieczone ziemniaki. Na to się właśnie skusiłam, ale jak dla mnie trochę za dużo. P.S. Mają też dobrą lemoniadę, własnej produkcji. Krowarzywa zostały uznane za najlepszą knajpę uliczną wg Gazety Wyborczej
Qlinarnie i Qlinarnietrzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić(...)masło do podania 6 niewielkich czerwonych ziemniaków 250 g szpinaku oliwa sól, pieprz czosnek przygotowanie pieczone ziemniaki Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ew. tymiankiem. Oliwę delikatnie rozprowadzić rękami dookoła ziemniaków. Wstawić
Stare Garyzawiera ani grama mąki i cukru. Można więc bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji(...)Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów
Obiad gotowy