bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2191/3453)

Szaszłyki z kurczaka 172

prawdę bardzo szybkie danie. Świetne na obiad jak i na imprezę z przyjaciółmi. Można je przygotować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Szybko, smacznie i bez wysiłku. Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1 małą cukinie 1 opakowanie pomidorków cherry 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka oleju arachidowego 1/2 łyżeczki soli patyczki do szaszłyków odrobinę zwykłego oleju aby posmarować(...)dodajemy sól. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kurczaka, cukinię i pomidorki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min. Nastawiamy piekarnik na 180C. Następnie na przemian nakłuwamy na patyki posmarowane olejem. Pieczemy na płaskiej foremce około 40 min. co jakiś czas obracamy, aby się ładnie zrumieniły z każdej strony. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kruszonka ze śliwkami last minute 185

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć(...)masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki.  Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

KreatywnePiny
Pasztet staropolski 257

wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy(...)mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet

Pyry na Gaz
Miodownik z kremem budyniowym. 206

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis(...)wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego

Kuchnia Łukasza
Róże karnawałowe z piekarnika 449

Jak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem czarnuszki 175

skurcze menstruacyjne. I gdyby było mało zalet, ma właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne . SKŁADNIKI   4 cukinie 500 g mięsa mielonego pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy (można zrobić bez pomidorów) sól  pieprz / pieprz ziołowy czosnek czubryca  (opcjonalnie) mieszanka przypraw do mięsa mielonego  (opcjonalnie) zioła prowansalskie czarnuszka ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż(...)dodatkiem pomidorów i przypraw oraz z odrobiną czarnuszki, do momentu zredukowania płynów. Cukinię faszerujemy usmażonym mięsem, posypujemy startym serem oraz czarnuszką. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut

Zofiana
Pasztet domowy ze śliwkami 190

przestała być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też ją na kilka minut włożyć do gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć). Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko(...)trzeba dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza. Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Smacznego Post Pasztet domowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto z dynią i bakaliami 204

względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy . (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody ) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego . Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest(...)dynią i bakaliami Składniki: 2 szklanki drobno startej dyni 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka bakalii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu dodawać mąkę (przesianą wcześniej

UgotujmyTo.pl
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 265

wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania. Nie tylko naleśniki , ale i krokiety. Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi , a nawet krokietami z parówkami! Dziś mam wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację(...)nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko

Ostra na Słodko
Miodownik z kremem budyniowym. 328

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis(...)wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego

Kuchnia Łukasza
CEBULARZE 195

Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło(...)posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a  płaskim dnem  kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut

Walijskie Pichcenie
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 295

ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki. Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno(...)ciasto. Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem. Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa. Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji.  Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny   http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady Smacznego

kolorowotorcikowo
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 195

Pyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do ocieplenia. Przed samym smażeniem obtaczamy w mące. Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ z z funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporny garnek lub formę. Dobrze rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Wlewamy 1 łyżkę oleju wrzucamy połowę ilości mięsa. Obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, przekładamy

cool and minty
Całuski 268

właściwości znane były już starożytnym Egipcjanom. Panował u nich zwyczaj chowania naczynia z miodem razem z faraonami w ich grobowcach. Majowie używali go podczas swoich obrzędów. Grecy i Rzymianie piekli z nim ciastka dla uczczenia ważnych wydarzeń, a także wykorzystywali go w medycynie. Hipokrates uważał też, że miód zapewnia mu długowieczność. Nie można przy tym zapomnieć o Kleopatrze, która(...)współcześnie znów zaczynamy go doceniać. Powstają na ten temat opracowania, w których dowodzi się zbawiennych właściwości miodu dla naszego zdrowia. Myślę, że temat wart jest uwagi, ponieważ nie bez przyczyny miód był doceniany już w starożytności. Zresztą nie trzeba szukać tak daleko, wystarczy sięgnąć do naszej medycyny ludowej i popytać babć oraz dziadków. Wszyscy zgodnie twierdzą, że miód

Ratunku obiad
Domowe puree z dyni 300

poniżej. Ja wybieram pasteryzację “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób pasteryzacji, który pozwala na składowanie przetworów przez kilka miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. Jeśli tak jak ja uwielbiasz potrawy z dyni to przygotowanie własnego puree w większej ilości jest świetnym rozwiązaniem. W poniższym przepisie opisana jest procedura(...)temperatury 220st.C. 2 Dynię kroję na pół wzdłuż od ogonka. 3 Łyżką oczyszczam środek dyni z pestek. 4 Na blachę wyłożoną papierem kładę dynię skórą do góry. 5 Piekę około 20 - 25 minut aż do miękkości. 6 W między czasie wyparzam słoiki i pokrywki wrzątkiem i odstawiam do wysuszenia. 7 Wyciągam dynię z piekarnika. 8 Obniżam temperaturę w piekarniku

Book of spells

Proponowane wyszukiwania