Wypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do
rabarbarowomało mąki, bo niestety robiłam ciastka z połowy składników (a wszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe księżyce Przygotuj mikser, dużą miskę, płaską blachę do pieczenia
blog.moje-pasje.infostronie: alezielonysklep.pl . (Forma o wymiarach około 9 x 22 cm) 200g daktyli suszonych (bez pestek) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 250 ml wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g oleju kokosowego (można użyć masła) 45g cukru kokosowego (może być trzcinowy) 2 jajka 120g
Di gotujepory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu
To co kochamnajzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia
Mieszam w GarnkuKolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienajlepiej. Składniki (na tort o średnicy 22 cm): Czekoladowe ciasto*: 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki
Mango PapajaSezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt
Pysznosci Babci Basikońcu dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś) 900ml -3 budynie śmietankowe bez cukru -2 łyżki cukru -125 g margaryny (pół kostki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuproszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 50 g czekolady
Domowy Smak Jedzeniafasolką szparagową i brukselką. Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów z leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki
O kuchni z uczuciemkalafiora:) i czekamy aż trochę ostygnie. Do kalafiora dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mąkę i resztę przypraw (bez soli). Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu rozgniatamy płatki kukurydziane, które posłużą nam za panierkę. Uformowane nuggetsy obtaczamy w płatkach. Gotowe nuggetsy smażymy lub pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 200*C - układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy
Bananowe PolePyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka
Wanilia i Kardamonkoniec ubijania dodając po 1 łyżeczce cukier - białka ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy jak na bezę - pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną - do wiórków kokosowych w kilku partiach dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - na blachę nakładać łyżeczką masę, tworząc nieregularne w kształcie ciasteczka - masę nakładać w niewielkich odstępach od siebie - gotowe
Smakołyki BerenikiCiekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka
Ania i Marcin gotują