mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Zobacz również(...)szpinakiem Sałatka grecka Pieczone placki z cukinii (keto) Jajeczne placki z cukinii (keto) Tort bezowy z malinami Curry z cukinią Sałatka z buraków Burgery z buraka Keto pad thai z tofu Zobacz więcej przepisów sezonowych w sierpniu Najnowsze przepisy Krem kalafiorowy z kaszą manną (wegański) Krem brokułowy z kaszą manną (wegański) Tort bezowy z malinami (bez glutenu) 20 pomysłów
WegePrzepistylko do połączenia składników (nie za długo!). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę, w środek wkładamy kawałek śliwki. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, najlepiej na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkiuwagi. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie bardzo, bardzo czekoladową masę, ciągnącą się niczym najlepsza krówka (podawajcie koniecznie w temperaturze pokojowej!). Na języku czujecie jednak nie tylko czekoladę - delikatnie piekące chilli sprawia, że tarta nabiera oryginalnego charakteru, a wyczuwalny w tle kardamon zmusza do zastanowienia się, co to właściwie jest (C. w pierwszej chwili myślał, że mięta). Przepis na to wspaniałe(...)lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach. Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ... Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy(...)podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany
Moja Delicjaprzekonajcie się do jej smaku. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na pieczoną ciecierzycę: 2 szklanki gotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/3 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczka soli Jak zrobić pieczoną ciecierzycę? Suchą ciecierzycę trzeba najpierw na 12 godzin namoczyć, a następnie zmienić wodę(...)solą. Ciecierzyca uzyska ciekawy egzotyczny smak, jeśli dodamy odrobinę mielonego kuminu. Kumin dodawać z wyczuciem, gdyż jest pikantny i bardzo aromatyczny. Przyprawioną ciecierzycę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia wymieszać ze 2 - 3 razy, aby ciecierzyca była równomiernie upieczona. Ciecierzycę
Gotuj w domuJ akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty
vaniliowoczekoladowaszklanka mąki pszennej * 2 żółtka jaj * 100 g masła * 1 łyżka cukru pudru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć równomiernie na spodzie blachy, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec(...)było płynne) * 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru) * pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski, wymieszać przy pomocy miksera, aby składniki się dobrze połączyły. Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec równą godzinę w temperaturze 170'C (w czasie pieczenia
Zrób to smacznieprostej: konfektu. Czyli małych wypieków, takich w sam raz na raz . Migdałowe ciasto na białkach, krótko pieczone w wysokiej temperaturze, przybiera apetyczną złoto-brązową barwę i staje się chrupiące, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące. Sylwestrowa zabawa nie może się obyć bez kransekage - o dwunastej przegryza się je do szampana. Klasycznie w Danii używa się masy(...)masę - drobinki cukru nadal będą wyczuwalne. Powoli wlewać białka, cały czas ucierając. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdki, wyciskać rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W część wcisnąć orzechy laskowe, włoskie i migdały. W pozostałych wilgotnym palcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorzeczki delikatnie przełamują słodycz sera To co, kto zabiera się za pieczenie:)? Sernik z porzeczkami i korzenną kruszonką przepis na tortownice o średnicy 24 cm Sernik z porzeczkami i korzenną kruszonką Składniki na masę serową: 1 kg wiejskiego, świeżego twarogu 3 jajka 60 g budyniu waniliowego bez cukru 100 g cukru (użyj dowolnego: biały, trzcinowy, brązowy(...)malaksera włóż twaróg, dodaj proszek budyniowy, cukier, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki zmiksuj dokładnie, ale nie rób tego zbyt długo. Powinny połączyć się ze sobą. Blachę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i wyłóż ją ciasteczkami korzennymi, aby przykryły one dokładnie spód. Porzeczki obierz, umyj, osusz i posyp je łyżką mąki. Na wyłożony spód ciasta wylej masę serową
365 dni dookoła kuchniprzede wszystkim o wyjątkowo ciekawym i subtelnym smaku czosnku. Subtelnym, bo pieczony czosnek traci swoją charakterystyczną ostrość na rzecz łagodnego lecz mimo to kapitalnie aromatycznego, słodkiego i jakby maślanego smaku. Jednak trzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje(...)mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 200 stopniach (jeżeli zaczną się przypalać, to przykryć folią aluminiową). W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a ziemniaki w kostkę i przełożyć
Kraina Miodem Płynącaobowiązki i już czasu zabrakło na wyciskanie soku przed ciszą nocną. Musiałam zdać się na sklepowy sok marchwiowy. Słodycz ciasta jest zrównoważona kwaskowatością pochodzącą z zakwasu i żurawin. Zazwyczaj piekę ten chleb na mące pszennej, ale tym razem wybrałam orkiszową. Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki orkiszowej (typ 630) + czubata łyżka do podsypania (zmieniłam mąkę pszenną(...)elipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby przykryły ciasto. Umieść w durszlaku w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Piecz ok. 50-55 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij chleb
Weekendy w domu i ogrodziepiekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca(...)której zupełnie zapomniałam. No i ok, mamy to. Chleb wyszedł pyszny. Ciut inny od tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo
KardamonovyDziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki(...)Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
Słodkie okruszkiDla miłośników cukinii mamy kolejną propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli pasztet z cukinii Świetna alternatywa do miesnych pasztetów
Kuchenne Wariacje