Pieczona brukselka 149kulinarną cierpliwość własną i domowników. Pieczone warzywa w konfiguracjach wszelakich to moje tegoroczne odkrycie. Do grona wybrańców dołączyła i brukselka. Pytanie brzmi: dlaczego tak późno? Dlaczego mając ponad 40 lat odkrywam na nowo smak warzywa, które przecież znam tak dobrze od dawna? Może to dzięki dodatkom? Na pewno nie pozostają one bez znaczenia, bo same smakowite kąski(...)osuszamy w papierowym ręczniku i każdą główkę kroimy wzdłuż na pół. Brukselki wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. W tym czasie boczek kroimy
bistro mama
Tarta z porzeczkami i truskawkami 135się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło 🙂 Co ja z nimi zrobię(...)tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło
Moja Delicja
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM 194papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić również do lodówki. Owoce: - ok.500-580g odszypułkowanych truskawek ( ja dałam 530g truskawek i 50g poziomek ) - 1,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej ( ja dałam 2 łyżki ) Budyń: - 3 szklanki mleka ( ja dałam po 1,5 szklanki zwykłego i 1,5 szkl. kokosowego z kartonika ) - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 50g cukru(...)wylewamy gorący budyń, wyrównujemy. Na wierzchu rozsypujemy starte na grubych oczkach tarki lub rozkruszone w palcach, schłodzone ciasto z wiórkami kokosowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 273obrać ze skórki bez tego zabiegu). Ciasteczka amaretto pokruszyć, wsypać do miseczki i zalać amaretto - ilość likieru powinna być wystarczająca do tego, aby okruszki nim nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Białka(...)dalej ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Każdą z brzoskwiń za pomocą łyżki obłożyć dokładnie masą bezową. Wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi. LODY ORZECHOWE 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku
KUCHARNIA
Jak smażyć jabłka? 138widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak smażyć jabłka ? Jak smażyć jabłka? Osiągnij karmelizację i smak. Poznaj metody i przepisy na pyszne smażone jabłka do deserów i dań. CZYTAJ WIĘCEJ /*! elementor - v3.15.0(...)smażyć? - Copy fasolnik chiński jak gotować ? Panierka panko jak smażyć ? Jak gotować rosół pod przykryciem czy bez Soczewica zielona jak gotować ? Fasolka szparagowa płaska jak gotować ? Kiełbasa biała surowa jak gotować ? Fasolka szparagowa żółta jak gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa
Podstawy Gotowania
Sałatka obiadowa 155Sałatka obiadowa Czy Wy też nie wyobrażacie sobie drugiego dania bez warzywnego dodatku? U mnie surówki i sałatki obiadowe to podstawa. Dziś mam dla Was
Słodkie okruszki
Rogaliki serowe z brzoskwiniami ,jabłkami i gruszkami . 245składniki 3 szklanki mąki tortowej 20 dag margaryny roztopionej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru kryształu owoce takie
Moje Wyroby
Garnki miedziane – czy warto je wybrać? 230Kuchnia, to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Nie bez powodu nazywana jest przez wielu „sercem domu”. Sama tak uważam. To tu
Słodkie okruszki
Tort truskawkowy (bez glutenu, low carb, dieta optymalna, keto) 360Składniki na ciasto biszkoptowe: 6 jajek, 40-60g mąki kokosowej*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu
Saganek
Jogurtowy biszkopt przekładany masą -bardzo łatwy 220foremka mała tortownica składniki 150 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 4 jajka 1 szklanka cukru przygotowanie
Moje Wyroby
Muffinki toffi z orzechami 128Do przygotowania ok 20 muffinek potrzebujemy: – 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 3 łyżki kakao – 1 szklanka
Szybko Tanio Smacznie
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 136W czasie kiedy jest zimno, a pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami
Gary Bez dna
Sałatka z pieczoną dynią i komosą 188Dzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć
Analiza Smaku
Placki bananowe 372Placki bananowe – bez dodatku cukru, idealne na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, aczkolwiek dorośli też je uwielbiają :) Do zrobienia takich placuszków bananowych najlepsze będą
Kulinarne Przeboje
Biszkopt z masą cytrynową- czyli inaczej ciasto cytrynka, jest to pierwszy przepis jaki kiedyś dostałam na bardzo popularne cia 247Przepis na biszkopt nie podaje jest tutaj podany: biszkopt klik a właśnie z tego przepisu piekłam go do tego ciasta, łatwo je potem przekroić. przepis jest
Moje Wyroby
Deser „słodki bałagan” z bezą, bananami i malinową konfiturą 268Dziś zapraszam Was na pyszny deser „słodki bałagan” z bezą, bananami i malinową konfiturą. Do przygotowania w kilka chwil. Idealny, gdy mamy ochotę na
Słodkie okruszki
Świąteczny pasztet z jajkiem 350Pasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie. 800 g łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1
Kolorowa kuchnia Elki
Łosoś z porami w cieście francuskim 333Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciekawostki kulinarne: dynia 214Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata
My Chcemy Jeść
PLACUSZKI GRYCZANE Z GRUSZKĄ 159SKŁADNIKI na 8 placuszków: 100 g mąki gryczanej 3 łyżki miodu 2 łyżki proszku do pieczenia 180 ml mleka 2 jajka 2 gruszki Olej do
Gotowanie Patki
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ 265Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kg truskawek cukier puder 5
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła 260Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;) Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę
Gotowanie...to proste !
Muffinki toffi z orzechami 175Do przygotowania ok 20 muffinek potrzebujemy: – 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 3 łyżki kakao – 1 szklanka
Szybko Tanio Smacznie
Frittata z pieczoną karkówką i szpinakiem 227Na pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotują