Ciasto 3 bit. To jest jedno z lepszych, kremowych ciast jakie możemy wykonać. Ciasto 3 bit ma przyjemny, delikatny śmietankowo – karmelowy smak. Jest to idealne ciasto bez pieczenia wykonane z herbatników , masy kajmakowej , z dostatkiem gorzkiej czekolady , mleka owsianego , budyniu i galaretki poziomkowej. Zdecydowanie to ciasto będzie hitem na każdej imprezie lub spotkaniu rodzinnym. Mleko owsiane charakteryzuje
Zdrowy Styl JoannyCoś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty . Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka
Moja DelicjaPrzepis na domowe bounty, czyli batoniki z kokosem oblane czekoladą. Coś dla łasuchów 🙂 Domowe bounty są bardzo proste w przygotowaniu. A jakie pyszne 🙂 Ponoć lepsze od
Moja DelicjaLemon curd domowej roboty z tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Cytrynowe Tiramisu z Lemon Curd. Świetny deser na lato. Składniki: (4-6
Moja DelicjaPyszny deser, zdrowy i pożywny. Słodziutkie i dojrzałe mango zmiksowane z mlekiem kokosowym. Do tego łyżeczka nasion Chia, których popularność w Polsce rośnie z dnia na
Moja DelicjaRozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus
Moja DelicjaKolejne zdrowe, wartościowe i pożywne Green smoothie . Tym razem zielony koktajl zrobiłam z awokado, banana, mango i szpinaku w towarzystwie mleka (zwykłego lub roślinnego) i miodu
Moja DelicjaDeser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny z drowy deser , w którym zasmakowała
Moja DelicjaPyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek , słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki . Koktajl truskawkowy z lodami okazał się tak dobry, że
Moja Delicja“ Deser z mango i jogurtu naturalnego przekładany pierniczkiem ” zdobył bardzo dużą popularność. I nie dziwi mnie to. W końcu połączenie soczystego i dojrzałego mango z delikatnym
Moja DelicjaSłodkie i soczyste mango, to chyba mój ulubiony owoc. Świetny jest w sałatkach i deserach. Uwielbiam robić z niego mus i to właśnie z musem z
Moja DelicjaLato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce
Moja DelicjaMiała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła 🙂 ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam do lodówki po
Moja DelicjaShake bananowy z mlekiem kokosowym, płatkami owsianymi i nutą cynamonu (można pominąć). Sycący, gęsty, lodowy, kremowy, pyszny. Bez cukru i bez nabiału. Na śniadanie
Moja DelicjaOstatnio kupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w
Moja DelicjaOd kiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa
Moja DelicjaBudyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje 🙂 Budyń aromatyzuję
Moja DelicjaGalaretka z herbaty Earl Grey z aromatem bergamotki (która to pozytywnie wpływa na serce i obniżenie złego cholesterolu) w połączeniu z truskawkami bardzo nam posmakowała, dlatego
Moja DelicjaZdrowe lody bez białego cukru, jaj i śmietany. Proste lody jogurtowe jagodowo-truskawkowe z miodem. Ja użyłam mojego ulubionego miodu z czarnym bzem, ale można
Moja DelicjaLassi to indyjski napój przygotowany z jogurtu naturalnego, wody i przypraw, serwowany w upalne dni dla orzeźwienia. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Mango lassi
Moja DelicjaPrzepis jest bardzo prosty i łatwy, tym przepisem znikam na 2 tygodnie i widzimy się ponownie po urlopie we wrześniu. składniki 1 paczka biszkoptów 500 g
Moje WyrobyW sadzie urodzaju nie ma na borówki więc kupiłam, wcześniej miałam zrobić lody ale powstało tiramisu. Które bardzo szybko znikło. Ciasto jest na małą blaszkę –
Moje Wyrobykorzenna kostka na herbatnikach. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Nic nie wymyślałam, bo się trochę pochorowaliśmy i weny nie było. Siły na pieczenie też, dlatego coś bez pieczenia właśnie. Ciasto pyszne, radzę tylko dodać dużo mniej cukru, bo jest mega słodkie, dla mnie za słodkie, ale to jak kto lubi. Proste, szybkie w przygotowaniu. Herbatniki
kruche babeczkiLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny sernik na zimno , który swoim smakiem przypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito. Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny
Ostra na SłodkoDziś będzie bez serduszek, za to na różowo, bo kiedy jak nie na Walentynki właśnie taka ilość różu jest dozwolona;) „Fiona” to ciasto bez pieczenia. Różowy kolor zawdzięcza malinowemu budyniowi przygotowanemu na malinowym soku. Do tego pianka, a jekżeby inaczej, różowa – z bitej śmietany z różową galaretką, oraz taka też galaretka na wierzchu. Masy(...)malinowe bez cukru cukier (ilość zależna jest od tego jak słodki mamy sok malinowy – ja użyłam 1,5 łyżki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki 36% galaretka malinowa śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów (120g) 2 paczki delicji malinowych (ok 300g) galaretka malinowa (u mnie rubinowa) Na dno formy (20x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuzapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków bez lukru* 20 g suchych połamanych wafli* 2 łyżki masła extra OSM Radomsko 3 łyżki dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni 2 pełne łyżki
Słodkie okruszkiPrzepis na ciasto widziałam już kilka razy w dwóch wersjach: na pieczonym biszkopcie i w wersji bez pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki(...)ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki
talerz przyjemnościkubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja. Sezamowiec Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (kostka) 2,5 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kajmakowa: 125 g margaryny 500 g kajmaku 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 200 g sezamu (u mnie Helio(...)wyklejamy nim dwie, wyłożone papierem do pieczenia formy. Możemy je również rozwałkować i dopiero wtedy przełożyć do form. Wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 15 minut. Ciasta powinny się ładnie podpiec i lekko zarumienić. W międzyczasie kiedy ciasta się pieką robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo
PatiGotujeCiasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z 7 składników, dedykowany wielbicielom kokosu oraz pralinek kokosowych. Deser rafaello to pyszne słodko-słone połączenie, które uzależnia. Słodka masa budyniowa z kokosem przełamana jest warstwami słonych krakersów. Sprawdzony kilkakrotnie przeze mnie(...)przepis, który zawsze się udaje! Składniki: 550 ml mleka 2 małe budynie śmietankowe (bez cukru) niecałe 1/2 szklanki cukru 120 g masła 250 g serka mascarpone 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 48 szt. krakersów wiórki kokosowe Wykonanie: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier
Kuchnia MagdaLenyFantastyczne ciasto bez pieczenia... dwusmakowy sernik na zimno z dodatkiem truskawek. Pyszne połączenie kokosowej masy serowej z czekoladową masą serową oraz truskawkami 🍓🍓🍓 Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały. Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady(...)oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód: 150 g biszkoptów 1 łyżka kakao 2 łyżki wiórek kokosowych Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka
Kuchnia MagdaLenyFantastyczne ciasto bez pieczenia... dwusmakowy sernik na zimno z dodatkiem truskawek. Pyszne połączenie kokosowej masy serowej z czekoladową masą serową oraz truskawkami 🍓🍓🍓 Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały. Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady(...)oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód: 150 g biszkoptów 1 łyżka kakao 2 łyżki wiórek kokosowych Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka
Kuchnia MagdaLenyLubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru
Smaki Na TalerzuPavlovą Kilka wskazówek, które ja wykorzystuje podczas pieczenia bezy Pavlova, może i wam się przydadzą. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie przejmujcie się. Jeżeli zdarzy się, że beza nie wyrośnie do góry, znaczy że niedokładnie został wmiksowany cukier czyli, że białka z cukrem były za krótko miksowane (w bezie zostały kryształki cukru). Aby sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił(...)Pavlovy nie pieczemy w tortownicy, ani żadnej formie, po prostu na blaszce od piekarnika wykładamy papier do pieczenie i na to wykładamy masę bezową. Jeżeli zauważymy, że baza zbytnio się rumieni już na samym początku pieczenia, trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku i obserwować, jeżeli nadal zbyt mocno się rumieni, znów zmniejszyć. Można oczywiście przykryć bezę od góry folią
moj przepis naPavlovą Kilka wskazówek, które ja wykorzystuje podczas pieczenia bezy Pavlova, może i wam się przydadzą. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie przejmujcie się. Jeżeli zdarzy się, że beza nie wyrośnie do góry, znaczy że niedokładnie został wmiksowany cukier czyli, że białka z cukrem były za krótko miksowane (w bezie zostały kryształki cukru). Aby sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił(...)Pavlovy nie pieczemy w tortownicy, ani żadnej formie, po prostu na blaszce od piekarnika wykładamy papier do pieczenie i na to wykładamy masę bezową. Jeżeli zauważymy, że baza zbytnio się rumieni już na samym początku pieczenia, trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku i obserwować, jeżeli nadal zbyt mocno się rumieni, znów zmniejszyć. Można oczywiście przykryć bezę od góry folią
moj przepis napieczenie i na to wykładamy masę bezową. Jeżeli zauważymy, że baza zbytnio się rumieni już na samym początku pieczenia, trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku i obserwować, jeżeli nadal zbyt mocno się rumieni, znów zmniejszyć. Można oczywiście przykryć bezę od góry folią aluminiową. Białka muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku jest ryzyko, że cukier będzie się bardzo(...)być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli w przepisie jest napisane „piec w 180 st.”, a my chcemy piec
moj przepis napieczenie i na to wykładamy masę bezową. Jeżeli zauważymy, że baza zbytnio się rumieni już na samym początku pieczenia, trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku i obserwować, jeżeli nadal zbyt mocno się rumieni, znów zmniejszyć. Można oczywiście przykryć bezę od góry folią aluminiową. Białka muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku jest ryzyko, że cukier będzie się bardzo(...)być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli w przepisie jest napisane „piec w 180 st.”, a my chcemy piec
moj przepis na