mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki. Ja nie dopiekałem, bo nie chciałem akurat przypieczonego z wierzchu schabu. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko czekamy
chleba naszegoNastępnie kroję w ósemki. Mąkę mieszam z przyprawami, obtaczam w niej ziemniaki. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję wiórkami masła. Piekę w 200 stopniach przez 40 minut pod folią aluminiową, potem jeszcze 5 minut bez przykrycia
JejKuchniawodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Masa czekoladowa - ugotować
Ciastka - domowe słodkościSuper prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40-45 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - około
AniaGotuje.pldodatkami :). Dla wszystkich łasuchów, idealne! :) Proste w przygotowaniu, kolorowe, idealne na imprezę, imieniny, urodziny, parapetówkę (tak jak u mnie) i bez okazji :). Składniki: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 jajko 100 g białej czekolady 150 g malin (mogą być mrożone
Trufelkowoprzepisu na FB napisała Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się
Trzeci talerzpieczenia i mąka ziemniaczaną i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając. Jeżeli chcemy mieć babkę kakaową do jednej części dodajemy kakao. Keksówkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Możemy babkę piaskowa zrobić bez dodatku
Pomysłowa kuchnialubiącym smak zbliżony do chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników. Składniki -1 1/2 szkl. mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki soli -150 g masła -3/4 szkl. brązowego cukru -185 g tahini -cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zielona Kuchniacukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego
Simply Foodwstawić do piekarnika. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego przez 30 minut i następnie 10 minut zapiekałam od góry, ale jeśli nie macie takiej funkcji w piekarniku – nagrzejcie go do 180 stopni z termoobiegiem i pieczcie 25 minut pod przykryciem (np. pod folia aluminiową), a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia. 1 porcja to ok. 540 kcal , węglowodany
DietologWierzch ciasta jagodami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto najleiej smakuje ciepłe, posypane cukrem pudrem, serwowane ze szklanką zimnego mleka
Życie zaczyna się w kuchniWielokrotnie próbowałam udoskonalić zwykłe szarlotki w zakresie ciasta, ale zawsze coś mi w nich nie pasowało. Tym razem wypiek udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu
Raj dla Podniebieniapartiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepartiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 300 ml kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiarę jednolita, gęsta masa. Masę należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem (blacha średniej wielkości). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu na 20 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg na 10 minut i piec dalej. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Pokroić w batony i przechowywać w lodówce. Można zrobić wersję deluxe i pokrojone batony
Ze smakiem bez glutenu