bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1302/3453)

Chleb żytni ze słonecznikiem 104

kromeczki. Dobrze się przechowuje, smaczny nawet po czterech dniach, choć jego struktura z czasem troszkę traci na miękkości. Nawet kilkudniowy kroi się bez rozkruszania, posmarowany serkiem, masłem, jest doskonały. Z podanych proporcji wychodzi niewielki bochenek - ja piekłam go w krótkiej keksówce - 22 cm / 9 cm. Składniki: 20 gram drożdży 100 ml letniej wody 100 ml letniego  mleka

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe bez jajek 136

Ciasto czekoladowe bez jajek   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szk. cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju opcjonalnie: cukier puder/ polewa czekoladowa Sposób wykonania: W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość

Smaki Natalii
Słodkie drożdżówki z serem 238

rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy krążki (np. kubkiem, ja dziś użyłam małej szklaneczki). Krążki układamy w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną robimy w środku każdego krążka wgłębienie. Wystarczy wcisnąć w środek dno mniejszej szklanki. wciskając mocno dno mniejszej szklanki(...)możecie zrobić takie standardowej wielkości. W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy). Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować. Gdy bułeczki z serem ostygną można je oprószyć cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Placek z rabarbarem na maślance 127

takich radości jest wspólne pieczenie i jedzenie. Składniki: 500 g mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego 700 g rabarbaru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Rabarbar pokroić(...)połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką (przepis poniżej). Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175ºC, najkorzystniej bez termoobiegu. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: 70 g masła 10 łyżek mąki pszennej

dom-agi.pl
Sos pomidorowy do pizzy 141

tego nie robię. Pomidory pieczone do sosu Ja swój sos przygotowuję w garnku, jednak pokrojone pomidory można (zamiast gotować) podpiec w piekarniku. W tym celu do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory, ząbki czosnku, lekko przyprawiam i polewam oliwą. Mieszam, piekę ok. 25-30 minut w temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Następnie

Zasmakuj Kuchni
Pizza z kurczakiem i szynką 139

blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym(...)240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego Zapraszam do polubienia Kocham Czekoladę na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK Przepis na ciasto pochodzi z http://budujsmak.blogspot.com

Kocham Czekoladę
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 162

której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym(...)240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego

Kocham Czekoladę
Chałka z kruszonką – pyszna puszysta i delikatna 221

chałki: Przed pieczeniem chałkę maluję białkiem. Do białka dodaję około 2 łyżek mleka, roztrzepuję i dokładnie maluje chałkę. Następnie górę i boki chałki posypuje kruszonką. Blachę z chałką wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C, na środkową półkę  i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu

Uwaga Babcia Gotuje
Podówjnie kremowa kostka orzechowa 281

się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy  ok 30 minut w 180 st. C Krem: 6 żółtek 2 budynie waniliowe bez cukru lub 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Pyszne bułeczki śniadaniowe-prosty przepis 239

Pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko, moje dzieci je uwielbiają .Często piekę swoje pieczywo ,szczególnie teraz ...#zostańwdomu

Swojskie jedzonko
Pomysł na pieczone szparagi w cytrynowej marynacie 164

Klasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak

Kucharzyca
Ramen na pieczonej kaczce 184

zbytnio nie narobić. A że lubimy azjatyckie smaki i dawno nic takiego nie gotowałam postanowiłam zrobić domowy ramen, czyli japoński bulion na pieczonej kaczce. Zupa wyszła pyszna, do tego stopnia że dwa małe skrzaty zjadły ją bez mrugnięcia oka, oczywiście bez dodatków, za to zjadając całe mięso z kaczki jakie zostało mi po jej obraniu po ugotowaniu. Zjadły

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomysł na pieczone szparagi w cytrynowej marynacie 151

Klasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak

Kucharzyca
Placki makaronowe 122

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko wybiłam do miski i roztrzepałam je widelcem. Następnie wsypałam mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze

Waniliowe Improwizacje