bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1280/3453)

Ciasto z brzoskwiniami i masą makową 197

Lidl Polska cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu). Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką w kilka miejsc do wysmarowanej i obsypanej

Słodkie okruszki
Pijana kostka 116

mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno(...)ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. krem: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance (trzeba uważać, aby jej nie zagotować). Studzimy

Bon appetit mon amie
Placki z jabłkiem i cynamonem 186

Szybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić

Moje domowe kucharzenie
beza z kremem patissiere i malinami 177

razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy i delikatny. To tego wypieku pasował idealnie.  Składniki: na bezę: 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny lub octu  na krem: 6 żółtek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka laska wanilii(...)musi być sztywna i się nie rozpływać. Wyłożyć ją na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i uformować okrągły kształt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i suszyć około 1,5 godziny. Jeśli beza będzie się rumienić to należy zmniejszyć temperaturę o 20*C. Po upieczeniu wystudzić i delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 216

tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.  Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki(...)pora.  Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.  Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Smacznego

Grunt to przepis!
Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler 200

ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki: 6 łyżek masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż(...)masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania o średnicy około 20 cm, umieść w piekarniku i zostaw do jego rozpuszczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki). Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej

karmelowy
Pavlova z galaretką grejpfrutową 206

przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato. Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem, po udekorowaniu kremem i posypaniu galaretką, podawać od razu. Jednym słowem torcik idealny na wszelkie letnie uroczystości. Składniki: Beza o średnicy 22 cm: 4 białka 1 czubata szklanka cukru Królewskiego(...)koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko. Masa powinna być gęsta i sztywna. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego

Wanilia i Kardamon
Szarlotka 225

cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną

Moje domowe kucharzenie
Sernik Bounty z musem z białej czekolady 198

pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2.    MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem(...)serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować! Dodać połamaną białą czekoladę chwilę odczekać, wlać likier i wymieszać

Wanilia i Kardamon
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 181

według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt czekoladowy, bez problemu zrobisz ten czekoladowo-orzechowy. Bazowałam na przepisie pani Doroty z mojewypieki.com . Mus również podpatrzyłam u niej, w innym przepisie . Wcześniej robiłam go według oryginalnej wersji, a teraz pomyślałam(...)odstaw do wystudzenia, a potem schłódź w lodówce. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche

Anioszek w kuchni
Domowy zakwas na chleb - to proste 223

Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną. Na blogu zaprezentowałam już ponad 20 przepisów(...)dniach uzyskasz 300 g zakwasu, z czego 220 przeznacz na upieczenie pierwszego chleba, resztę zapakuj do słoika, przykryj nakrętką z folii i ostaw do lodówki. W lodówce, bez dokarmiania zakwas wytrzyma tydzień. Podczas przechowywania zakwas cały czas dojrzewa, słabe bakterie giną, pozostają tylko te najbardzej aktywne. Wtedy nabiera on mocy. W praktyce - im starszy zakwas, tym łatwej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA 195

bardzo gorący ) Zdejmujemy przykrywkę, przekładamy chleb do gara, garnek zamykamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku. Pieczemy w zamkniętym garnku, w temp. 230-240*C ok.40 minut,  Następnie pokrywę zdejmujemy i dopiekamy chleb jeszcze ok.15 minut. Wszystko na programie góra-dół, bez termoobiegu. Garnek wyjmujemy z piekarnika, chleb przekładamy na deskę na min. 1h, do odparowania - oj, ciężko

Smaczne Zdrowe
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc 160

przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy(...)wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Babka czekoladowa o smaku miętowym 197

oprószenia tłuszcz do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Na małym garnku rozpuść masło, kakao, waniliowy ekstrakt (u mnie na bazie alkoholu) i czekoladę. Dodaj proszek do pieczenia, zamieszaj i lekko przestudź. W między czasie ubij jajka z cukrem i delikatnie wymieszaj z mąką

codojedzenia
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 173

naszym blogu  W  pustyni  bez  puszczy   możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast(...)esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego kardamonu   szczypta cynamonu    szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata