formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze(...)pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym parmezanem. Artykuł Quiche z zielonymi szparagami pochodzi
Fitsweet.mekiedy i jak :) Blog prowadzę z wielką przyjemnością i wierzę, że kiedyś uda mi się zrobić kolejny krok, krok do przodu. Z własną domeną, lepszymi zdjęciami (najlepiej już bez pomocników, którzy jak nie wyciągają łapek by coś podkraść, to ruszają "planem" na każdą stronę😇), warsztatami z różnych dziedzin, z konkretnymi współpracami... Choć nie ukrywam, że te teraz też(...)pięknymi wyrobami z Graciarni Grzegorza Krzysika. Dziękuję Wam za zaufanie :) Wszystkie są dla mnie takim kopniakiem do działania- gotowania i pieczenia. Największym kopniakiem jesteście jednak Wy, drodzy Czytelnicy, bo to Wy razem ze mną tworzycie jedność. Bez Was nie byłoby mnie! Dziękuję Wam z całego serducha i jedyne o co proszę, to większa aktywność z Waszej
Kuchnia w czekoladzieformę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze(...)pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym parmezanem
Fitsweet.melubi pomidorowego sosu? :) Polecam również: zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy Zupa z pieczonych pomidorów koktajlowych i papryki Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 kg pomidorków koktajlowych bez szypułek gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa szczypta płatków chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego garść świeżej bazylii sól, pieprz do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój(...)folię, a gdy papryka przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę. Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwastartego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorku sól pieprz oliwa przygotowanie Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C(...)dodać 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek, podsmażony boczek, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Wierzch każdego posypać serem. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st.C przez ok 30 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego
Stare Garyszklanki mąki pszennej tortowej 250 g zimnego masła (lub margaryny) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek Składniki na piankę budyniową: 8 białek 240 g cukru 140 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny(...)dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam prostokątną bryłę. Przekroiłam na dwie części: ¾ i ¼. K ażdą z osobna zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na całą noc do zamrażarki. Foremkę
Kuchnia u Krysi200g miękkiego masła 180g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 4 jajka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody skórka starta z 1 pomarańczy 170g naturalnego jogurtu 3 łyżki kakao bez cukru + 4 łyżki gorącej wody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów(...)połączą się w jednolitą masę. 3. Kakao przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta
Mała Cukierenkaczerwona papryka 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka świeżego tymianku 3cm świeżej chilli bez pestek sól i pieprz do smaku ser pecorino lub feta do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej na blasze do pieczenia. 2. Pomidory i paprykę przekrój na pół, usuń nasiona z papryki i połóż warzywa
Kuchnia w Słońcu Skąpanażyć będą nasze dzieci. Urodziny dzieci w tym roku wypadły na czas kwarantanny. Urodziny Franka przypadły w czasie największej izolacji, pod koniec marca. Spędziliśmy je w czwórkę, upiekłam bezę zamiast tortu, a pod wieczór zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia z przebierankami. Śmieję się do siebie na samo wspomnienie, bo mieliśmy ubaw po pachy, choć na dnie serca krył się smutek(...)ubijamy. Powoli dodajemy żółtka. Mąki (wymieszane razem), przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka), bez teroobiegu. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę z wysokości
bistro mamakoniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać. Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć(...)cytryny 170 g mąki pszennej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Glazura 80 g cukru pudru 2 łyżki cytryny może trzeba będzie dodać odrobinę więcej Instructions Przygotowanie ciasta Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego. Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny
SprawdzonaKuchnia.plpieczony. Parę tygodni temu natknęłam się na fb na stronę, która propaguje polskie potrawy. To była strona anglojęzyczna, nie pamiętam jej nazwy. I na jednym z filmów widziałam właśnie jak pakują smalec do słoika i pieką go. Jak żyję nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem robienia smalcu. Wiadomo było jak to się skończy, musiałam to przetestować. Przewertowałam więc parę(...)jakimś naczyniu żaroodpornym (ja wykorzystałam do tego formę na dużą tartę), żeby nie popękały (podobno może się to zdarzyć). Smalec pieczemy w 180 stopniach około 1,5-2 godziny. U mnie trwało do dokładnie 2 godziny bez 10 minut. Tyle czasu potrzebowały skwarki, żeby się fajnie przyrumieniły. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika słoiki, ściągamy z nich folie
KardamonovyJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia Pokoleńwygląda i pasuje na każdą okazję, jak i bez. Wartość odżywcza 1 kawałka (24) 131 kcal B 2 g W 7 g B 10 g Składniki: 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 2,5 szklanki mąki (u mnie owsiana pełnoziarnista) + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka słodzika/cukru Przygotowanie
Zdrowie i pysznie na talerzuwygląda i pasuje na każdą okazję, jak i bez. Wartość odżywcza 1 kawałka (24) 131 kcal B 2 g W 7 g B 10 g Składniki: 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 2,5 szklanki mąki (u mnie owsiana pełnoziarnista) + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka słodzika/cukru Przygotowanie
zdrowo i aktywnieszklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję(...)pół, przekręcam w przeciwnym kierunku obie połówki, wyjmuję pestkę, kroję na cztery. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto, ułóżcie na nie pokrojone morele. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto posypuję cukrem pudrem. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli
Zasmakuj Kuchni