bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1259/3453)

Ciasto Bounty / Bounty Cake 115

biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty nadzienie kokosowe: 850 ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 120 g cukru, 300 g wiórków kokosowych, 200 g masła na polewę: 150 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej(...)wiórki do posypania gotowego ciasta Przygotować biszkopt:jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę

Lekcje w kuchni
ORZECHOWIEC 382

Święta, święta i po świętach..masa szykowania, gotowania, pieczenia, a radości z błogiego czasu...- za mało. Chciałoby się więcej tych chwil, kiedy na chwilę czas staje w miejscu. Chwil, kiedy przy wspólnej kawie możemy delektować się pysznym ciastem i wspominać miłe chwile.Ciasto choć bardzo pracochłonne, smakiem wynagrodzi trud włożony w jego przygotowanie. Składniki: *ciasto: 25 dag margaryny 1/2 szklanki(...)masę orzechową oraz rozdrobnione orzechy włoskie.  3.*Na blachy wyłożyć wcześniej podzielone ciasto. 2 placki upiec bez niczego - ok 15 minut w 180 st. Na trzeci placek wyłożyć masę orzechową- piec też 15 minut w 180 st.( w trakcie pieczenia masa będzie bardzo rzadka, potem jednak zgęstnieje w trakcie studzenia). Ostudzić. 4.* masa z kaszy manny

Z Majeczką w kuchni
Tort Oreo 189

dnia wieczorem, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Przygotowujemy go według tego przepisu . Ja wole piec 2 osobne blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Dodatkowo biszkopty rosną na tyle duże, że taka ilość nie zmieściłaby się(...)foremce tych rozmiarów. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. 20 sztuk ciasteczek Oreo rozkrawamy i wyciągamy z nich nadzienie. Ciasteczka kruszymy w blenderze. Do nadzienia Oreo dodajemy ok. 100 ml śmietany kremówki i mieszamy do uzyskania

Ciastkozercy
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 166

Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami . Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat(...)sobie z tym radzić? Bo przecież nie będziemy wstawać o tyle godzin wcześniej, aby wziąć się za pieczenie chleba, by użyć zaczyn w jego najbardziej aktywnym momencie. Aby nie burzyć naszych przyzwyczajeń a szczególnie obowiązków, które są ważniejsze od pieczenia chleba, możemy sobie z tym problemem poradzić. Mamy do wyboru 4 rozwiązania

Leśny Zakątek
Ciasto „Pani Walewska” 114

pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 słoiczki powideł śliwkowych (około 320 g 1 słoiczek) Składniki na masę bezową: 3 białka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na masę kremową: 500 ml mleka 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Instrukcje Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia(...)lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę do zamrażarki. Formę o wymiarach 23 X35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć na spód. Posmarować ulubionym dżemem, (ja użyłam 2 słoiczków powideł śliwkowych bez cukru (320 g słoiczek ). Następnie wykładamy masę bezową. Wierzch posypujemy 60 g płatków migdałowych. Białka ubijamy na sztywno

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki gniazdka. 187

grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gniazdka pieczemy (razem z kieliszkami) do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie

Rozpustne gotowanie
Pierogi z bobem 174

Hej! Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle

Tylko pysznie
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 195

smalcu 1/2 szk cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu: 5 gruszek 1/2 szkl wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru  50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie składniki(...)pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek.  Babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą,wypełniamy kółkami z wyciętego ciasta, które dociskamy do brzegów i dna foremek.  Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami cukierniczymi do pieczenia

Bon appetit mon amie
Biszkopciki dla dzieci 97

składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki temu biszkopciki mniej będą się kleić do papieru. Inspiracja z blogu Moje(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę

moj przepis na
Biszkopciki dla dzieci 101

składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki temu biszkopciki mniej będą się kleić do papieru. Inspiracja z blogu Moje(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę

moj przepis na
Biszkopciki dla dzieci 156

składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki temu biszkopciki mniej będą się kleić do papieru. Inspiracja z blogu Moje(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę

moj przepis na
Biszkopciki dla dzieci 208

składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki temu biszkopciki mniej będą się kleić do papieru. Inspiracja z blogu Moje(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę

moj przepis na
CIASTO Z TRUSKAWKAMI 147

dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone - 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 200 g mąki pszennej - 100 g mąki tortowej - 100 g mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy(...)wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta.  Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas

SMYKWKUCHNI
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 180

bułką tartą - zapobiega przypalaniu się.   Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki(...)wierzch tarty rozsypać starty na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.   Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszło syte danie obiadowe i lodówka została solidnie przetrzebiona z resztek jedzeniowych. Same plusy

Grunt to przepis!