bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1262/3453)

Owsiane ciasteczka orzechowo-piernikowe (bez cukru) 182

Dodajemy mąkę i resztę składników. Zagniatamy i formujemy 12 płaskich (ok.1 cm grubości) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego :) Artykuł Owsiane ciasteczka orzechowo-piernikowe (bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 218

Pewnie większość z Was nie wyobraża sobie życia bez smaku pizzy. My z kolei nie wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej(...)odparowania wody i zagęszczenia konsystencji.) Następnie dodajemy pokruszony ser feta, plasterki bekonu/boczku i szparagi. Zapiekamy pizzę w temp. ok. 200 stopni, przez ok. 10 min. Potem wyjmujemy ją z pieca, żeby dorzucić kilka różyczek brokułu. (Jeśli dodamy go od razu, może się zwęglić.) Wkładamy pizzę z powrotem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 min. Polewamy ją sosem francuskim, który uzyskamy

Pyszny Duet
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 233

budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym (po 40 g każdy – łącznie 120 g) - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej kokosowy Dodatkowo: - cukier puder, stewia lub ksylitol - miód lub nektar z agawy Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem(...)waniliowego. Jednym słowem otrzymamy domowy cukier waniliowy (za każdym razem możemy dokładać wanilię i dosypywać cukier). Z wyparzonej cytryny do twarogu ścieramy skórkę, wsypujemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy ją porcjami do twarogu i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowyni kładziemy porcje ciasta

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka owsiane dla cukrzyków 107

przepisu na szybki, zdrowy deser lub podwieczorek bez cukru ? Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdecydowanie coś dla Was. Ciastka z owsianymi płatkami górskimi są ekspresowe w przygotowaniu, są też zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Zobaczcie przygotowanie ciasteczek bez cukru na moim filmie: Górskie ciasteczka owsiane dla diabetyków są bardzo sycące - pieczemy je z dodatkiem rozpuszczonego masła i dużej

Lekcje w kuchni
Surówka z młodej kapusty do obiadu 115

Pyszna, tradycyjna surówka wiosenna z młodej kapusty do obiadu i dań z grilla. To bez wątpienia nasza ulubiona surówka, do przygotowania której potrzeba tylko kilku składników, a sprawdza się idealnie jako dodatek do prawie każdego dania. Delikatna i soczysta kapusta doskonale łączy się z młodymi warzywami i zieleniną. To nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale też świetna propozycja(...)Warto wykorzystać taki przepis i włączyć go do innych jako pomysł na młodą kapustę na surowo. Surówka obiadowa z młodej kapusty białej bez majonezu sprawdzi się też idealnie jako dodatek do domowego kebaba, smażonej lub pieczonej ryby oraz do mięs z grilla. Tym bardziej, że przygotowanie tej surówki zajmie tylko kilka minut! Kluczem do jej dobrego smaku jest

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! 201

najpierw nasze masło czosnkowe, a następnie pokrojony ser. Wierzch można posmarować resztą masła.  Tak przygotowany chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chlebem zapiekamy do ładnego stopienia sera, około 10 minut (obserwujemy nasz chleb). Wyjmujemy i podajemy od razu. Tak przygotowany zapiekany chleb

Słodkie okruszki
Pizza gotowa w 10 minut 131

samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką soli. Krok 2 Do suchych składników dodaj szklankę jogurtu. Wymieszaj(...)upieczesz pizzę w 5-7 minut. Możesz też nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec pizzę 15-20 minut. Jeśli ciasto ładnie się zarumieni to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Smacznego! Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne

Niedzielny kucharz
Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową 102

dodajemy marchewkę i na wierzch układamy cukinię. Lekko z wierzchu oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem, podlewamy 50ml wody. Całość obsypujemy natką pietruszki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach-pod przykryciem 20 minut, 15 już bez przykrycia. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Pieczarki z grilla z nadzieniem serowym (keto, bez glutenu) 168

powyższego przepisu powstają 4 porcje. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb

WegePrzepis
Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek 250

właśnie w tej wersji smakuje najbardziej. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do zrobienia, roladę przygotowuje się szybko, należy się jednak uzbroić w cierpliwość, gdyż mięso musi się piec w piekarniku około półtora godziny.   Składniki na roladę ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami (około 6 porcji obiadowych): 1,2 schabu 400 g mięso mielonego (dałam wołowe, wieprzowe(...)dłuższych boków. Roladę związujemy sznurkiem, aby się nie rozpadła i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek Zobacz inne przepisy na schab do obiadu: Kotlet schabowy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczenie własnego chleba w domu. Wiesz co jesz! 153

podkreślają, iż chleb powinien stanowić jeden z głównych elementów piramidy żywieniowej. Warunkiem jest to, aby był wypieczony z dobrej jakości mąki i bez zbędnych ulepszaczy. Jak to osiągnąć? To proste - warto samodzielnie zabrać się za pieczenie chleba. Zalety pieczenia chleba w domu W dzisiejszych czasach wielu osobom pieczenie chleba wydaje się anachronizmem - zwłaszcza w sytuacji

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 127

przepisem: 170 -Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepis na FIT ciasto BEZ CUKRU! -Jak smażyć rabarbar?        Kruche ciasto: 027 -KRUCHE CIASTO baza do ciast, ciasteczek i różnych deserów -Jak zrobić KRUCHE CIASTO? -PRZEPIS!         Kruszonka:   169 - Kruszonka BEZ CUKRU - Jak zrobić FIT kruszonkę? - Prosty PRZEPIS!     Składniki: kruche(...)rabarbaru (już obranego) erytrytol lub inny słodzik (cukier, ksylitol itp.) kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka, przepis znajdziesz tutaj: 169 - Kruszonka BEZ CUKRU - Jak zrobić FIT kruszonkę? - Prosty PRZEPIS! Przygotowanie:     Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem łącznie z brzegami (tak aby rabarbar nie dotykał brytfanki).      Rabarbar kroimy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BUŁKI ORKISZOWE Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I OTRĄB 196

odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można bułki obtoczyć w mące i dopiero wówczas je odstawić.  Bułki odstawiamy do napuszenia, na 30-40 minut. Napuszone bułki nacinamy tępą stroną noża, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, najlepiej z parą wodną, na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie para wodna

Smaczne Zdrowe
Bułki z makiem 308

Bułki z makiem to moje ukochane drożdżówki z dzieciństwa. Gdy miałam do wyboru nadzienie, to zawsze wybierałam te z makiem. W moim domu piekło się je rzadko, dlatego najlepiej smakowały w szkolnym sklepiku (oprócz drożdżówek były tam takie hity jak gumy Shock za 30 gr. – kto pamięta?). Obecnie przygotowanie domowych bułek z makiem jest łatwiejsze – w niemal każdym(...)wyłożoną papierem zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik i smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem za pomoca pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) bez termoobiegu. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy i smarujemy każdą bułkę pędzelkiem, gdy są jeszcze gorące. Zostawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad 123

żaroodpornego układamy cebulę, pieczarki i paprykę. Na warzywach rozkładamy kurczaka wraz z całą marynatą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia. Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad   Zobacz inne przepisy na kurczaka z piekarnika: Kurczak zapiekany

e-PrzepisyKulinarne
Poparaniec 136

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g wiórków kokosowych 70 g suchego maku szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dalej miksując, wlewamy stopniowo olej. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia(...)wykładamy łyżką do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak aby powstała szachownica, czyli np łyżka ciasta z makiem, łyżka tego z kakao, łyżka z wiórkami i tak dalej aż wyczerpiemy całe ciasto.  Pieczemy w 180 st. C 35 minut.  Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru  (40 g) 750 ml mleka

Cynamonowe szczęście
Babka zebra orzechowa 172

herbaty, ale dla mnie może być i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao naturalnego 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1szkl. oleju 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka mleka Polewa: 3 łyżki śmietany 30% 90g czekolady mlecznej z orzeszkami(...)wymiarach 12x30cm lub 12x35cm) posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylewałam na środek łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto do suchego patyczka (ok. 50-60min) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę

Waniliowe Improwizacje
Piernik na karmelu 144

Piernik na karmelu , bez dodatku miodu. Piernik na ostatnią chwilę, nie musi dojrzewać przed czy po pieczeniu. Karmel : 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, ciasto : 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany (30%) 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu, 3 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

królestwo garów
Puszysty sernik z kaszą manną 153

opada i jest równa. Smak sernika w dużej mierze zależy od jakości użytego białego sera i może być mniej lub bardziej serowy. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenia Forma o średnicy 28 cm Składniki na puszysty sernik z kaszą manną: (składniki o temperaturze pokojowej) 1 kg sera białego mielonego 3/4 szklanki cukru 200 g masła 3/4 szklanki(...)delikatnie wmieszać w masę z sera. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 35 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przez około 10 minut bez jego otwierania. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik

Kuchcik gotuje
Shake truskawkowo-śmietankowy 125

Truskawkowo -śmietankowy shake to zdecydowanie smak lata. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość porcji: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Shake truskawkowo-śmietankowy Tak właśnie smakuje lato! przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: 150g truskawek umytych i beaz szypułek 150g lodów śmietankowych 100 ml mleka bita

Pełny talerz
Indyk w sosie pieczarkowo-musztardowym / Turkey in mushroom and mustard sauce 164

daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :) Składniki: (2 porcje) 400 g. filetu z indyka 2 cebule 10 szt. pieczarek 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 szkl. śmietanki 30% 1 łyżeczka masła sól, pieprz natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Pieczone bataty 2 mniejsze bataty 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki(...)zgęstnieje (około 6 minut). Bataty obierz  i pokrój w plasterki. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 200°C pod przykryciem 10 minut. Następnie 15 minut z termoobiegiem bez pokrywki. Today I come with a recipe for a delicious dinner. The combination of mushrooms and mustard often appears in my kitchen

Delicious Place
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 163

mnie zwykle. Piekłam go nie w sobotę i dodałam trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz nieco więcej wody z powodu mąki orkiszowej. No i piekłam chleb z połowy porcji i taką podaję w tym przepisie. Z takiej ilości mąki wychodzi całkiem zacny bochenek chleba, Z tej oryginalnej, dwa bochenki. Ja do pieczenia chleba używam starego garnka żeliwnego. Chyba jest starszy(...)czasie nagrzewamy przez 45 min żeliwny garnek w 245 stopniach. Delikatnie przenosimy do gorącego garnka bochenek i pieczemy ok. 30 min pod przykryciem. Temperaturę skręcamy do 200 stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia. Studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy z gara pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bułki kukurydziane z serem 187

Domowe pieczywo- kto go nie uwielbia? Od kiedy zaczęłam piec chlebek, pokusiłam się również o bułki i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez samorobnego pieczywa. Dzisiaj dla odmiany z piekarnika wyszły bułeczki kukurydziane. Charakterystyczny żółty kol Artykuł Bułki kukurydziane z serem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pasta z bakłażana 159

też bakłażana upiec w całości, ale polecam nakłuć bakłażana, gdyż podczas pieczenia może wybuchnąć. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch zrobi się ciemno brązowy, a miąższ miękki. Czas pieczenia zależy od piekarnika i temperatury. Upieczonego bakłażana studzimy, następnie łyżką wybieramy miąższ (bez przypalonej skórki). Przekładamy miąższ na durszlak, aby sok odciekł. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z letnimi owocami 196

pieczenia  Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy szybko. Rozkładamy ciasto na blaszce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiam ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół. Pieczemy ciasto 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Dekoracja: 4 łyżki dżemu porzeczkowego bez pestek

Emskie Smaki
Pyszne ciasto Biały Lion +FILM 241

mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej ciasto. Pieczemy około 25-30 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 spody. Pierwszy spód dajemy do blaszki, ponczujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowe z kremem, truskawkami i galaretką-Makowa Panienka+FILM 208

ziemniaczaną, proszek do pieczenia i suchy mak. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę wykładany papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. Na prawdę pięknie wyrasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową i czereśniami 157

Przepis na same gofry udostępniła na swoim fanpage Jaśminowa Kuchnia, Ania. Te gofry są wyśmienite same, bez dodatków, oczywiście z owocami smakują jeszcze lepiej. To są najlepsze gofry jakie piekłam, chrupiące, pachnące, ładnie się pieką, polecam i ja serdecznie. Wyśmienite gofry. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb mieszany z miodem na maślance 123

łyżki płynnego miodu – u mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić(...)kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki

Kocham Czekoladę
Brownie czekoladowo-miętowe 189

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao WYKONANIE: Do miski z mąką wlewamy ostudzona masę czekoladową oraz ubite jaja z cukrem. Całość mieszamy do połączenia składników wylewamy do blaszki 22 x 25 cm wbijamy w ciasto kawałki nadziewanej czekolady pieczemy ok.  30 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem) lub 35 minut bez termoobiegu.   Smacznego

Domowe ciasta
Sernik gotowany malinowo-kokosowy 133

pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy

Krylowa Kuchnia
Prosty przepis na domową pizze 189

dodatki (kabanosy  i papryczki kroimy na mniejsze kawałki). Całość można jeszcze posypać serem. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-11 minut (czas zależy od ustawień piekarnika – z termoobiegiem lub bez i temperatury). Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Smacznego

Słodkie okruszki
Placuszki powidłowe - bez cukru 231

łyżki), ponieważ karob ma właściwości zagęszczające.   Składniki na co najmniej 20 sztuk: 5 czubatych łyżek bardzo gęstych powideł śliwkowych (bez cukru!) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko  1 czubata łyżeczka karobu Do miski przełożyć wszystkie składniki na placuszki. Za pomocą blendera całość ze sobą połączyć. Ciasto

Ugotować
Sernik bez spodu z białą czekoladą. 175

razem zachciało mi się sernika z dodatkiem białej czekolady. Powiem szczerze, że miałam lenia i dlatego zrobiłam na szybko, samą masę, bez spodu. Także wiele się nie napracowałam, a nacieszyłam się swoim ulubionym smakiem. Piekłam w tortownicy 26 cm. Jeśli chcecie, zrobić do tego sernika spód, to wtedy trzeba go upiec w większej, prostokątnej blaszce. Składniki: 900 g. sera(...)połowę i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę. Następnie dodać resztę białek i wymieszać łyżką. Gotową masę serową, przełożyć do tortownicy, (u mnie 26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dałam papier, tylko na spód, a boki wysmarowałam margaryną. Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, 65 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na dwie

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka korzenne 160

zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasteczka zrobią się twarde po upieczeniu. Wykrawamy ciasteczka i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy na kratce. Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie

Ciastkozercy
Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój HIT+FILM 256

jeden z moich najlepszych przepisów.  Chleb wychodzi idealny-wyrośnięty, z chrupiącą skórką, sprężysty, długo zachowuje świeżość. Robi się g łatwo, bez większej pracy i zawsze wychodzi. Zapraszam Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm SKŁADNIKI -500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania -500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 -6 łyżek oleju(...)takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty) Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową. Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
JABŁECZNIK ZAPARZANY 190

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta, posypuję równomiernie 3/4 jabłek. Na jabłka wylewam łyżką resztę ciasta tworząc ósemki, zygzaki. Ciasto całkowicie nie przykryje jabłek. Ostatnim krokiem jest wyłożenie resztę posiekanych jabłek. Jabłecznik piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Wystudzony jabłecznik

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z sezonowych warzyw 172

mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach pod folią aluminiową (ostatnie 15 minut bez folii, żeby się zapiekło). Czas przygotowania: około 1 godzina 30 minut SMACZNEGO

Związek na patelni
CARPACCIO Z BURAKA 167

starty na tarce  sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki dokładnie myjemy i każdy z osobna zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Pieczemy 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości ), w 200 stopniach C, bez termoobiegu, aż wbity nóż lub widelec gładko zagłębi się w miąższu. Odwijamy z folii, zostawiamy do ostudzenia. Dressing: wszystkie składniki energicznie roztrzepujemy

cool and minty
Zapiekanki z pieczarkami! Przygotuj w domu najlepszy polski fast food 124

grubych oczkach. Kanapki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i lekko skropić oliwą. Można posmarować masłem. Na kromkach układać dość grubą warstwę pieczarek i lekko je posolić. Całość posypać grubą warstwą żółtego sera. Zapiekanki piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (grzanie góra dół bez termo obiegu) lub 150 C z termo obiegiem

Gotujemy i jemy
Ciasto z porzeczkami i mascarpone 216

folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Pieczemy pod obciążeniem około 20 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie

Delusional Trine
Roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym 322

zagęścić odrobiną mąki. Pamiętaj o energicznym mieszaniu, aby nie powstały grudki. Ułożone w naczyniu żaroodpornym roladki polej sosem. Mięso powinno być zakryte. Piecz roladki z porem i cebulą pod przykryciem około 40 minut, a następnie bez przykrycia około 5-10 minut. Smacznego! Sprawdź inne przepisy     Artykuł Roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym pochodzi

Rozdomowiona
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 242

stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli są bez cukru, dodajemy 4 łyżki cukru. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy do nich mieszankę budyniową. Zagotowujemy ciągle mieszając

Trzeci talerz
Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu / Sourdough rye bread with horseradish leaf 206

wychodzić na boki formy). Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą i posyp mąką. Piecz przez 10 minut (grzanie

Delicious Place
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami 206

papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym piekarniki do temperatury 180 stopni przez ok 30 minut. Zapiekać bez termoobiegu na drugiej od dołu półce piekarnika. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie

Kulinarne przygody
Babka z jajeczkiem 243

czekoladowymi jajeczkami. Babka idealna za zbliżające się Święta ale nie tylko. Bo babkę można upiec również tak po prostu, bez okazji. Choć wolę ciasta przekładane to babkę od czasu do czasu też piekę. Babka najlepiej smakuje w dzień pieczenia ale na drugi dzień też można śmiało zjeść. babka z jajeczkiem

Ewa w kuchni
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 237

szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut.  Szpinak: Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego

Qchnia po prostu
babka piaskowa 194

połączenia się z ciastem. Do 1/3 części dodajemy kakao i mieszamy. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ok.22 cm długości) dajemy naprzemiennie ciasto jasne i ciasto ciemne. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min., bez termoobiegu. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować

Domowy Smak Jedzenia
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 172

pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany

Niedzielny kucharz
CHLEB NA DROŻDŻACH CODZIENNY 248

drugą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Na 30 minut przed końcem wyrastania, rozgrzewamy piekarnik do 220 st C, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporny garnek z pokrywką lub formę do pieczenia o średnicy 22-26 cm. Ostrożnie wyjmujemy garnek z piekarnika, zdejmujemy pokrywę i delikatnie umieszczamy w nim wyrośnięte ciasto (zsuwamy bezpośrednio

cool and minty
Łatwe i szybkie ciasto z cukinią 192

ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z cukinią jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku

Uwaga Babcia Gotuje
Bułeczki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami i oliwkami, bez drożdży 219

macie podobne odczucia w kwestii domowego pieczywa to nadchodzę z odsieczą! :D A dokładnie z przepisem na fantastyczne bułeczki, szybkie i proste. Bez drożdży, zakwasu, wyrabiania i wyrastania. Ich wykonanie zajmuje 20-30 minut z pieczeniem, a więc przy odrobinie silnej woli (do wczesnego wstawania) na śniadanie możemy zaserwować sobie ciepłe świeżutkie bułeczki. Ich smak można dowolnie modyfikować

HealthyCreations
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 293

papierem do pieczenia ustawiając „pionowo” w 1 cm odstępach. Następnie pomiędzy kawałki ciasta powciskaj połówki śliwek. Całość posyp cynamonem i cukrem. Odstaw jeszcze na 15 minut aby lekko podrosło, chociaż zanim uwiniesz się ze wszystkimi kawałkami ciasta to wyrośnie dostatecznie Piecz w temp. 170-180 C około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu

greenscarf
KISIELOWA BABKA CYTRYNOWA 184

Składniki: 1 opakowanie cukru cytrynowego 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta 370 g mąki pszennej 1,5  łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać

Ciastka - domowe słodkości
Ryba pieczona 223

przyprawiam, układam w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdy filet nakładam niewielką ilość masła oraz skrapiam delikatnie sokiem z cytryny. Piekę w temp. 180 C przez ok. 20 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i aromatyczne. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek 169

Wierzch ciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto wzięło udział w akcji "Ciasto na niedzielę" razem ze mną wypiekały pyszne ciacha: Lidia W ., Bożena P. , Gosia S. , Katarzyna

Życie zaczyna się w kuchni
Na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. 318

tego co akurat mamy). Na wierzch wykładamy podsmażony farsz. Następnie układamy plasterki kiełbasy i całość posypujemy startym serem (w przypadku braku mozzarelli). Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) aż do ładnego zarumienienia z wierzchu (u mnie około 25 minut). Smacznego

Słodkie okruszki
Mazurek wiśniowy najprostszy 259

wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami. Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem

Smakołyki Asi
Rumowy makowiec. 178

suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich - 100 ml rumu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy

DominikaDolci
bezy z bitą śmietaną i owocami 188

sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Do ubitej lśniącej bezy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego szprycujemy okręgi o ok. 10 cm średnicy. Pieczemy w 120 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Puszyste placki śniadaniowe 210

czekoladowego możecie stworzyć wykwintny tort śniadaniowy. Na pomoc przy śniadaniu przyszła mi Terravita , która wprowadziła nową jakość na rynku - kremy czekoladowe wyprodukowane bez użycia oleju palmowego ! :) Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 2/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego 2 szklanki ciepłego mleka 3 jaja (białka i żółtka osobno) szczypta soli W misce mieszamy mąkę

MamaOskarka
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 496

kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka

Ola la LCHF
Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 276

Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony makowiec wyjmuję z piekarnika i odstawiam w foremce do przestudzenia, gdy lekko przestygnie makowiec wyjmuję z foremki. Wystudzony makowiec

Uwaga Babcia Gotuje
Co jem w ciągu dnia "2" :) 262

pokrojone w kawałki kiwi, a całość posypuję granolą. Poniżej wykorzystałam jeszcze resztki domowego dżemu truskawkowego. Użyta granola jest oznaczona jako "paleo", bez dodatku żadnych zbóż. Jest to połączenie ziaren, nasion, orzechów i owoców.  KOLACJA  ⇨ Pieczone warzywa Nic oryginalnego, ale za to bardzo smacznego. Mamy tu miks pieczonych warzyw. Są to papryka, cukinia, brokuł, cebula, ziemniaki oraz bataty

Zdrowie na języku :P
Warzywa pieczone 269

cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem. Pod koniec, kilka minut odkrywam i przypiekam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kanapki imprezowe 162

komponować z najróżniejszych składników. Na rynku dostępne są pieczywa z ziarnami oraz chleby bezglutenowe. Dostępne są też masła prawdziwe - również te bez laktozy, oraz masła roślinne. Na kanapkę można położyć plasterek świeżej wędliny oraz pieczone kawałki ulubionego mięsa! Cudownie sprawdzają się także sery z plasterkach oraz sery typu feta i twarde sery dojrzewające.  A do tego ogrom kolorowych

AniaGotuje.pl
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 265

Dodajemy szczypiorek, szpinak i pokrojoną w kosteczkę fetę oraz paprykę. Formę do muffinek (9 otworów) - smarujemy tłuszczem (możemy też wykorzystać foremki silikonowe - bez natłuszczania). Wlewamy masę i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego :)    1 sztuka - 60 kcal: - białko - 5 g - tłuszcz - 4 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Cytrynowe ciasto kisielowe 12855

Super prosty przepis na cytrynowe ciasto na bazie proszku kisielowego. - tylko 6 składników - bez wagi i miarek - wilgotne, maślane, pyszne Czas przygotowywania:  do 30 minut Czas pieczenia:  do 45 minut w temp. 180 stopni Ilość:  blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • pełna szklanka mąki pszennej • 3 torebki kisielu cytrynowego* • 2 łyżeczki

AniaGotuje.pl
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 180

sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie

Moja Książka Kucharska
Czekoladowe ciasto z fasoli 206

bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe bez cukru. Wy podajcie, jak Wam smacznie

Kucharzyca
Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami (wegańskie) 328

odsłonie wegańskie kotleciki z mojej ukochanej kaszy jaglanej z pieczarkami. Kotleciki są bardzo sycące i smaczne! Na dzisiejszy obiad podałam je z pieczonymi frytkami z batatów oraz buraczkami. Doskonale smakują zarówno z sosem jak i bez. Jako sos polecam czosnkowy lub po prostu ketchup...mniaaam :-) Zapraszam do wypróbowania :-)  Składniki: kasza jaglana 0,5 szklanki, woda 1,5 szklanki

kulinarne odsłony pati
Risotto z kurczakiem 202

Wprawdzie podjadają, groszki sypią się na podłogę, ale są obrane i ja nie musiałam tego robić :) Risotto z groszkiem. Trochę oszukane, bo bez wina, ale równie smaczne. Ze świeżym groszkiem smakuje najlepiej. Podałam je z pieczoną piersią indyka. Indyka wcześniej natarłam czerwoną czubrycą i solą. Po 30 minutach w piekarniku mięso było gotowe. Ryż do risotto podsmażyłam na łyżce

Kucharzyca
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 184

łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu dodatkowo: orzechy laskowe, migdały, rodzynki Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół

Życie zaczyna się w kuchni
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 279

kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem.  Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉  Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊 Składniki: mała głów ka młodej kapusty 2 cebule łyżka klarowanego masła sól pieprz szczypta cukru  odrobina octu winnego koper Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 193

wymagają użycia żadnych tłuszczów, a efektem pieczenia w nich jest soczysta i nie przypalona potrawa. Tu skorzystałam z torebki do pieczenia , która może być także stosowana do zamrażania produktów oraz w kuchenkach mikrofalowych bez użycia grilla

Di gotuje
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 219

zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na blogach: Akacjowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuszki bananowe z sosem karmelowym 221

miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier, dodać mąkę wymieszaną budyniem oraz  proszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony

Wanilia i Kardamon
Obiad i kolacja... na jednym ogniu 230

sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki

chleba naszego
Bezglutenowe wegańskie mini quiche 385

Pamiętacie brokułowy quiche na chrupiącym spodzie? Tym razem proponuję bezglutenowe mini quiche bez spodu, upieczone w foremce do muffinek. Nie ma w nich proszku do pieczenia, jest za to dużo warzyw W moim domu jemy je głównie na zimno jako dodatek do obiadu albo przekąskę. Polecam zapakować je w pojemnik i zabrać na lunch do pracy albo

Lamarida.pl
Placuszki Budyniowe Na Soku Marchwiowym Z Borówkami 245

nieco, a raduje nasze podniebienia i brzuszki ;) Składniki na 12-14 placuszków: 1/2 szkl gęstego soku marchewkowego 3/4 szkl mąki 1 budyń bez cukru 40 gr 2 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 gr borówek cukier puder Diamant 1. Wszystkie składniki oprócz borówek i cukru pudru mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji

Gotowanie...to proste !
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim 181

Total time 30 min   Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author: www.cookinngforemily.pl Serves: 10 Ingredients 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany 170 g mąki ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 2 jajka 150 ml mleka 80 g masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku

Cooking for Emily
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 185

dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i wędlin, które bardzo podnosiły smak potrawy. Bigos staropolski przyrządzany był zawsze bez zasmażki. Niektórzy dodają też do bigosu koncentrat pomidorowy (nieznany w kuchni staropolskiej) oraz zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł

KUCHNIA POLSKA
Piernik na piwie z herbatą 176

masę. Ciągle miksując wlej piwo,herbatę dodaj sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie wsypać mąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi! Lub przekroić i przełożyć powidłami

Z Kuchni Do Kuchni
Chałka nadziewana makiem 219

końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować 2 chałkę. uformowane chałki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać ziarenkami maku piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać w piekarniku bez potrzeby, by nie przesuszyć chałek. Nadają się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe kruche babeczki z owocami 753

Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce. Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 minut (u mnie z termoobiegiem bez górnej grzałki) do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, by przed włożeniem babeczek do piekarnika nakłuć spody widelcem). Masa: Miękkie masło rozmiksować w jednej misce

Mojewlasne.pl
Sos chrzanowy 203

wszystkim i bardzo popularnego sosu tatarskiego . Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty

Pobite gary Barbary
Pierogi 237

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody(...)się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy na przeznaczone do gotowania i do pieczenia :) Do piekarnika wkładamy na 20-30 minut w temperaturę 200 st.C ...a pierogi do gotowania zalepiamy jeszcze raz robiąc falbankę...i wstawiamy garnek z wodą ... W piekarniku pierogi ładnie

chleba naszego
Drożdżówka z makiem 241

niż 5/5 cm i nie większe niż 10/10 cm. Ułożone kawałki ciasta w formie odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10-30 minut. Piecz w zależności od wielkości formy 40-60 minut w temp. 180 C bez termoobiegu. Misiek stał nade mną jak kat więc jeszcze gorące ciasto smarowałam lukrem (sok z połowy pomarańczy i cukier puder), więc ciasto bardzo

greenscarf
Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem 211

selerem naciowym nie przepadam. Jednak w tej sałatce, w połączeniu z ananasem, smakuje po prostu wybornie! Koniecznie musicie ją zrobić, bez dwóch zdań! Składniki : * 2-3 łodygi selera naciowego * podwójna pierś z kurczaka pieczona albo gotowana  * 3-4 plastry ananasa  * 100g słonecznika  * 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego * sól, pieprz  Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki

Magiczne Życie Marty
Domowe hot-dogi 231

końcówkę poziomego boku smarujemy rozkłóconym jajkiem. 5. Uformowane bułki smarujemy jajkiem i wkładanym do rozgrzanego piekarnika na 60st (u mnie góra, dół bez termoobiegu) na 15 minut. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180st i pieczemy do zarumienienia. Smacznego

Od łyżki do widelca
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 212

nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około 20-25 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme