Uwielbiam dutch baby! To pieczony w naczyniu żaroodpornym (najlepiej w żeliwnej patelni) naleśnik, który najczęściej podaje się ze słodkimi dodatkami. Ale właśnie – dlaczegoby tylko ze
Flymetothespoonsmaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kaczki ze skórką (bez kości) 1 łyżka octu balsamicznego majeranek sól, pieprz sos truskawkowy 250 g truskawek bez szypułek 1/2 szklanki wody 3 płaskie(...)naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut i muszę stwierdzić, że mięso zbyt mocno się upiekło, dlatego radzę Wam skrócić czas pieczenia o 5 minut). Od lewej strony: pierś smażona od strony skórki, a następnie od strony mięsa
Ugotowaćdobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku… Boczek pieczony – składniki: 1 kg boczku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem, papryką(...)Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody. 3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się
UgotujmyTo.plchyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche(...)gdzie jest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy(...)przez gęste sitko. Do ubitych białek dodać zmielone migdały z cukrem pudrem oraz ziarenka wyskrobane z wanilii, wymieszać. Masą napełnić worek cukierniczy z okrągłą tylką i na papierze do pieczenia nakładać ok. 3 cm krążki. Pozostawić na 1 godzinę, aby na wierzchu lekko przeschły i podczas pieczenia nie pękały. Wstawić do nagrzanego do 140 o C piekarnika
niecodziennikparycukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Mąkę (260g) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.K rówki wymieszać z 1 łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem/ najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać(...)ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki i reszta ciasta ] z kominem o średnicy 22cm [ u mnie tortownica bez kominka] posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika
Moje domowe kucharzenierazowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 jajek 1 kg śmietany 18% 3/4 - 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru(...)śmietany 18% 3/4 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu) u mnie mrożona Mieszanka Kompotowa z Biedronki (nie rozmrażałam ich przed pieczeniem, warto obsypać mąką, aby nie poszły na dno). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
moj przepis nanajzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam dżem, ale własnej roboty - z czereśni z nutą kwiatów czarnego bzu (swoją drogą, wyszedł obłędny! Przepis w kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę(...)pudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o boku długości 7 cm. Na środku każdego ułożyć kuleczkę marcepanu, zawinąć rogi jak kopertę, zamykając nadzienie w środku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na tortille jest dużo. My dzisiaj polecamy metodę na skróty: zamiast smażenia warzyw na patelni i zapiekania następnie w piecu, całą robotę bierze na siebie piekarnik. To prosta i wygodna metoda, żeby hiszpańska tortilla trafiła na talerze bez zbędnego wysiłku. Jest jeszcze jeden patent na zrobienie tego pysznego dania: z wykorzystaniem gotowych składników. Jak? To proste. Nam zostały(...)upieczone ziemniaki i upieczona papryka. Tzn. dokładnie to było tak, że dzień wcześniej ma obiad były steki z kapusty i pieczone ziemniaki . Przy okazji tego dania upiekliśmy więcej ziemniaków, a do piekarnika włożyliśmy też paprykę. Następnego dnia połowa składników tortilli była gotowa. Nastawiliśmy piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzał, przesmażyliśmy na patelni cebulę, dodaliśmy pokrojone w plastry ziemniaki oraz
Niedzielny kucharzolej kokosowy. Łączymy obie masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto dyniowe możemy dowolnie udekorować - choć dobrze smakuje nawet bez dodatków. Ciasto ma formę babki więc można zabrać je sobą do pracy czy szkoły lub po prostu zjeść na jesiennym
Health-Fit-LifeZostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Jajka ubić
Passions hobbies lifeeggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar czereśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted) tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Świeże czereśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć
Projekty ze smakiempieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki soli Krem serowy: 15 dag masła 40 dag serka Philadelphia 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej 1 szklanka świeżych malin ½ tabliczki mlecznej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć jednakową temperaturę. Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)waniliową , wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia tak aby masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto
Wanilia i KardamonPyszny sernik krakowski z cudowną kratką z ciasta. Bez dodatków jak rodzynki i skórka pomarańczowa. SKŁADNIKI : CIASTO : 3 żółtka 200 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto(...)białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3/2 % ( 250 ml ) 1 kg, mielonego sera półtłustego 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatamy ciasto i większą część rozkładamy na dnie blaszki 25 /30 cm. Białka ubijamy ze szczyptą soli i odkładamy. W misie miksujemy żółtka
Kulinarne Fantazje Marioligrubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego
My simple kitchengrubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego
My simple kitchen