bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1250/3453)

Tarta z kaszanką i mozzarellą 159

niektórym spodoba się mój sposób na kaszankę. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy ją lubią, więc proszę - bez zbędnych hejtów w komentarzach. Ja od dzieciństwa bardzo lubię kaszankę i nie wstydzę się tego przyznać. Do dziś pamiętam smak takiej babcinej, pieczonej na wsi. Cóż, domowa jest najlepsza! Wracając do przepisu... Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę. Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera.   Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio

Di gotuje
Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną 215

Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki(...)masła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30 cm). Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku, rzecz jasna). Z wystudzonego ciasta odcinamy pasek ok. 5 cm szerokości i ścieramy

Czary - gary w kuchni
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 232

szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć

Kuchcik gotuje
Szarlotka z bezą 155

pięknie pachnące cynamonem. Z powodzeniem taką szarlotkę można upiec na różnego rodzaju spotkania do przysłowiowej filiżanki kawy. Zazwyczaj piekę szarlotki z jabłek odmiany reneta, te zawsze sprawdzą się w takich wypiekach. Składniki na ciasto: * 3 szklanki [...] Artykuł Szarlotka z bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Bezy mini 192

białek świeżych, które należy starannie ubić na pianę, do której stopniowo po łyżce dodawać drobny cukier. Ubita piana na bezy, powinna być gęsta, błyszcząca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Polecam również przepis na:  Bezę zimową .  Składniki: 4 białka jaja kurzego  220 g drobnego cukru  1 łyżeczka octu winnego lub cytryny  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)stopni C. Długość pieczenia zależy, jak duże będą beziki, im grubsze, tym dłużej. Na samym początku pieczenia proponuję zaglądać do piekarnika, gdy beziki zaczną zmieniać kolor, należy wcześniej zmniejszyć temperaturę ze 120 na 100 stopni C, inaczej bezy będą miały ciemniejszy kolor.  Po upieczeniu bezy studzić w lekko uchylonym piekarniku

Kuchcik gotuje
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 266

wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder - do posypania   Przygotowanie:   Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem

Mania Gotowania
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 195

instant Bagietki można upiec bez wstawiania naczynia z wodą, jednak wtedy nie będą aż tak delikatnie miękkie, a skórka chrupiąca. To właśnie para wodna  z jednej strony nadaje ciastu miękkość i wilgotność, a z drugiej sprawia, że skórka jest delikatnie chrupiąca. Bagietki pieczone z parą wodną są dłużej świeże. Mąka przesiana przed pieczeniem jest bardziej napowietrzona(...)Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność. Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie świeże pieczywo, bez czasochłonnego przygotowywania ciasta. Domowe pieczywo zawsze jest smaczniejsze i zdrowsze niż to, które można kupić w sklepie.  Nie każdy ma przecież blisko siebie jakąś dobrą, uczciwą piekarnię, która

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka/babeczki "grzybki" 234

posypkach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku mlecznej czekolady (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu). Posmarowałam nie wszystkie, bo czekoladowe miały wyglądać jak podgrzybki, a te bez polewy jak prawdziwki :D KREM: Z mleka odlewamy pół(...)plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość z Was zna taki piec, który ma nie tylko część grzewczą do gotowania z fajerkami, ale też piec chlebowy (myślę, że duża część z Was miała okazję tak jak ja uczestniczyć w pieczeniu w nim czegoś). Z takiego pieca wychodziły kiedyś wszystkie wypieki mojej

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z kalafiorem i granatem 189

wytrawnym, warzywnym, ale lekko orzechowym. Danie można zrobić na dwa sposoby: z kalafiorem surowym lub pieczonym. Obydwie wersje są pyszne, ale nieco odmienne w smaku. Sałatka w surowych składników jest bardziej soczysta i chrupiąca. Niestety, nieco ciężkostrawna. Z kolei sałatka z granatem i pieczonym kalafiorem stanowi wspaniały miks słodkich, pestkowych owoców w mięciutkim, kremowym warzywem. Całość uzupełnia chrupiąca, orzechowa, lekko(...)sosu. Sok z granatu świetnie łączy się z dobrze przyprawionym kalafiorem, soczystą papryką i rukolą, doskonale obywając się bez jakichkolwiek dodatków. Spróbuj inne nasze przepisy na dania z granatem: sałatkę z kuskusu, koziego sera i granatu , sałatkę z pieczonej kaczki , granatu i mięty , pieczone sznycle z sałatką z brukselki i granatu. Składniki: Główka kalafiora 1 granat 1 żółta papryka

Niedzielny kucharz
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 581

wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu. Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć. Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię. Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła. Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
ciasto kruche z owocami mikserem ucierane... 190

cukier - ile potrzeba miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gęste ciasto i schować do lodówki na 2 godziny śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać(...)bokach owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto  wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche jest bardzo smaczne, aromatyczne, śliwki z kisielem idealnie smakują w tym cieście........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami 220

miski, dodajemy rodzynki i całość odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Dno blaszki można też wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Ja użyłam blaszki o wymiarach 24×24 (kwadratowa tortownica), można również użyć tortownicy

Słodkie okruszki
Pawlowa jagodowa 200

piana jest sztywna dodaję po łyżce cukru i miksuje kolejna łyżka po minucie i tak do końca cukru. Jak beza jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet i mąkę i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia rysuje okrąg o średnicy 20 cm i wykładam na nim pianę. Na środku formuję kopczyk. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni  wstawiam(...)piekę około dwie godziny. Po tym czasie uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w piekarniku Krem: Jagody płuczę i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam ją w mikrofalówce. Dodaję ją do jagód i odstawiam do lekkiego stęgnięcia. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, i wlewam galaretkę jagodową. Mieszam mikserem. Masy nie słodzę bo beza jest

wesoła kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI, SEREM I KRUSZONKĄ 172

czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Przygotujcie formę , wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto "wlejcie" (tak, tak, będzie dosyć luźne) do formy, nakryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na jeszcze 1-1,5 godz. W czasie oczekiwania umyjcie truskawki.  Przygotujcie kruszonkę (wszystkie(...)niewielkie "grudki"). Zróbcie masę serową: twaróg rozgniećcie widelcem zmieszajcie z żółtkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Nagrzejcie piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Na wyrośnięte ciasto nałóżcie w przypadkowych miejscach masę serową, truskawki i posypcie wszystko kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut- do suchego patyczka

OliveandThyme
Tort pistacjowo-kokosowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 228

mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku -2 łyżki soku z cytryny Kokosowy krem -400g twarogu bez laktozy -400g jogurtu naturalnego bez laktozy -ksylitol/erytrytol -4-5 łyżek mąki kokosowej Pistacjowo-kokosowe pralinki -150g pistacji niesolonych i surowych ( pistacje.pl ) -70g wiórków kokosowych -3 łyżki płynnego oleju kokosowego(...)szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 30-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie

Candy Pandas