tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka
Na Ciasteczkowych Papierachczy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta! Następnie przygotowaliśmy marynatę do żeberek BBQ - były główne wytyczne(...)znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki
Plate of Joymleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka przyprawa do sernika 1 budyń waniliowy na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ser zmielić minimum dwukrotnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej!. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto , delikatnie podsypując mąką ,jeśli będzie się kleić i schłodzić w lodówce 1 godzinę . Ciasto dzielimy na dwie
Ladylaura.niektórymi tak się stało, na szczęście rozdzielenie ich nie sprawiało problemów. Rozgrzać piekarnik do 140stopni i piec 40-45min. Jeżeli bezy nie mają być zbyt suche, to może nawet 35min. wystarczyć - najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Również gdyby bezy zbyt szybko się zarumieniły można lekko obniżyć temperaturę. Smacznego
W kuchni u Monikipołówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę
Marder&Marder ManufactureWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki
Zdrowie na języku :Pprzede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji). Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można użyć takiej z poprzedniego dnia, z obiadowych resztek na przykład
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron
Ana Mari's worldpszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić
Na słodko lub wytrawnieSerniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko
Gotowanie...to proste !waniliowe 2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru Winiary 6 jajek 5o g margaryny Kasi kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto . Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki
Sama słodycz i szczypta chilipapierem do pieczenia, szybko nałożyć pianę i formujemy ją w prostokątny lub okrągły placek, zrobić na środku lekkie wgłębienie odkładając piane na boki, piana dobrze ubita będzie łatwo się formować, piekarnik nagrzać góra/dół na 150 C, przed włożeniem blaszki obniżyć temperaturę na 130 C i piec80-85 minut, po upieczeniu bezy nie wyjmujemy bezy z piekarnika(...)przy minimalnie uchylonych drzwiczkach zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek - beza jest na wierzchu i spodzie chrupiąca, ze śmietaną i wiśniami smakuje wybornie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm. smarujemy lekko margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciskamy nimi blachę. Robię to dłońmi odpowiednio dociskając. Ponownie schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez około 20 minut do zarumienienia ciasta(...)galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche. Beza Białka ubijamy, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier, Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm. odwracamy do góry dnem. Smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość
W kuchennym oknie Ewyobok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy
Kuchcik gotuje