Gdy lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za
babka w formieSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania
Smiling ShrimpDziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Szybka babka karobowo-waniliowa . Doskonale smakuje z ulubioną kawą czy herbatą. Zawsze uważałam
Słodkie okruszkiżółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki. Łodyżki rabarbaru obrać(...)wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie rabarbar i na wierch resztę ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet. Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut. Po upieczeniu odstawić
6niebocynamon małą łyżeczkę 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny) 1/4 kostki masła SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka(...)koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach
Basia w kuchniProste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje . Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram
Bajeczna Kuchniazapach w kuchni zupełni inny. Czas : 35-40 minut (z czego większość to czas pieczenia warzyw i krewetek) Poziom trudności: Łatwy W tym daniu wszystko jest jak w klasycznym stir fry, z tą różnicą, że obyło się bez smażenia – składniki są pieczone. Dzięki temu jest zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny:) Na pomysł takiego przyrządzenia(...)się do zabrania do pracy. Całość łatwo podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych
Niedzielny kucharzbiałka to niemalże zawsze piekę bezę, pavlova czy bezową roladę . Bezowy deser świąteczny jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Wystarczy ubić białka z cukrem, dodać rozpuszczony szafran i za pomocą cukierniczego rękawa wycisnąć podłużne paski, prawie jeden obok drugiego. Bezowy deser z szafranem to typowy świąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny(...)oddzielnej misce wymieszaj skrobię z 90 g cukru i zmielonymi migdałami. Dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj. Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj tylkę o okrągłym otworze. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij podłużne paski wzdłuż formy, zachowując 2 mm odstępy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut. W połowie pieczenia
codojedzeniaSzybkie ciasto ....nie potrzebny nawet mikser ..podobne ciasto jest już na blogu..tym razem skorzystałam z tego przepisu..a , że ciasto robiłam w nocy..i
Moje domowe kucharzeniepieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np.Kujawskiego) Dodatkowo: 80 dag moreli cukier puder do posypania Zaczynamy od kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto(...)godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 35 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać (fot.1) . Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest już wystudzony, zacząć ubijać białka
Świat CiastaDodajemy ½ startej mozzarelli i 2/3 cheddara. Resztę tartych serów mieszamy i odkładamy do posypania bułek przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pieczarki oczyszczamy z piasku wilgotnym ręcznikiem lub szczeciniastym pędzelkiem – grzybów nie myjemy – szybko chłoną wodę i rozrzedza się ich smak, a później na patelni duszą się w swoim soku(...)zamknąć i zrumienić. Odcinamy pieczarkom trzonki, a kapelusze kroimy na niezbyt grube ósemki. Dzielimy sobie grzyby na trzy porcje – będziemy smażyć każdą osobno. Grzyby dzięki temu równomiernie się zamkną, szybko odparuje z nich woda, ładnie się zrumienią i zezłocą, a w środku zostaną soczyste i skoncentrowane w smaku. Wybieramy patelnię o grubym dnie, na której porcja grzybów zmieści się
Karo in the Kitchenbiałej czekolady 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% Orzechowa beza: 4 białka ¾ szklanki cukru drobnego 80 g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania 1. CIASTO; Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39(...)napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c. 3. BEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza
Wanilia i KardamonHasłem tego miesiąca mogłoby z powodzeni zostać „Dynia na 1001 sposobów”. Jeżeli ma ich być ponad 1000, to musi być też sałatka. Dynia
Szybko Tanio SmacznieChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy
Moja Delicja