bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:46/498)

Indyk pieczony z bananami 132

Do przygotowania potrawy (2 -3 porcji) potrzebujemy: – pierś z indyka lub kurczaka – 3 słodkie śmietany, każda po 200 ml – 25 dag startego żółtego

Szybko Tanio Smacznie
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1889

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany   Beza wiśniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel wiśniowy   Dodatkowo:   ok 60 dag śliwek bułka tarta Wykonanie:    Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić(...)dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.  Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 330

wiśniowy z pomarańczami:3 pomarańcze2 łyżki białego cukru kryształ100 ml wiśniówkiPRZYGOTOWANIE bezy:Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm.Papier układamy na blaszce do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 120'C bez termoobiegu.Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka nie będą nam potrzebne. Cukier puder przesiewamy przez sito.Do miski wlewamy białka i ubijamy je mikserem(...)minutę.Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90'C i pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz.Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta.Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu

kulinarnyJa
Sernik z rosą 342

cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę białka jaj, 5 szt cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem tylko do połączenia składników(...)Wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Masę białkową równomiernie rozprowadzamy na gorącym serniku. Zmniejszamy temperaturę do 170st, pieczemy przez około 12-15 minut. po upieczeniu odstawiamy sernik w chłodne miejsce. Po około godzinie powinna pojawić się

Gotowanie moimi oczami
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 137

Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce

Mała w garnku miesza
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 273

tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć szeroko drzwiczki i studzić tak ciasto

Grunt to przepis!
Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe (bez cukru) 204

Pogoda na majówkę co prawda nie dopisała, ale sezon lodowy można już zacząć ;) U mnie i tak trwa właściwie cały rok (w zimie numerem jeden są

FitKot
Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia 191

Dawno nie było tutaj śniadań, więc dzisiaj mały przerywnik w postaci jaglanego kremu. Dodałam otręby owsiane i nasiona chia, czyli taki stały duet, jeśli chodzi o

FitKot
Malinowa charlotte w pucharkach 137

Deser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na  4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych

Wanilia i Kardamon
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 147

niej  ciasto. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika

Grunt to przepis!
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 128

ciężko tak naprawdę znaleźć ten nr jeden. Dlatego dziś przychodzę z pomocą ja i serwuje przepyszne, a co ważne szybkie danie dla każdego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 dla dzieci zrobiłam bez farszu u góry tzn. po pierwszym pieczeniu już były gotowe do zjedzenia.  Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami . Żródło: Kwestia smaku Składniki

Kubki smaku
Szparagi ze świeżymi ziołami 197

eterycznym zawierającym siarkę. Jadalne są młode pędy szparagów, a najsmaczniejsze - te świeżo zebrane. Szparagi można przechowywać 2-3 dni w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. Jeśli zdecydujecie się na pieczenie szparagów, wcześniej warto jest je zblanszować lub podgotować kilka minut na parze. Dzięki temu łatwo ściągniecie z nich skórkę, która czasami jest twardawa i potrafi się ciągnąć. Pamiętajcie(...)cytryny i posypać drobno posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec bez termoobiegu (zbyt wysuszyłby zioła) ok. 15-20 minut. Podawać natychmiast po wyjęciu z pieca - szparagi bardzo szybko stygną

W SMAK
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 198

jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane  ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia  kroiła  ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.proste ,szybkie w zrobieniu ,smaczne ciasteczka ...SMACZNEGO

w mojej kuchni
Błyskawiczna babka majonezowa 754

łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.Przy pomocy

Grunt to przepis!
Klops Gargamela na mleku skondensowanym 242

kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc idealny klops. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania