bloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie(...)mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne, no nie? :) Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie www.sklepagnex.pl :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy
Czarnawisienkasię składników. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut. Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół
Pasje Jolkibez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka(...)białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) masa: 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti
Fabryka pomysłówbogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread-like product". Dopiero z czasem pojawiły się pierwsze Geburtstagorten i Kinderfesty(...)tradycja z bogów przeniosła się cichcem na człowieka. Teorii pewnie jest jeszcze kilka, ale ja myślę, że po prostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy. Z synem upiekliśmy tort. Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową
Przepysznik - BLW i nie tylkoczubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperaturze. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj sok i otartą skórkę(...)masą. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę i wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczę i oprósz tartą bułką. Wyłóżjasne ciasto na spód , a następnie czekoladowe. Lekko zamieszaj. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut. Osudzone ciasto oprósz cukrem pudrem The post Babka marmurkowa pomarańczowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaproszku do pieczenia 1 jajko klasy M 1 szklanka maślanki odrobina oleju do smażenia Przygotowanie: Do miski wkładamy pociętego na mniejsze kawałki banana. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy szklankę maślanki i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce) mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji
Słodkie okruszkiwystygnięcia . Składniki 80 dkg mąki 650 lub 750 20 dkg mąki żytniej 300 g oliwek bez pestek 700 ml mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli Wykonanie Jedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę . Najlepiej powinny być cieple. Do miski wsypuję(...)robię dołek i wkładam tam rozdrobnione drożdże . Zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka z cukrem. Nakrywam ściereczką na ok . 20 minut. Po tym czasie wlewam resztę mleka i wyrabiam ciasto. Do chwili aż lekko odchodzi od ręki i miski . Wrzucam oliwki ( pokrojone na połówki). Wyrabiam dalej ciasto aż oliwki całkowicie znikną . Wykładam do foremki posypanej mąką i wkładam do piekarnika
Eli Gotowanieprzepis prosiło mnie wczoraj wiele osób więc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra(...)ketchupu Przyprawy Dodatki: 50g mozzarelli Pieczarki Papryka Cebula Oliwki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką oraz paprykę. Przekładamy na sylikonową formę do tarty i pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Mieszamy składniki na sos, a dodatki myjemy/obieramy/kroimy. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem. Wykładamy dodatki i posypujemy dowolnymi przyprawami. Ponownie wsadzamy
Czarnawisienkałyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę ciągle mieszając mikserem . Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy(...)śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy http://www.primavika.pl/ . Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów firmy http://www.orzech.com.pl
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj przepis na... przepyszne ciasto bez użycia mąki! Składniki: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g masła - ja dodałam 2 paski gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2 łyżki cukru - mała śmietana kremówka - 1 banan - łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem(...)żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z łyżką kakao powoli wlewamy do żółtek i mieszamy stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy do niej banana taką masę wlewamy na nasze ciasto i posypujemy ciemnym kakao. Smacznego
Tanio szybko zdrowomarmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni(...)ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek
BaRepasrozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni
Gotowanie to kochanieDyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrzJej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd)Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g(...)pieczeniacynamoncoś do posłodzenia1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać obowiązkowo z jeszcze większą ilością czekolady
More food, love and dreamsByły mi potrzebne do jagnięciny, natychmiast. Robiłam wcześniej, bardzo smaczne, ale oczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze
Stare Garypieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał taką samą chrupiącą skórkę i nieco cięższy, sycący miąższ... Koniecznie musicie spróbować!Pszenny chleb z chorizo i pieczonym czosnkiem(...)sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, lub na noc do lodówki.Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Główkę czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i cały poolish
Pożeraczka, czyli raz adobrze